Pentru că nu mai au ce să vâneze, urşii polari caută ouă pentru a se hrăni

Publicat 2021-04-07 13:03:59

Urşii polari, prădători de vârf ale căror obiceiuri de vânătoare sunt perturbate de schimbările climatice, îşi procură tot mai greu hrana și își îndreaptă atenţia spre cuiburile de raţe pentru a le mânca ouăle, arată un nou studiu al oamenilor de știință din Canada.

Pericolul la care sunt expuşi urşii polari din cauza încălzirii globale, ale cărei efecte sunt cu precădere resimţite în Arctica, zonă în care aceştia trăiesc, este real și cunoscut la nivel global. Imagini cu animale rămase pe blocuri mici de gheaţă în derivă sau care răscolesc pubelele de gunoi în localităţi din nordul îndepărtat, au făcut înconjurul lumii în ultimii ani, relatează AFP, citat de Agerpres. Iar retragerea tot mai semnificativă a gheţii marine are o consecinţă directă asupra alimentaţiei acestor animale, prin limitarea posibilităţilor de vânătoare a focilor, prada lor predilectă, se mai arată în analiza oamenilor de știință.

Citește și: VIDEO: O boală necunoscută îi transformă pe urșii din SUA în animale prietenoase

Pentru a studia schimbările concrete cauzate de aceste modificări asupra obiceiurilor de vânătoare ale urşilor polari, cercetătorii canadieni au monitorizat, cu ajutorul dronelor, aproximativ douăzeci de animale din teritoriul Nunavut.

Rezultatul observaţiilor lor, publicate miercuri în revista Royal Society Open Science, demonstrează că urșii prădează cuiburile raţelor marine Eider pentru a le devora ouăle. Însă, într-o perioadă de unsprezece zile, pe măsură ce numărul ouălor rămase a scăzut, urşii au revenit la cuiburile goale în speranţa că vor găsi hrană. De asemenea, ei nu au făcut legătura între prezenţa raţelor şi posibilitatea de a găsi ouă.

''Acest lucru demonstrează că, deşi o specie poate încorpora în alimentaţia sa resurse care nu erau preferate (înainte), după ce prada sa primară devine mai dificil de găsit, este posibil să nu o poată face în mod eficient'', au notat autorii.

În timp ce urşii obţin calorii semnificative din ouă, această alimentaţie nu poate oferi sursă durabilă de hrană pentru Ursus maritimus, o specie clasificată ca ''vulnerabilă'' în situația dată. 

Populaţia de urşi polari ar putea să dispară din cauza lipsei hranei

Populaţia din sălbăticie de urşi polari este estimată la 25.000 de indivizi, distribuiţi în Alaska, Canada, Groenlanda, Norvegia şi Rusia. Un alt studiu publicat în luna iulie a anului trecut în Nature Climate Change estima că aceştia ar putea să dispară până la sfârşitul secolului din cauza lipsei hranei.

Destul de recent, un studiu publicat în Global Change Biology, bazat pe studiul uzurii dentiţiei craniilor de urs polar din muzeele de istorie naturală, a subliniat că alimentaţia lor ultra-specializată (în principal grăsime şi carne de focă) s-a întors cu secole în urmă şi îi pune în pericolul de a nu se putea adapta.

O posibilă evoluţie pentru specie ar fi o încrucişare cu urşi grizzly, fiind înregistrate deja mai multe reproduceri între cele două familii de urşi, potrivit cercetătorilor.

Editor : A.A.

Sursa
Animale
Video Imagini emoționante cu un câine comunitar răni...

Un câine rănit, care trăia pe străzi, a intrat înt...

Animale
Video Imagini uimitoare surprinse din dronă. Ce semnif...

Imagini surprinse cu ajutorul unei drone în satul Lovo...

Animale
Galerie Foto Pui de urs orfan salvat în Harghita. Salv...

Un pui de urs de aproximativ 2 luni, cel mai probabil o...

Animale
Bărbat condamnat la un an de închisoare cu executare ...

Un bărbat, de 47 ani, din Galaţi, a fost condamnat la...

Animale
Studiu: Oamenii și delfinii au unele trăsături comun...

Delfinii au dezvoltat o serie de trăsături ale person...

Animale
De ce vor oamenii de știință să omoare hipopotamii ...

Este o adevărată dispută în Columbia cu privire la ...

Animale
Furtul de câini, fenomenul îngrijorător din Marea Br...

La 30 decembrie, Sarah, o crescătoare de câini din Ma...

Animale
Video De ce nu mai hibernează urșii iarna. Specialist...

Imaginile cu schiorul fugărit de un urs pe o pârtie d...

Animale
VIDEO. Despărțire grea în armată: Un caporal care t...

Unele despărțiri sunt mai grele decât și-ar putea i...

Animale
Povestea tristă a cățelului care a rămas singur în...

Poveste impresionantă în Suceava, unde un câine băt...

© Copyright 2021 PortalZiare.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. PortalZiare.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.