Uber a pierdut un proces major în Marea Britanie! Decizie surpriză a judecătorilor: Șoferii companiei sunt angajaţi, nu contractori independenţi

Publicat 2021-02-20 09:10:00

Lovitură pentru compania Uber care a pierdut, vineri, un proces major în Marea Britanie. Astfel, Curtea Supremă a confirmat o decizie a unei instanţe inferioare potrivit căreia şoferii companiei sunt angajaţi, nu contractori independenţi.

Judecătorii au votat în unanimitate respingerea unui apel al Uber împotriva acestei decizii, care ar putea avea implicaţii uriaşe pentru afacerile companiei în Marea Britanie, precum şi pe ansamblul serviciilor la cerere (gig economy), transmite Reuters, citat de news.ro.

Compania Uber a pierdut după un proces de 5 ani

Verdictul de vineri reprezintă înceierea unui conflict juridic desfăşurat pe parcursul a cinci ani între Uber şi un grup de foşti şoferi care susţin că au fost angajaţi cu drepturi legale, precum salariu minim, vacanţe plătite şi pauze de odihnă. În 2016, un tribunal pentru muncă a decis în favoarea şoferilor, conduşi de Yaseen Aslam şi James Farrar, care au susţinut că sunt angajaţi ai Uber şi că au dreptul la protecţia oferită de legislaţia muncii.

Uber insistă că şoferii săi sunt liber-profesionişti, iar compania acţionează mai mult ca o ”agenţie” care îi pune în legătură cu pasagerii prin intermediul unei aplicaţii. Uber vrea ca şoferii săi să rămână în categoria contractorilor independenţi, argumentând că şoferii preferă acest model pentru că este mai flexibil. Acest sistem generează costuri mai scăzute pentru Uber.

”Această decizie va reorganiza în mod fundamental economia serviciilor la cerere şi va pune capăt exploatării lucrătorilor prin algoritmi şi trucuri în contracte”, a spus Farrar, secretar general al sindicatului App Drivers & Couriers Union, al şoferilor şi curierilor.

Prima reacție a companiei după ce a pierdut procesul

Potrivit Uber, decizia se aplică doar unui număr de 25 de şoferi care au intentat procesul împotriva sa în 2016, dar a adăugat că se va consulta cu toţi şoferii din Marea Britanie, ”pentru a înţelege schimbările pe care le doresc”.

”Respectăm decizia curţii, care s-a concentrat asupra unui număr mic de şoferi care au folosit aplicaţia Uber în 2016. De atunci am făcut câteva schimbări semnificative în afacerea noastră, îndrumaţi de şoferi la fiecare pas. Acestea includ acordarea unui control şi mai mare asupra modului în care câştigă şi oferirea de noi protecţii, cum ar fi asigurarea gratuită în caz de boală sau vătămare corporală”, ”, a declarat vineri, într-un comunicat, Jamie Heywood, directorul general regional Uber pentru Europa de Nord şi de Est.

Hotărârea Curţii Supreme ar putea pune în pericol modelul de afaceri al Uber în Marea Britanie, rezultând costuri mai mari pentru firmă. Deşi se referă doar la şoferii implicaţi în cazul din 2016, acest caz stabileşte un precedent important care ar putea afecta alţi şoferi Uber şi serviciile la cerere.

Uber va trebui să se întoarcă acum la tribunalul pentru muncă pentru a stabili despăgubirea pentru şoferii în cauză. Există aproximativ 1.000 de reclamaţii similare împotriva companiei, care au aşteptat rezultatul procesului. Decizia are, de asemenea, implicaţii majore pentru serviciile la cerere din Marea Britanie, sector despre care se crede că are o forţă de muncă de 5,5 milioane de oameni.

”Acest verdict va avea, fără îndoială, implicaţii pe scară largă pentru toţi operatorii serviciilor la cerere şi va face mai dificil pentru companiile care angajează oameni prin intermediul platformelor digitale să afirme că aceştia sunt lucrători independenţi, în pofida documentaţiei contractuale care ar putea spune altfel”, a spus Helen Crossland, partener la firma britanică de avocatură Seddons.

Cazul din Marea Britanie reflectă conflictul juridic al Uber cu autorităţile de reglementare californiene, care anul trecut au încercat să îi reclasifice pe şoferii Uber şi ai altor servicii de transport, cum ar fi Lyft, ca angajaţi, pentru a le acorda mai multe protecţii.

Sursa
Auto: De ce Ford Europa va renunța la Mondeo

​Ford a anunțat că din martie 2022 nu va mai produce modelul Mondeo care a ajuns la a patra generație și a fost lansat în 1993 în Eu...

Auto: Noile modele Tesla nu au schimbător de viteze. Mașina „știe” direcția dorită de șofer

Tesla a anunțat design-uri noi pentru sedanul Model S și SUV-ul Model X, la începutul anului, iar una dintre cele mai greu de imaginat sc...

Auto: Skoda se concentrează pe mașinile electrice

Sfârșitul mașinilor diesel este din ce în ce mai aproape. Un gigant auto a luat decizia momentului. Sunt anunțate investiții de miliar...

Auto: Dacia oprește producția de la Mioveni! Criza semiconductorilor auto se face din nou simțită

Dacia a anunțat că își va opri activitatea la uzina de la Mioveni timp de 7 zile, din cauza crizei semiconductorilor auto. Producția a ...

Auto: Cea mai veche motocicletă românească înmatriculată în țară- GALERIE FOTO

Un tânăr din Alba este proprietarul celei mai vechi motociclete românești înmatriculate în țară. ...

Auto: De ce Neue Klasse va fi pentru BMW un moment istoric, dar și un pariu riscant

Până acum 3-4 ani se părea că mărcile germane premium nu au cum să intre în mod serios în producția extinsă de mașini electrice p...

Auto: Dacia, mii de comenzi pentru modelul Spring în doar patru ore

Compania Dacia a anunţat că în doar patru ore a primit mii de comenzi pentru modelul Spring, electric. ...

Auto: Producția Ford s-a apropiat mult de cea a Dacia în primele luni ale anului

În primele două luni ale acestui an producția Dacia de la Mioveni a scăzut cu peste 20% față de perioada similară a anului trecut, î...

Auto: Volkswagen, în revenire. Profitul grupului german a înregistrat o creștere semnificativă

Informațiile oferite marți de către grupul german arată că profitul după taxe al Volkswagen a urcat în trimestrul patru din 2020 la 7...

Auto: Teste PCR false la vama Nădlac. Poliția de Frontieră a întocmit dosare penale pentru fals și uz de fals

Testele PCR false au fost observate de către angajații DSP, în urma efectuării triajului epidemiologic....

Auto
Raport: UE trebuie să accelereze instalarea staţiilor...

Uniunea Europeană este încă departe de a atinge ţin...

Auto
Noul Dacia Logan, rezultat dezamăgitor la testele Euro...

Noile Dacia Logan şi Dacia Sandero Stepway au obţinut...

Auto
Noi modele limitate ale automobilului Ford Ranger: Wolf...

Ford lansează la mijlocul lunii aprilie două noi edi...

Auto
Dorel Acatrinei, deputat AUR, propune ca şoferii să a...

Deputatul AUR Dorel Acatrinei propune ca perioada de su...

Auto
Camionaele electrice pot concura cu cele diesel, spun c...

Ipoteza cum că autocamioanele electrice nu ar putea co...

Auto
Vânzări record pentru BMW în primul trimestru din 20...

Producătorul german de automobile BMW a înregistrat u...

Auto
Gata cu aglomerația pe DN1 între Comarnic și Predeal...

CNAIR şi Ministerul Transporturilor au semnat recent u...

Auto
Planurile Apple pentru industria auto. Declarațiile di...

Mulți se așteaptă ca gigantul Apple să își facă ...

Auto
Asigurarea RCA și Casco, fără bătăi de cap. De la ...

​​Când spunem asigurări, un cuvânt ne vine adese...

Auto
Aprobarea noului RCA cu decontare directă s-ar putea f...

Ordonanţa de Urgenţă privind obligativitatea ca poli...

© Copyright 2021 PortalZiare.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. PortalZiare.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.