Prețurile apartamentelor au reînceput să crească în martie. La cât a ajuns suma medie cerută de vânzători în București și marile orașe

Publicat 2021-04-07 12:06:56

Dacă în primele două luni ale anului prețurile solicitate de vânzătorii de locuințe înregistrau ușoare scăderi, sumele au început să crească în luna martie. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt în Cluj-Napoca și București.

Prețul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a crescut în luna martie, cu 1,5%, față de februarie. după ce în primele luni a înregistrat ușoare scăderi, ajungând, la nivel național, la 1.379 de euro pe metru pătrat, arată cea mai cerentă analiză a imobiliare.ro.

Creșterea prețurilor solicitate pentru locuințe se oprise la 3,5% la finalul anului 2020, față de al patrulea trimestru din anului 2019, după ce, la în primele trei luni ale anului trecut, înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, proprietarii voiau cu aproape 10% mai mult decât în 2019, conform raportului privind piața rezidențială pe trimestrul IV din 2020 al AnalizeImobiliare.ro și Imobiliare.ro. Ritmul de creștere în ultimul trimestru al anului trecut era la jumătatea celui înregistrat în ultimele luni din 2019.

Segmentul imobiliar continuă să crească. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,1% în februarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din 2020.

Un spațiu de birouri al Globalworth a fost transformat în centru de vaccinare împotriva COVID-19. 350…Statistică. Piața construcțiilor a scăzut anul trecut cu 3,6%. Există însă un domeniu important cu creșteri…

Prețurile din București și marile orașe

Conform Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente – atât noi, cât și vechi – a ajuns la 1.379 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,3% față de valoarea de la finalul lunii februarie, de 1.358 de euro pe metru pătrat util.

Prețurile cerute au crescut în patru dintre cele șase mari orașe monitorizate de Imobiliare.ro, iar în fruntea clasamentului sunt Cluj-Napoca și Bucureștiul. În restrul centrelor regionale, valoarea medie de listare a stagnat.

București:

Apartamentele disponibile spre vânzare în București au avut în martie un preț listat cu 1,6% mai mare față de luna anterioară, ajungând de la o medie de 1.395 de euro pe metru pătrat util, până la 1.418 euro pe metru pătrat.

Creșterile au fost atât pe segmentul de apartamente vechi, dar mai ales pentru cele noi. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% (de la 1.386 de euro pe metru pătrat, la 1.395 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele nou-construite au înregistrat o creștere de 2,4%, de la 1.401 la 1.435 euro pe metru pătrat util.

Brașov:

Prețurile cerute pe piața rezidențială din Brașov în martie au stagnat, în medie, la un nivel de 1.277 de euro pe metru pătrat util, conform indicelui Imobiliare.ro. Media provine din creșterea pe segmentul de locuințe vechi, în raport cu scăderea înregistrată pentru apartementele noi. Astfel, potrivit imobiliare.ro, un apartament vechi poate fi achiziționat în prezent, în medie, cu 1.257 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 1% mai mult decât în februarie (1.244 de euro pe metru pătrat). În același timp, prețurile cerute în ansamblurile rezidențiale noi au scăzut, într-un caz, la o valoare medie de 1.306 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,3% față de februarie (1.337 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:

Cluj-Napoca conduce atât în topul prețurilor, cât și al creșteri de preț, arat imobiliare.ro. Astfel, suma listată pentru apartamente s-a majorat cu 2,1% în martie față de luna precedentă, ajungând la o medie de 1.887 de euro pe metru pătrat util (față de 1.848 de euro pe metru pătrat)

Ambele segmente au înregistrat majorări, respectiv de 1,7% pentru locuințele din blocurile vechi (de la 1.822 la 1.853 de euro pe metru pătrat util), și de 2,7% pentru cele din ansamblurile noi (de la 1.874 la 1.924 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

Apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au menținut, per ansamblu, la valoarea medie de listare din februarie, respectiv 1.268 de euro pe metru pătrat util. Scăderea de 0,6% pentru apartamentele vechi (de la 1.265 la 1.257 de euro pe metru pătrat) a fost contrabalansată de aprecierea cu 1,2% pentru locuințele nou-construite (de la 1.273 la 1.288 de euro pe metru pătrat).

Iași:

Vânzătorii de apartamente din capitala Moldova au listat prețuri cu 0,6% mai mari în martie față de februarie, de la o medie de 1.070 la 1.078 de euro pe metru pătrat util. S-au apreciat cu 1,1% prețurile petru locuințele vechi (de la 1.091 la 1.103 euro pe metru pătrat). Pentru cele noi, creșterea este insensibilă, de 0,1%, astfel că un astfel de apartament era scos la vînzare cu 1.057 de euro pe metru pătrat (față de 1.056 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii anterioare).

Timișoara:

În capitala Banatului, suma medie solicitată pentru un apartament a crescut modest în luna martie, față de luna precedentă, respectiv cu 0,2%, de la 1.301 la 1.304 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană au fost listate cu prețuri cu 0,9% mai mari în martie, de la 1.297 la 1.309 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, locuințele noi au fost scoase pe piață cu prețuri cu 1,9% mai mici (de la 1.316 la 1.291 de euro pe metru pătrat util).

Sursa
Imobiliare
România, printre statele UE în care s-au scumpit locu...

România se numără printre statele Uniunii Europene ...

Imobiliare
Ce efecte e avut pandemia asupra sectorului imobiliar d...

O analiză privind efectele pandemiei asupra sectorului...

Imobiliare
PREMIERĂ: Conceptul birourilor de proximitate își fa...

O nouă alternativă de lucru, într-un context economi...

Imobiliare
[P] Premieră în Capitală: primul ziar al unei comuni...

​​Ansamblul rezidențial Aqua City propune locuitor...

Imobiliare
Care sunt cele mai bune zone de locuit din Bucureşti, ...

Cele mai bune zone de locuit ȋn Bucureşti, din punct...

Imobiliare
Cinci schimbări aduse de pandemie în piaţa imobiliar...

După probabil cel mai bizar an din ultimele decenii, s...

© Copyright 2021 PortalZiare.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. PortalZiare.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.