Dosarul ”Ferma Băneasa”. Ședință extraordinară a Comisiei Permanente UNBR, după motivarea sentinței: ”Acest caz afectează profund profesia de avocat”

Publicat 2021-04-08 10:09:13

Motivarea sentinței de condamnare în dosarul ”Ferma Băneasa” – nu mai puțin de 700 de pagini – a stârnit controverse suplimentare. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) explică, punctual, motivele care au condus la condamnarea avocatului Robert Roșu.

Însă ICCJ precizează că avocatul Robert Roșu nu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că ”și-a făcut doar meseria și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi”, ci pentru că ”s-a implicat activ în încălcarea legii”.

În anul 2020, un complet format din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie (supranumit, ulterior, ”Completul negru”) i-a condamnat la închisoare pe:

omul de afaceri Remus Truică avocatul Robert Roșu (Casa de avocatură ”Țuca, Zbîrcea și Asociații”) miliardarul israelian Beny Steinmetz (se sustrage executării pedepsei) prințul Paul al României (se sustrage executării pedepsei)

Senatorul Robert Cazanciuc, despre proiectul de desființare SIIJ: ”O încercare de a prelua controlul politic asupra…1 milion de euro a fost prejudiciat de o contabilă, în vârstă de 36 de ani,…

”Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor. În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiță ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, se precizează, printre altele, în motivarea instanței din care GÂNDUL.RO a prezentat pasaje semnificative AICI.

Pe data de 2 martie, Consiliul Baroului București a decis ca protestul avocaților – ”fără încetarea activității” – să fie menținut, urmând a fi luate și alte măsuri legale după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”.

Baroul București a transmis și un comunicat – semnat de avocatul Ion Dragne, decanul Baroului – prin care a precizat că, din cauza ”nerespectării termenului legal de motivare a hotărârii pronunțate în cauza în care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat”, s-a luat decizia ca protestul să continue.

”Analizarea implicațiilor hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat”

După apariția motivării, tensiunea rămâne la aceleași cote înalte, iar Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis un comunicat prin care anunță că mâine va avea loc o ședință extraordinară a Comisiei Permanente a UNBR pentru ”analiza implicațiilor hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat”.

Președintele UNBR – ”având în vedere motivarea hotărârii judecătorești în Dosarul ”Ferma Băneasa”, convoacă Comisia Permanentă în ședință online pentru vineri – 09.04.2021 – începând cu ora 14.30.

Potrivit acestui comunicat transmis de UNBR, ”ordinea de zi va avea ca unic subiect: Analizarea implicațiilor apariției motivării în dosarul Băneasa privind pe avocatul Roşu Robert Mihăiță”.

”Confuzii și interpretări eronate, cu consecințe pe termen lung”

Comunicatul UNBR mai transmite că apariția în spațiul public a unor extrase din această motivare a sentinței în Dosarul ”Ferma Băneasa” creează, pe termen lung, confuzii și interpretări eronate.

Totodată, este un punct de plecare al incertitudinilor și temerilor avocaților în legătură cu demersurile pe care le fac în exercitarea apărării clienților lor.

”Dat fiind faptul că acest caz afectează profund profesia de avocat, fiind de natură să inducă incertitudine și temeri grave avocaților cu privire la demersurile pe care le fac în exercitarea apărării clienților lor, este necesară o analiză aprofundată a tuturor argumentelor în contextul hotărârii judecătorești în integralitatea sa. Or, apariția în spațiul public a unor exclusivități privind doar anumite extrase din hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, înainte chiar ca această motivare să ajungă la părțile din dosar este de natură a crea confuzii și interpretări eronate, cu consecințe pe termen lung.

De aceea, Comisia Permanentă a UNBR se va întruni în ședință extraordinară pentru a analiza implicațiile hotărârii asupra exercitării profesiei de avocat și pentru a hotărî pașii de urmat în continuare”, se arată în comunicatul UNBR.

UIA: ”Avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat”

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a postat, în luna martie, și reacția Uniunii Internaționale a Avocaților (UIA) după condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Președintele UIA, Jorge Marti Moreno, a transmis un mesaj elocvent către președintele UNBR Traian Briciu.

”Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) reacționează la închiderea avocatului fără nici un fel de motivare și oferă sprijin prin Institutul pentru Statul de Drept. UIA consideră că avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”, a precizat Jorge Marti Moreno.

Jorge Marti Moreno susține, în mesajul transmis, că autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Sursa
Actualitate: Incendiu la un magazin din Piața Veteranilor, în Sectorul 6. Flăcările au cuprins o suprafață de 150 mp (VIDEO)

Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un magazin cu haine din Piața Veteranilor. Flăcările au cuprins o suprafață de 150 mp, potrivit un...

Actualitate: Rareș Bogdan, după demiterea lui Vlad Voiculescu: „Premierul Florin Cîțu are sprijinul PNL, nu cred că USR-PLUS stă într-un singur om”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat miercuri că exclude un guvern minoritar sau o alianță cu PSD. De asemenea, europarlam...

Actualitate: Încă o lovitură pentru Vlad Voiculescu. Procurorii au intrat pe fir

Vlad Voiculescu mai primește o altă lovitură. După ce a fost demis din funcția de ministru al Sănătății, plângerea Corpului de con...

Actualitate: Ciclismul din România este în paragină! Atac fără precedent la adresa unui ministru. S-au pregătit pentru nimic

Alexandru Ciocan a fost ales în data de 13 martie în funcția de președinte al Federației Române de Ciclism. Totuși, șase zile mai t...

Actualitate: EXCLUSIV. Plângerea Corpului de control al premierului a ajuns la DIICOT. Vlad Voiculescu, revocat, va da cu subsemnatul

În urmă cu o lună de zile, Vlad Voiculescu – încă ministru al Sănătății la data respectivă – a declarat că i-a permis consil...

Actualitate: La Deva va exista un centru de vaccinare direct în mașină. Unde va fi deschis

Autoritățile din județul Hundoara au primit acceptul pentru organizarea, în premieră, în municipiul Deva a unui centru de vaccinare î...

Actualitate: Judecătorii care l-au condamnat pe Robert Roşu au ieşit din peisaj! Florentina Dragomir i-a luat exemplul lui Ionuţ Matei şi s-a pensionat

Judecătorii care au dat controversatele condamnări în Dosarul Ferma Băneasa au ieşit din peisaj. După ce Ionuţ Matei s-a pensionat ş...

Actualitate: Victorie uriașă pentru AUR. Claudiu Târziu: Raed Arafat ar fi trebuit să aibă aceeași soartă

Copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a avut o reacție promptă după demiterea ministrului Sănătă...

Actualitate: Dacia 1310 dezmembrată într-un copac, șoferița a murit în momentul impactului, în Tulcea

O femeie care conducea o Dacia 1310 pe DN22, în județul Tulcea, a murit pe loc, într-un accident care a avut loc miercuri de dimineață ...

Actualitate: Breaking news! Iohannis a semnat decretul. E oficial! L-a revocat din funcție pe Vlad Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a luat decizia momentului. Şeful statului a semnat decretul de revocare din funcţie a ministrului Sănătăţ...

Actualitate
GÂNDUL NEWS. Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, dem...

Emma Zeicescu vă prezintă în fiecare seară, de luni...

Actualitate
DOCUMENTAR BIOGRAFIC EXCLUSIV în România, pe B1 TV: ...

B1 TV va difuza vineri seară, de la ora 22:00, documen...

Actualitate
Florin Cîțu, interimar la Ministerul Sănătății...

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mierc...

Actualitate
BREAKING NEWS  Florin Cîţu, interimar la Ministerul ...

Florin Cîţu a preluat interimatul la Ministerul Săn...

Actualitate
Numărul persoanelor vaccinate în 24 de ore trece pent...

În ultimele 24 de ore au fost administrate 80.120 de d...

Actualitate
Un bărbat și-a anunțat familia că se sinucide, apoi...

Scafandrii au găsit în râul Olt, miercuri dimineaț...

Actualitate
Simona Halep, mesaj cheie înainte de Jocurile Olimpice...

Simona Halep a transmis, miercuri, un mesaj video prin ...

Actualitate
Adevărul despre Grupul de Comunicare Strategică. Cine...

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andree...

Actualitate
Incendiu în cartierul Militari. Un magazin de haine di...

Un incendiu a izbucnit, miercuri, într-un magazin de h...

Actualitate
PSD: Dacă partidele din coaliție nu pot să-și rezol...

PSD nu va susţine din Parlament niciun Guvern minorita...

© Copyright 2021 PortalZiare.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. PortalZiare.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.