Adevărul despre Grupul de Comunicare Strategică. Cine sunt membrii de fapt. Nu voiau să se știe, dar au fost descoperiți cu nume și prenume

Publicat 2021-04-14 14:13:08

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a decis o serie de noi criterii pentru intrarea în carantină a localităților din România, în contextul discuțiilor purtate cu mai mulți specialiști din domeniu. Ulterior, aceasta a fost demisă, însă cine sunt membri Grupului de Comunicare Strategică care oferă informații despre evoluția pandemiei de COVID în România?

În urma scandalului privind noile criterii de carantinare, PressOne i-a identificat pe toți cei 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică. De menționat este faptul că, GCS este entitatea care controlează de mai bine de un an de zile întreaga comunicare despre evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Deși Guvernul a refuzat să spună public cine sunt cu adevărat membri acestui grup, informațiile prezentate de sursa citată arată că 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade medicale, unul singur fiind cadru medical.

Totodată, sursa citată menționează că, Institutul Național de Sănătate Publică sau direcțiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică, iar singurul reprezentant al unei structuri medicale în Grup este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește motivul pentru care autoritățile au decis să nu comunice public numele membrilor grupului, se pare că de vină ar fi datele cu caracter personal, care sunt ”exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

Adevărul despre Grupul de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a fost înființat prin Hotărârea nr. 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), semnată de ministrul de Interne Marcel Vela.

În acel moment, în România pandemia de coronavirus încă nu debutase, primul caz fiind înregistrat în data de 26 februarie 2020, moment în care a apărut prima informație cu privire la existența Grupului de Comunicare Strategică.

În contextul în care se observa o lipsă de informații despre evoluția pandemiei, dar și despre testările la nivel județean, ONG-urile au încercat să afle de la autoritățile guvernamentale cine sunt membri acestui Grup.

PressOne a solicitat în luna martie a anului trecut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o solicitare în acest sens, însă instituția nu a comunicat numele membrilor Grupului ci a precizat doar instituțiile din care fac parte membrii GCS.

„Grupul de Comunicare Strategică are în componență experți în comunicare desemnați din partea următoarelor instituții: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul de Telecomunicații Speciale, putând fi suplimentat cu specialiști de la alte instituții, în funcție de necesitate”, se arată în mesajul transmis de biroul de presă al MAI.

Totodată, sursa citată mai preciza nu poate comunica „nominal membrii acestui Grup” în contextul în care componența variază „în funcție de evoluția situației operative înregistrate pe teritoriul României”.

Potrivit sursei citate, un singur membru are identitate cunoscută până acum. Este vorba despre Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică și consilier de stat la cancelaria premierului Florin Cîțu.

El a explicat recent că opțiunea de a nu fi comunicată componența Grupului a aparținut chiar membrilor acestuia.

„Eu nu am avut o problemă să se cunoască componența, însă membrii sunt funcționari publici și nu au vrut să se știe că fac parte din acest Grup”, a declarat Manciu.

Cine sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică

De menționat este faptul că, structura activă a grupului are 9 membri. Din partea Guvernului sunt Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică, care în prezent ocupă funcția de consilier de stat în Guvernul României.

Iulian Drăgoi este un alt nume. Acesta este comisar de poliție și detașat consilier la cabinetul secretarului de stat Andi Manciu de la Guvern și a fost director al Departamentului de Comunicare Strategică din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar și șef împuternicit al Direcției de Informare și Relații Publice din MAI.

Din partea Ministerul de Interne vin Sorina Elena Coșbuc, care este consilier al ministrului de Interne, funcție pe care a avut-o atât în mandatul lui Marcel Vela, cât și în cel al lui Lucian Bode.

Adrian Cuțurescu este tot din partea MAI și ocupă funcția de inspector principal și directorul adjunct al Centrului Cultural din Ministerul de Interne, funcție pe care o ocupă începând cu 2019.

Din partea Ministerului Sănătății se reăgsește o singur nume și anume cel al Oanei Grigore, care este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății.

Din partea Ministerului Afacerilor Externe vin doi membri. Este vorba despre Andrei Țărnea, diplomat și directorul general al Direcției pentru Comunicare și Diplomație Publică al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE din iunie 2018.

Din partea Departamentului pentru Situații de Urgență vine un singur membru. Este vorba despre Theodor Dan Mihai, purtătorul de cuvânt al Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne din vara anului trecut.

Totodată, un alt nume vine și din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale. Cătălin Chirică este locotenent-colonel și este purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din noiembrie 2019.

Structura de suport a grupului are alți 10 membri. Astfel, din partea Ministerului Apărării Naționale vine Constantin Spânu, general de brigadă și șef al Direcției Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale (MApN) începând cu 2016.

De la Ministerul Transporturilor vine Laurențiu Voicu, directorul Direcției de Comunicare, Relația cu Sindicatele, Patronatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor din 2016.

Din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vine Alina Moisoi, colonel de pompieri și șefa Serviciului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și coordonatoarea comunicării pentru Comitetul Național a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Cine sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică

Adrian Marin este și el maior și purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), lucrând de aproape zece ani în GSU.

Alte două nume vin din partea Inspectoratului General al Poliției Române. Este vorba despre Georgian Drăgan, care este comisar-șef și împuternicit din septembrie 2020 să conducă Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română.

Cornel Octavian Dan este și el la rândul său comisar și împuternicit șef al Serviciului de Comunicare și Informare Publică din cadrul Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română.

Alți doi membri vin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Este vorba despre Sorin Despina, colonel și împuternicit din ianuarie 2020 ca șef al Serviciului Comunicare Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR).

Grigore Ene este și el membru al Jandarmeriei Române. Acesta ocupă gradul de  maior și lucrează în cadrul Biroului Revista „Jandarmeria Română” din cadrul IGJR.

Alte două nume vin din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Este vorba despre Tatiana Berlinschi, comisar-șef de poliție, împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șef al Centrului de Informare și Relații Publice din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Un alt nume este cel al Alexandrei Găvan, care ocupă funcția de comisar, fiind împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șef al Biroului de Presă al IGPF. Tot de anul trecut ocupă și funcția de purtător de cuvânt al Inspectoratului.

 

Sursa
Actualitate: PSD a organizat un protest spontan în Parlament și cer înființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru decesele de Covid-19

Deputații PSD au organizat, marți, un protest în Parlament, prin care au cerut formațiunilor din coaliția de guvernare să voteze înfi...

Actualitate: Ministrul educației: Școlile vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17-21 mai, dacă vineri rata de incidență este sub 1 la mie

În localitățile în care rata de incidență va fi mai mică de 1 la mie vineri, 14 mai, școlile vor funcționa cu prezență fizică a ...

Actualitate: PMB a achiziționat 100 de tramvaie. Nicușor Dan a semnat deja contractul în valoare de 200 milioane de euro

Primăria Municipiului Capitalei a trimis un comunicat de presă prin care informează că edilul Nicușor Dan a semnat un contract în valo...

Actualitate: Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal. Ursul recoltat era periculos, în România există urși mult mai mari

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră, explicând...

Actualitate: Ion Rădoi: Metrorex ar trebui să majoreze prețul unei călătorii la 50 de lei ca să devină rentabilă

Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fi de 50 de lei pentru ca Metrorex să devină rentabilă, așa cum își propun noua cond...

Actualitate: Nicușor Dan a semnat contractul cu Astra Arad pentru 100 de tramvaie noi. Când vor intra în circulație

Primarul Capitalei a anunțat marți că a semnat contractul cu Astra Vagoane Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aprox...

Actualitate: Gazul din Marea Neagră ar putea atrage 13 miliarde de euro în 10 ani. Directorul OMV Petrom: Timpul nu este de partea noastră

În cadrul unei conferințe online organizate de Consiliul Investitorilor Străini, directorul OMV Petrom, Christina Verchere, spune că Mar...

Actualitate: Ion Rădoi: S-au trezit cei de la conducerea ministerului să facă metroul rentabil. Transportul public, peste tot, este subvenționat. Nici la Londra, nu e rentabil. Metrorex ar trebui să majoreze prețul unei călătorii la 50 de lei ca să devină rentabilă

Preţul unei călătorii cu metroul ar trebui majorat până la 50 de lei pentru ca Metrorex să devină rentabilă, aşa cum îşi propun n...

Actualitate: Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va cumpăra tramvaie noi. Când vor intra în circulație

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, marți, 11 mai, că a semnat un contract de achiziție pentru 100 de tramvaie noi pentru Bucur...

Actualitate: Hackerii care au spart conturile unor vedete, trimiși în judecată de DIICOT / Cum acționa gruparea

Procurorii DIICOT au trimis marți în judecată șase persoane acuzate că au spart adresele de e-mail ale unor vedete din România şi le-...

Actualitate
GÂNDUL LIVE. Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „D...

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a fost invitatul E...

Actualitate
Rusia răspunde României cu aceeași monedă! Diplomat...

Rusia răspunde României cu aceeași monedă! Diplomat...

Actualitate
ANP scoate la concurs 40 de posturi de personal medical...

Administraţia Naţională a Penitenciarelor face angaj...

Actualitate
Dan Barna cutremură scena politică. Ce are de gând s...

Dan Barna a făcut o declarație cutremurătoare. El a ...

Actualitate
Ministrul Mediului: Tot ce avem în țară li se datore...

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, ...

Actualitate
Adjunctul Apărării din Ambasada României la Moscova,...

Adjunctul Apărării din Ambasada României la Moscova ...

Actualitate
Rapoartele de activitate ale Televiziunii Române, resp...

Rapoartele de activitate ale SRTV au fost respinse mar...

Actualitate
Un turist din China, aproape de a cădea de pe un pod d...

Un turist a rămas blocat pe un pod din sticlă, în no...

Actualitate
Poliția Română va avea un nou șef. Lucian Bode: Vom...

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat, ...

Actualitate
Când vor fi recuperate cursurile pierdute de elevi? So...

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, înt...

© Copyright 2021 PortalZiare.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. PortalZiare.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.