Debut cu dreptul pentru Adi Mutu pe banca echipei Voluntari in deplasarea de la Chiajna | VIDEO: Vedeti cum a ars o cisterna plina cu vin care s-a rasturnat pe autostrada | Meci surprinzator cu patru goluri. Viitorul - FCSB, scor final 2-2 | Simona Halep are din nou probleme de sanatate ? | Remiza intre Viitorul si FCSB! | AUDIO / Greu doar o repriza pentru Informatica! | "Vesticele" pierd in play-off, dar castiga in play-out! | Povesti cu gospodari banateni, duminica, la "Diminetile satului" | FCSB salveaza remiza cu Viitorul | Dica, surprins de agresivitatea celor de la Viitorul | Becali nu si-a recunoscut echipa cu Viitorul: "Parca am fost blat pe fata" | Presedintele judetului Valcea vrea asistenta medicala la standarde europene la maternitate | Valcea va organiza un turneu semfinal de juniori din cadrul Campionatului National de volei | Amenda record pentru munca la negru. Patronul de la ,,Dumbrava", sanctionat | O noua televiziune se lanseaza in Gorj | Marturia socanta a unuia din cei mai buni prieteni ai lui Avicii. "M-am suparat! Imi promisese!" | Mutu a trait intens primul sau meci ca antrenor: "Imi venea sa intru pe teren! A fost ca si cum m-am apucat a doua oara de fotbal!" | ANIMATIE GRAFICA. Manevra unui sofer de 20 de ani, care a bagat in spital 7 oameni | Sumudica e cu bagajele la usa dupa inca o infrangere in campionat: 4 infrangeri in ultimele 5 meciuri | VIDEO: Keseru, golul 200 in cariera! Romanul e cel mai bun marcator din campionatul Bulgariei |
Portalul Ziarelor din Romania

Zi de sarbatoare in Mitropolia Banatului

In duminica ce a trecut, de sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Timisoara, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Manastirea Gai din Arad, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a binecuvantat jertfelnicul si pictura Bisericii Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul din Caransebes, iar Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul, Episcop-vicar al Arhiepis­copiei Aradului, a slujit la Catedrala Veche din Arad.
Sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul a constituit un prilej de bucurie duhovniceasca pentru credinciosii timisoreni care s-au rugat impreuna cu Mitropolitul Banatului catre Inaintemergatorul Domnului, ocrotitorul spiritual al Inaltpreasfintiei Sale. Intai­statatorul Mitropoliei Banatului, impreuna cu sutele de credinciosi, a participat la Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala Mitropolitana din urbea de pe Bega de un sobor de preoti si diaconi. In omilia rostita dupa apolisul slujbei, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a vorbit despre rolul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, cel mai mare om nascut din femeie, in iconomia mantuirii neamului omenesc. Dupa cuvantul de invatatura, ierarhul le-a transmis credinciosilor romani care poarta numele marelui Proroc Ioan urari de sanatate si mult zel in savarsirea faptelor filantropice. In continuare, la iesirea din catedrala, chiriarhul Banatului a fost asteptat de fanfara din Giroc, care a cantat traditionalul ,,La multi ani!" pentru ierarhul sarbatorit si pentru toti romanii care isi serbau onomastica.
A doua zi, la Resedinta Mitropolitana, preotii consilieri de la Centrul eparhial, impreuna cu Preasfintitul Parinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, l-au felicitat pe Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan, transmitandu-i urari de sanatate, mult spor in urcusul duhovnicesc si in propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu.
Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatorit la Arad
In ziua praznuirii Soborului Cinstitului si Slavitului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, Inaltprea­sfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vizitat Manastirea ,,Sfantul Simeon ­Stalpnicul" din cartierul aradean Gai. Cu acest prilej, chiriarhul a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in biserica noua a manastirii, impreuna cu protosinghelul Macarie Deleu, duhovnicul manastirii, si parintele arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, in prezenta obstii monahale de maici, in frunte cu maica stareta monahia Ecaterina Joldes, si a numerosilor credinciosi veniti la sfanta slujba. Chiriarhul a rostit un cuvant de invatatura, intitulat ,,Pocainta si Imparatia Cerurilor", in care a vorbit despre iertarea pacatelor si indreptarea ca o dorinta constanta in viata crestina, cu precadere in cea monastica, ce trebuie luata in considerare de catre toti credinciosii, cugetand la faptul ca Imparatia lui Dumnezeu o gaseste fiecare inauntrul sau prin virtutile sau faptele bune care intretin si sporesc inaltarea sufleteasca. ,,Indemn si pilda in aceasta privinta este Sfantul Ioan Botezatorul", a amintit Inaltpreasfintia Sa.La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei a savarsit o slujba de pomenire la capataiul maicii stavrofore Ieroteia Avram, fosta stareta a manastirii, trecuta la cele vesnice in ziua praznicului Botezului Domnului.
Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Veche din Arad, ocrotita de Sfantul Ioan Botezatorul. La momentul randuit, ierarhul a tinut un cuvant de invatatura despre importanta sarbatorii cu precadere in bisericile care il au ocrotitor pe Sfantul Ioan Botezatorul. Credinciosii prezenti au avut posibilitatea sa se inchine la o particica din moastele Sfantului Ioan Botezatorul, aflata in Catedrala Veche, care au fost scoase cu aceasta ocazie spre inchinare.
Bucurie duhovniceasca la Caransebes, de praznicul Sfantului Ioan Botezatorul
La sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a binecuvantat jertfelnicul si pictura Bisericii cu hramul ,,Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" din Caransebes, care a fost restaurata, realizandu-se si icoane noi. In continuare, ierarhul a savarsit Sfanta Liturghie in biserica parohiala, necropola a eparhiei, unde isi dorm somnul de veci episcopii Caransebesului, dar si foarte multi protopopi, preoti, profesori de teologie si alte personalitati.
,,Cu mare bucurie am venit si in acest an in biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul din Caransebes, necropola episcopiei noastre, pentru ca in biserica din cimitirul istoric isi dorm somnul de veci primul Episcop al Episcopiei Caransebesului, Ioan Popasu, si episcopul care a restaurat, a reinviat aceasta eparhie, Emilian Birdas, iar in cimitir isi dorm somnul de veci Episcopul Nicolae Popea, Arhiereul Filaret Musta, profesorul Iosif Iuliu Olariu, alti protopopi, preoti, profesori de teologie, dar si personalitatile care au marcat Banatul de Munte, istoria bisericeasca din aceasta eparhie. Am venit nu numai pentru a-l sarbatori aici pe Sfantul Ioan Botezatorul si sa oficiem Sfanta Liturghie in biserica ocrotita de acest mare sfant, ci am venit sa binecuvantam icoanele care s-au restaurat in ultima vreme. Avem aici o pictura foarte veche, de peste 200 de ani, restaurata recent. Este o zi speciala pentru ca astazi i-am pomenit tainic pe toti cei care isi dorm somnul de veci in jurul acestui locas, printre care sunt foarte multi dintre cei care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Suntem deja in Anul comemorativ inchinat fauritorilor Marii Uniri. In acest cimitir istoric isi dorm somnul de veci persoane care au faurit Marea Unire, persona­litati care au marcat istoria Bisericii, dar si istoria tarii noastre, oameni de cultura, teologi, profesori care l-au insotit pe Miron Cristea, Episcopul Caran­se­besului, la marele eveniment de la Alba-Iulia, petrecut in urma cu o suta de ani. Iata cum, impreuna cu stramosii nostri, astazi ne-am rugat slujind Dumnezeiasca Liturghie si pomenindu-i atat la randuiala Proscomidiei, cat si la Sfanta Liturghie pe toti fauritorii Marii Uniri, in frunte cu Miron Cristea, episcopul din vremea aceea al Caranse­be­sului. Vesnica pomenire sfant locasului acestuia, vesnica pomenire tuturor fauritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!", a rostit Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caran­sebesului. In cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelenta ,,Episcop Elie Miron Cristea" parintelui paroh Gabriel Gozman si parintelui slujitor Mihai Ilius. Parintelui paroh chiriarhul i-a oferit si o cruce pectorala. De asemenea, ierarhul l-a hirotesit iconom pe parintele slujitor Liviu Bojin. Pentru implicarea in lucrarea bisericii, domnului Dimitrie Iacobici, membru al consiliului parohial, i-a fost acordata Crucea ,,Episcop Elie Miron Cristea". SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...