Jandarmii au gasit arme albe, cutite, bux-uri, lanturi si un pistol de jucarie la persoane care voiau sa intre in Piata Universitatii | FOTOGALERIE Creativitatea protestatarilor in cele mai bune imagini de la protestul de sambata | FOTOGALERIE Ce titrau cinci televiziuni de stiri la ora 20 despre proteste in informatiile prezentate pe burtiera: 50 de mii, 35 de mii, mii de oameni, violente, protest de amploare | VIDEO Cehia: Cel putin doi morti si zeci de raniti, intr-un incendiu la un hotel din Praga | VIDEO Momentul in care protestatarii aprind luminitele de la telefon in fata Parlamentului | FOTO Romanii din Olanda cer Parlamentului sa adopte legi anticoruptie | Piata Universitatii: 15.000 de protestatari | 40.000 de protestatari se indreapta spre Parlament | SUA revine la strategia Razboiului Rece | NATIONAL: Protest impotriva modificarii legilor justitiei in Piata Universitatii | NATIONAL: Proteste in tara impotriva PSD | INTERNATIONAL: Atac armat in incinta Hotelului Intercontinental din Kabul | Atentie! Polei in tot orasul! | FOTO - Solidari cu protestatarii din tara! Sute de bistriteni au iesit in strada | UPDATE E-Distributie Dobrogea: Orasul Sulina a fost alimentat la reteaua de energie electrica in jurul orei 17:00 | Jandarmeria: Scopul filtrelor de la Universitate - de a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice | Olt: Barbat acuzat de agresiune sexuala asupra unei eleve de 14 ani, arestat preventiv | Primele imagini cu Roxana Ciuhulescu si noul ei iubit! Video paparazzi | VIDEO / Fiica Andrei, o dulceata si jumatate! Arista a pus mana imediat pe telefon, cand a inceput sa danseze | HOROSCOPUL ZILEI - 21 IANUARIE: Nativii Leu sunt rasfatati, iar Gemenii au parte de schimbari drastice in viata lor |
Portalul Ziarelor din Romania

Zi de sarbatoare in Mitropolia Banatului

In duminica ce a trecut, de sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Timisoara, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Manastirea Gai din Arad, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a binecuvantat jertfelnicul si pictura Bisericii Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul din Caransebes, iar Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul, Episcop-vicar al Arhiepis­copiei Aradului, a slujit la Catedrala Veche din Arad.
Sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul a constituit un prilej de bucurie duhovniceasca pentru credinciosii timisoreni care s-au rugat impreuna cu Mitropolitul Banatului catre Inaintemergatorul Domnului, ocrotitorul spiritual al Inaltpreasfintiei Sale. Intai­statatorul Mitropoliei Banatului, impreuna cu sutele de credinciosi, a participat la Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala Mitropolitana din urbea de pe Bega de un sobor de preoti si diaconi. In omilia rostita dupa apolisul slujbei, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a vorbit despre rolul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, cel mai mare om nascut din femeie, in iconomia mantuirii neamului omenesc. Dupa cuvantul de invatatura, ierarhul le-a transmis credinciosilor romani care poarta numele marelui Proroc Ioan urari de sanatate si mult zel in savarsirea faptelor filantropice. In continuare, la iesirea din catedrala, chiriarhul Banatului a fost asteptat de fanfara din Giroc, care a cantat traditionalul ,,La multi ani!" pentru ierarhul sarbatorit si pentru toti romanii care isi serbau onomastica.
A doua zi, la Resedinta Mitropolitana, preotii consilieri de la Centrul eparhial, impreuna cu Preasfintitul Parinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, l-au felicitat pe Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan, transmitandu-i urari de sanatate, mult spor in urcusul duhovnicesc si in propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu.
Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatorit la Arad
In ziua praznuirii Soborului Cinstitului si Slavitului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, Inaltprea­sfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vizitat Manastirea ,,Sfantul Simeon ­Stalpnicul" din cartierul aradean Gai. Cu acest prilej, chiriarhul a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in biserica noua a manastirii, impreuna cu protosinghelul Macarie Deleu, duhovnicul manastirii, si parintele arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, in prezenta obstii monahale de maici, in frunte cu maica stareta monahia Ecaterina Joldes, si a numerosilor credinciosi veniti la sfanta slujba. Chiriarhul a rostit un cuvant de invatatura, intitulat ,,Pocainta si Imparatia Cerurilor", in care a vorbit despre iertarea pacatelor si indreptarea ca o dorinta constanta in viata crestina, cu precadere in cea monastica, ce trebuie luata in considerare de catre toti credinciosii, cugetand la faptul ca Imparatia lui Dumnezeu o gaseste fiecare inauntrul sau prin virtutile sau faptele bune care intretin si sporesc inaltarea sufleteasca. ,,Indemn si pilda in aceasta privinta este Sfantul Ioan Botezatorul", a amintit Inaltpreasfintia Sa.La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei a savarsit o slujba de pomenire la capataiul maicii stavrofore Ieroteia Avram, fosta stareta a manastirii, trecuta la cele vesnice in ziua praznicului Botezului Domnului.
Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Veche din Arad, ocrotita de Sfantul Ioan Botezatorul. La momentul randuit, ierarhul a tinut un cuvant de invatatura despre importanta sarbatorii cu precadere in bisericile care il au ocrotitor pe Sfantul Ioan Botezatorul. Credinciosii prezenti au avut posibilitatea sa se inchine la o particica din moastele Sfantului Ioan Botezatorul, aflata in Catedrala Veche, care au fost scoase cu aceasta ocazie spre inchinare.
Bucurie duhovniceasca la Caransebes, de praznicul Sfantului Ioan Botezatorul
La sarbatoarea Soborului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a binecuvantat jertfelnicul si pictura Bisericii cu hramul ,,Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" din Caransebes, care a fost restaurata, realizandu-se si icoane noi. In continuare, ierarhul a savarsit Sfanta Liturghie in biserica parohiala, necropola a eparhiei, unde isi dorm somnul de veci episcopii Caransebesului, dar si foarte multi protopopi, preoti, profesori de teologie si alte personalitati.
,,Cu mare bucurie am venit si in acest an in biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul din Caransebes, necropola episcopiei noastre, pentru ca in biserica din cimitirul istoric isi dorm somnul de veci primul Episcop al Episcopiei Caransebesului, Ioan Popasu, si episcopul care a restaurat, a reinviat aceasta eparhie, Emilian Birdas, iar in cimitir isi dorm somnul de veci Episcopul Nicolae Popea, Arhiereul Filaret Musta, profesorul Iosif Iuliu Olariu, alti protopopi, preoti, profesori de teologie, dar si personalitatile care au marcat Banatul de Munte, istoria bisericeasca din aceasta eparhie. Am venit nu numai pentru a-l sarbatori aici pe Sfantul Ioan Botezatorul si sa oficiem Sfanta Liturghie in biserica ocrotita de acest mare sfant, ci am venit sa binecuvantam icoanele care s-au restaurat in ultima vreme. Avem aici o pictura foarte veche, de peste 200 de ani, restaurata recent. Este o zi speciala pentru ca astazi i-am pomenit tainic pe toti cei care isi dorm somnul de veci in jurul acestui locas, printre care sunt foarte multi dintre cei care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Suntem deja in Anul comemorativ inchinat fauritorilor Marii Uniri. In acest cimitir istoric isi dorm somnul de veci persoane care au faurit Marea Unire, persona­litati care au marcat istoria Bisericii, dar si istoria tarii noastre, oameni de cultura, teologi, profesori care l-au insotit pe Miron Cristea, Episcopul Caran­se­besului, la marele eveniment de la Alba-Iulia, petrecut in urma cu o suta de ani. Iata cum, impreuna cu stramosii nostri, astazi ne-am rugat slujind Dumnezeiasca Liturghie si pomenindu-i atat la randuiala Proscomidiei, cat si la Sfanta Liturghie pe toti fauritorii Marii Uniri, in frunte cu Miron Cristea, episcopul din vremea aceea al Caranse­be­sului. Vesnica pomenire sfant locasului acestuia, vesnica pomenire tuturor fauritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!", a rostit Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caran­sebesului. In cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelenta ,,Episcop Elie Miron Cristea" parintelui paroh Gabriel Gozman si parintelui slujitor Mihai Ilius. Parintelui paroh chiriarhul i-a oferit si o cruce pectorala. De asemenea, ierarhul l-a hirotesit iconom pe parintele slujitor Liviu Bojin. Pentru implicarea in lucrarea bisericii, domnului Dimitrie Iacobici, membru al consiliului parohial, i-a fost acordata Crucea ,,Episcop Elie Miron Cristea". SursaBiblii sunt, lipsesc cititorii
Da, acum sunt multe Biblii, numai ca ne intristeaza putinatatea cititorilor, desi o buna parte a ace...

Copiii - tomberon
De vreo cativa ani incoace, Scoala romaneasca pe langa atributiile ei de formare si dezvoltare a per...

Despre fericire
Nu cu mult timp in urma, auzeam vorbindu-se la radio despre un sondaj in legatura cu fericirea oamen...

Sfantul Eftimie cel Mare
Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in ...

Iertarea incepe cu tine
Stiri de ultima ora, evenimente, atitudine - OficialMedia.com Iertarea....toti ne intalnim in viata ...


Sfantul Macarie Egipteanul
Macarie cel Mare, cunoscut si sub numele de Macarie Egipteanul, este unul dintre marii Sfinti Parint...

CINE IL PLAGIAZA PE HRISTOS?
Am auzit despre o carte, lansata de un institut celebru, care vrea sa optimizeze comportamentul anga...

Doar pentru mantuire ne luptam
Ucenicul iubirii va lupta in primul rand cu sine insusi, propovaduieste preotul Constantin din Savin...

Abia cand vom vedea o lume fara dragoste vom intelege ce inseamna ateismul
  Sursa: sihastriaputnei.ro Hristos ii va invia pe toti copiii tuturor vaduvelor din toate Nain...

Protestul lui Cezar Petrescu
Istoria asa cum a fost - Protestul lui Cezar Petrescu fata de abuzul Politiei Legionare la Busteni &...