Firma de exercitiu a Colegiului Economic - locul I la faza regionala a concursului Business Plan | Focuri de ARMA trase la Targu Carbunesti! Un barbat a fost retinut! | FOTO Mobilizare pentru plantarea copacilor la Dorohoi. Participa jandarmi, politisti, pompieri, dar si alti voluntari | FOTO: Festivalul de Teatru de Tineret APOLLO. Spectacole si expozitii in a doua zi de eveniment la Alba Iulia | FOTO-VIDEO: 37 echipe din Romania si Republica Moldova, la Concursul "Bucuria Dansului" de la Alba Iulia | Cat costa sa-ti faci analizele la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud. Lista tarifelor practicate anul acesta | FOTO. Surpriza neplacuta pentru un satmarean la Cluj. Noroc cu martorii oculari | Reformarea Europei: Viziunea Macron si implicatiile pentru Romania | Dreptul international, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si predictibilitatea politicii externe a Romaniei | ,,Iata de ce vor sa redefineasca grupul infractional organizat". Ciolos arata cu degetul cine este cel mai inportant beneficiar al modificarilor aduse Codului penal | Retroparada Primaverii, Targoviste 2018 a dat startul la Complexul Turistic de Natatie | Deputat Claudia Gilia, intalnire cu viceconsulul Romaniei in Ciudad Real | Florin Bratu, dupa victoria cu ACS Poli Timisoara: ,,Am incredere ca putem face lucruri interesante la Dinamo". Ce spune despre Gabi Torje | Reactia lui Vasile Miriuta, dupa meciul Dinamo - ACS Poli: ,,A fost ofsaid cat Casa Scanteii" | Devis Mangia vrea sa se implice financiar la Craiova: ,,Macar sa inscrie fotbalistii mei cate un hat-trick pe meci" | Marius Sumudica vrea sa il detroneze pe Burleanu peste patru ani: ,,Trebuie sa luptam" | VIDEO Monte Carlo: Alexander Zverev, calificat n semifinale (4-6, 6-2, 7-5 cu Richard Gasquet) - Duel cu Nishikori | ncrederea rusilor n Putin a scazut sub 50% dupa alegerile din martie | Marmureanu: Urmatorul mare cutremur va fi adnc si acesta va fi norocul Romniei | S-a ntmplat n Mexic: Trofeul Europa League, recuperat la scurt timp dupa ce a fost furat dintr-o masina |
Portalul Ziarelor din Romania

Temeiuri patristice despre Intruparea Cuvantului

Sfintii Parinti, reperele invataturii noastre, repere la care noi ne raportam totdeauna atunci cand avem nevoie de lamuriri, au inchinat frumoase cuvantari acestor momente, cuvantari care scot in evidenta importanta sarbatorilor pentru mantuire. O dovada graitoare in acest sens o constituie Cuvantarea celui intre sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, rostita la praznicul Nasterii Domnului, in care, pornind de la datele scripturistice din Vechiul si din Noul Testament, corelate cu cele din istoria profana, acesta arata motivul pentru care crestinii sarbatoresc Nasterea Domnului la 25 decembrie si Buna Vestire la 25 martie.
Marele ierarh este un cercetator staruitor si un cunoscator al textelor si al evenimentelor biblice. Pentru el, data acestor praznice nu este un simplu detaliu calendaristic, ci este dovada purtarii de grija a lui Dumnezeu fata de neamul omenesc. In Evanghelia dupa Luca se spune: ,,In zilele acelea a iesit porunca de la Cezarul August sa se inscrie toata lumea" (Luca II, 1). Istoria Imperiului roman confirma existenta unui recensamant al populatiei din Tara Sfanta, poruncit de catre imparat si efectuat in vremea Nasterii Domnului, la inceputul erei crestine.
In cuvantarea hrisostomica la acest praznic, rostita in Antiohia la 25 decembrie 386, ascultatorii sunt indemnati sa urmareasca cu atentie motivul pentru care a fost randuita aceasta data. Fiindca daca pana la sfarsitul secolului al IV-lea se praznuiau in aceeasi zi Nasterea si Botezul Domnului, la data de 6 ianuarie, in Antiohia aceasta distinctie se facuse pe la anul 377.
Cand Elisabeta era insarcinata in luna a sasea cu Ioan, atunci Fecioara Maria a primit vestea cea buna de la ingerul Gavriil. Zamislirea Elisabetei a avut loc a sfarsitul lunii septembrie, cand se tinea sarbatoarea corturilor. Adaugand sase luni, ajungem la 25 martie, la Buna Vestire. Adaugand inca noua luni, aflam si data Nasterii Domnului, la 25 decembrie.
Nu numai cartea Leviticului, ci si cartile I si II Macabei ofera informatii privind data si locul sarbatorii corturilor in ultima perioada a istoriei poporului iudeu. Astfel, in cartea I Macabei se vorbeste despre razboaiele lui Iuda Macabeul impotriva lui Gorgias si Lisias, pe care i-a biruit, apoi despre curatirea Casei Domnului. Iar dupa infrangerea lui Lisias, Iuda si fratii sai au zis: ,,Iata-i nimiciti pe vrajmasii nostri. Sa ne suim si sa curatam sanctuarul si sa-l innoim... Si au randuit Iuda si fratii lui si toata adunarea lui Israel, ca sa se tina zilele innoirii jertfelnicului in vremurile sale din an in an in opt zile, de la douazeci si cinci al lunii Chislev" (I Macabei IV, 36, 59). Iar in cartea II Macabei se spune: ,,In ziua in care cei de alt neam pangarisera templul Domnului, s-a intamplat ca tocmai intr-acea zi s-a facut curatirea, in douazeci si cinci ale aceleiasi luni, care este Chislev" (II Macabei X, 5).
Punand cap la cap cuvintele Sfintei Scripturi cu cele care se stiu despre sarbatorile iudaice si despre randuiala slujirii la templu, Sfantul Ioan Gura de Aur aduce lamuriri privind deopotriva data praznuirii Nasterii Domnului si cea a Bunei Vestiri. El nu numai ca se arata a fi un bun cunoscator al Sfintei Scripturi, dar ne convinge si pe noi sa staruim mai mult in citirea acesteia, caci cuvantul lui Dumnezeu, pus in scris intre paginile ei, este in acelasi timp ziditor de suflete si aducator de pretioase lamuriri pentru buna randuiala a vietii noastre crestinesti. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...