Firma de exercitiu a Colegiului Economic - locul I la faza regionala a concursului Business Plan | Focuri de ARMA trase la Targu Carbunesti! Un barbat a fost retinut! | FOTO Mobilizare pentru plantarea copacilor la Dorohoi. Participa jandarmi, politisti, pompieri, dar si alti voluntari | FOTO: Festivalul de Teatru de Tineret APOLLO. Spectacole si expozitii in a doua zi de eveniment la Alba Iulia | FOTO-VIDEO: 37 echipe din Romania si Republica Moldova, la Concursul "Bucuria Dansului" de la Alba Iulia | Cat costa sa-ti faci analizele la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud. Lista tarifelor practicate anul acesta | FOTO. Surpriza neplacuta pentru un satmarean la Cluj. Noroc cu martorii oculari | Reformarea Europei: Viziunea Macron si implicatiile pentru Romania | Dreptul international, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si predictibilitatea politicii externe a Romaniei | ,,Iata de ce vor sa redefineasca grupul infractional organizat". Ciolos arata cu degetul cine este cel mai inportant beneficiar al modificarilor aduse Codului penal | Retroparada Primaverii, Targoviste 2018 a dat startul la Complexul Turistic de Natatie | Deputat Claudia Gilia, intalnire cu viceconsulul Romaniei in Ciudad Real | Florin Bratu, dupa victoria cu ACS Poli Timisoara: ,,Am incredere ca putem face lucruri interesante la Dinamo". Ce spune despre Gabi Torje | Reactia lui Vasile Miriuta, dupa meciul Dinamo - ACS Poli: ,,A fost ofsaid cat Casa Scanteii" | Devis Mangia vrea sa se implice financiar la Craiova: ,,Macar sa inscrie fotbalistii mei cate un hat-trick pe meci" | Marius Sumudica vrea sa il detroneze pe Burleanu peste patru ani: ,,Trebuie sa luptam" | VIDEO Monte Carlo: Alexander Zverev, calificat n semifinale (4-6, 6-2, 7-5 cu Richard Gasquet) - Duel cu Nishikori | ncrederea rusilor n Putin a scazut sub 50% dupa alegerile din martie | Marmureanu: Urmatorul mare cutremur va fi adnc si acesta va fi norocul Romniei | S-a ntmplat n Mexic: Trofeul Europa League, recuperat la scurt timp dupa ce a fost furat dintr-o masina |
Portalul Ziarelor din Romania

Scoala romaneasca, in disonanta cu piata muncii

Un raport publicat recent de Banca Mondiala pe tema impactului revolutiei tehnologice asupra natiunilor sarace ale Europei arata ca peste 30% din adolescentii romani au cunostinte pentru citit si matematica sub nivelul de baza. Un pas important pentru ca scoala roma­­neas­ca sa furnizeze absolventi capabili sa practice meseriile viitorului este intelegerea rolului pe care il joaca scolile de arte si meserii.
Potrivit raportului ,,Cres­tere prin unitate: Modernizarea mecanismului de convergenta al Europei", avansul tehnologiei si aplicarea extinsa in tot mai multe domenii risca sa lase in urma cele mai sarace natiuni ale Europei, dar si lucratorii necalificati, adancind si mai mult discrepantele economice la nivelul Uniunii Europene.
Explicatia este simpla. Pe masura ce in economiile avansate tehnologia genereaza beneficii pentru cei cu venituri mari si pentru companiile puternice, in statele cu economii slabe, aceasta conduce catre o crestere a ratei somajului si o saracire a popu­latiei. De aceea, una din solutiile de reechilibrare, sugerate in raport, ar trebui sa fie eliminarea birocratiei, astfel incat companiile sa-si valorifice intregul potential pentru a beneficia de tranzitia spre tehnologie.
Datele prezentate de expertii Bancii Mondiale arata ca, in ultimii 15 ani, numarul meseriilor ce necesita munca fizica a scazut cu 15%, in timp ce meseriile care presupun analiza si creativitate au crescut cu acelasi procentaj. In aceste conditii, autorii raportului recomanda guvernelor din tarile afectate de acest fenomen sa-si adapteze politicile de munca si educationale, astfel incat lucratorii sa capete competente mai bune, adecvate noilor ocupatii pe care le genereaza o piata a muncii aflata intr-o continua dinamica. ,,Accesul sporit la invatamant si formare, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri national, va crea mai multe locuri de munca pentru oameni", a declarat, in­tr-un comunicat remis presei, Kristalina Georgieva, directorul executiv al Bancii Mondiale.
,,Copiii nostri nu stiu sa aplice ceea ce invata"
Una dintre cauzele care au condus catre un clivaj socio-economic vizibil in anumite tari si regiuni ale Uniunii Europene este calitatea precara a educatiei. Astfel, se arata in raport, ,,in 50% din statele UE, peste 20% din adolescentii cu varste de peste 15 ani se afla sub nivelul de baza al cunostintelor necesare pentru citit si pentru matematica, in timp ce in Bulgaria, Malta, Romania si Slovacia, proportia depaseste 30%". De ce in Romania un adolescent din trei nu are notiuni elementare de matematica si deprinderea de a citi corect? Aceasta statistica, alaturata alteia, si mai grava, care plaseaza nivelul analfabetismului functional undeva la 42% in randul romanilor, contureaza un tablou cu adevarat ingrijorator. Cauzele par a veni dintr-o oferta educationala cu multe carente.
`Invatamantul romanesc actual, prin finalitatile proiectate, dar si prin continuturile predate sau competentele vizate, nu este suficient de calibrat nici cu po­sibilitatile reale ale populatiei scolare, nici in consens cu ce­rintele unei lumi a muncii in continua dinamica, reformare, schimbare. Dovada, slabele rezultate ale elevilor nostri in raport cu testele internationale (gen PISA), orientate, cum este firesc, mai degraba pe sau , decat pe . Copiii nostri sunt invatati , dar nu sunt formati sa sesizeze sau sa aprecieze lucrurile , nu stiu sa aplice ceea ce invata, nu sunt orientati inspre actiuni concrete sau comportamente care pot primi relevanta sociala, implinire personala, valoare pragmatica. De asemenea, nu se stimuleaza sau valorizeaza dimensiunile creative ale perso­nalitatii", explica prof. univ. dr. Constantin Cucos, directorul Departamentului pentru pregatirea personalului didactic din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Lucratorii necalificati, cei mai expusi socurilor de pe piata muncii
Expertii Bancii Mondiale previzioneaza ca in conditiile unei piete de munca aflate intr-o continua schimbare, lucratorii neca­lificati vor fi cei mai vulnerabili la socuri. La acest capitol, Romania are mari probleme. Intr-o prima faza, acestea ar putea fi rezolvate la nivelul scolarizarii. In prezent, sustine profesorul Cucos, din aceasta perspectiva, scoala romaneasca prezinta o ,,deficienta sistemica, prin ponderea insuficienta pe care o ocupa profesionalizarea", ,,rutele de formare pentru anumite meserii sunt diminuate, depreciate, marginalizate in profitul unei formari generaliste, fara obiect, fara finalitate - mai ales dupa intervalul educatiei obligatorii de noua clase, asa cum este acreditata la noi".
De aceea, pentru a furniza absolventi capabili sa practice meseriile viitorului, invata­man­tul romanesc trebuie sa inteleaga rolul pe care il joaca scolile de arte si meserii, ,,de profesionalizare concreta in orizontul unor meserii, de formare prin ". ,,De altfel, la nivelul mentalului colectiv se poate observa aceasta depreciere a formarii pentru o meserie, in contrasens cu formarea asa-zis inalta, chiar superioara - masurata, fals, prin numarul de certificate sau diplome care nu folosesc la nimic. Sa nu uitam ca multe secole ale omenirii s-au sprijinit pe institutia uceniciei, a formarii la locul de munca, a educarii prin si pentru actiune. Sunt sisteme educationale moderne care redescopera aceste formule de pregatire care pot primi, prin anumite proceduri, chiar o recunoastere sau formalizare concretizata in diplome sau certificate", apreciaza prof. univ. dr. Constantin Cucos.
Solutii din perspectiva cadrului legislativ
Solutiile teoretice, propuse de specialistii in educatie, ar trebui sa se regaseasca insa si in demersurile pe care factorii de decizie le fac in creionarea politicilor publice. ,,De pilda, regandirea unor norme legislative importante (cum ar fi Legea educatiei natio­nale), in care sa se creioneze explicit facilitati - inclusiv materiale, de angajabilitate - pentru cei care doresc sa imbratiseze o meserie, dar si directii noi privind diversificarea si actualizarea acestor rute, stimularea legaturilor dintre agentii economici si entitatile scolare care pregatesc viitori meseriasi. De asemenea, prin crearea, la nivel de comunitate, a unui etos favorabil in raport cu prestanta meseriasului, a profesionistului, a lucrului bine facut - indiferent ca acesta este intrupat de zidar, tamplar, bucatar, mecanic auto, informatician", subliniaza prof. univ. dr. Constantin Cucos.
Un pas timid a fost facut deja prin adoptarea, pe 12 martie, a Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 81/2016, care statueaza invata­man­tul dual in scolile profesionale, licee tehnice si scoli postliceale. Aceasta lege are rolul de a incuraja parteneriatele intre scoli si companii, cu beneficii de ambele parti: scoala isi poate specializa elevii in spatii de practica puse la dispozitie de companii, iar companiile isi asigura astfel un bun bazin de recrutare a lucratorilor de care au nevoie. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...