,,Mierea de Aur", o noua afacere pentru apicultorii dintr-o comuna botosaneana | Impact VIOLENT la Copalau, trei persoane ranite | Un oradean si cainele sau, la campionatul de Mondioring din Franta | "Pe-al nostru steag e scris Unire": Spectacol dedicat Unirii Principatelor, la Teatrul Regina Maria | "Vin' la Milcov cu grabire".... liceenii de la Ferdinand | Pentru ce a venit ministrul Educatiei Nationale in Bacau | Viorica Dancila si-a schimbat look-ul | Semneaza petitia pentru construirea Spitalului Metropolitan si a Universitatii de Medicina si Farmacie intr-o zona care respecta standardele europene | In ton cu ministrul Bodog: OMS recomanda vaccinarea populatiei! | Arsene le-a batut obrazul liberalilor! ,,Eu nu am cerut demisia lui Chitic cand am aflat ca e cercetat de DNA!" | Salvamont Neamt, turist epuizat extras din zapada de jumatate de metru, la minus 10 grade! | Orban isi ia-n serios rolul de lider al opozitiei: PNL a facut ,,Cartea Neagra" a guvernarii PSD-ALDE | Andronescu dezvaluie atmosfera din CEx-ul anti-Tudose. De ce nu a acceptat ea premieratul EXCLUSIV | Dancila da cartile pe fata: 4 prioritati legislative ca premier | Tragedie in SUA: ATAC armat la un liceu. Un mort si mai multi raniti | Neregularitatea rechizitoriului in cazul unui fost presedinte de CJ. Avocatul Chirita: "DNA ar trebui sa nu mai vaneze cu orice pret trofee" | Patru dispozitii din noua lege privind organizarea judiciare, declarate neconstitutionale | Judecatorul Danilet le propune parlamentarilor care au votat legea de organizare judiciara sa restituie indemnizatia | Decizia Curtii Constitutionale pe care trebuie sa o cunoasca toti stapanii de caini | Sedinta pe tema combaterii consumului drogurilor in scoli, cu participarea Inspectoratului Scolar, Prefecturii, Politiei si Jandarmeriei |
Portalul Ziarelor din Romania

Sarbatoarea Sfantului Antipa de la Calapodesti

Biserica Ortodoxa Romana l-a pomenit miercuri, 10 ianuarie, pe Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti, sfant inscris in calendarul Bisericii noastre in anul 1992. Cu acest prilej, la manastirea din satul Calapodesti, comuna Dealu Morii, judetul Bacau, ce il are ca ocrotitor pe acest ,,vas ales al lui Hristos", au fost aduse moastele sfantului de la Catedrala Arhiepiscopala din Roman pentru a fi cinstite de credinciosi.
La Manastirea Calapodesti, Sfanta Liturghie a fost savarsita in ziua hramului de arhim. Serafim Huzdup, coordonatorul Sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, informeaza basilica.ro. In cuvantul de invatatura, arhim. Serafim a evidentiat viata aleasa, virtutile, credinta si dinamica activitate misionara a Sfantului Antipa, prezentandu-l pe acesta ca pe o ,,icoana a pocaintei, dascal al rugaciunii, povatuitor in viata pamanteasca si calauzitor si mijlocitor in viata cereasca". Totodata, parintele Serafim le-a spus celor prezenti ca ,,moastele Sfantului Antipa de la Calapodesti au fost daruite personal Inaltprea­sfintitului Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, de pr. Petroniu Tanase de la Schitul Prodromu din Muntele Athos, acum cativa ani". La finalul Sfintei Liturghii, parintele staret Pahomie a multumit Inaltpreasfintitului Parinte Ioachim, delegatului acestuia, arhim. Serafim Huzdup, pr. protopop Ioan Negoita, preotilor impreuna-slujitori, oaspetilor, precum si tuturor credinciosilor veniti din zona si din judetele vecine pentru ,,bucuria de a fi impreuna in rugaciune la sarbatoarea inchinata ocrotitorului Manastirii Cala­podesti, dar si al Eparhiei Romanului si Bacaului".
Sfantul Antipa cinstit la Catedrala Arhiepiscopala din Roman
In ajunul sarbatorii Sfantului Antipa de la Calapodesti, marti, 9 ianuarie, Inaltprea­sfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a savarsit slujba Vecerniei in Paraclisul ,,Sfantul Antipa de la Calapodesti" din incinta Centrului eparhial, informeaza doxologia.ro. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim a vorbit despre viata si activitatea Sfantului Cuvios Antipa, ocrotitorul Eparhiei Romanului si Bacaului, si despre importanta venerarii sfintelor sale moaste: ,,Sfantul Cuvios Antipa este cinstit in majoritatea tarilor ortodoxe, el facand parte din patrimoniul Ortodoxiei universale. In Grecia, este cunoscut drept Sfantul Cuvios Antipa Isihastul sau Athonitul", a precizat Inaltpreasfintia Sa. Miercuri, 10 ianuarie, programul liturgic a debutat cu o procesiune a preotilor Protopopiatului Roman de la Catedrala Arhiepiscopala din Roman la Paraclisul ,,Sfantul Antipa de la Calapodesti". Aici, Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim a savarsit slujba Acatistului Sfantului Cuvios Antipa, apoi soborul preotilor, in sunetul clopotelor si al cantarilor, s-a deplasat spre Catedrala Arhiepiscopala, unde ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie. In cadrul slujbei, au fost pomeniti fauritorii Marii Uniri in contextul Anului comemorativ 2018. Toti slujitorii si credinciosii prezenti s-au inchinat la sfanta cruce a Sfantului Antipa, care a fost adusa in data de 9 ianuarie de la Manastirea Calapodesti, comuna Dealu Morii, judetul Bacau.
Cinstit la manastirea bucuresteana Christiana incepand cu anul 2002
La Manastirea Christiana din Capitala, Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti a fost cinstit in mod special in ziua pomenirii sale, miercuri, 10 ianuarie, informeaza trinitastv.ro. Asezamantul monahal Christiana este singurul din Bucuresti care adaposteste un fragment din moastele Sfantului Cuvios Antipa. Obstea monahala impreuna cu batranii aflati in grija maicilor au participat la Sfanta Liturghie si s-au rugat celui care ii ocroteste permanent.
Cuvantul de invatatura a fost rostit in cadrul Sfintei Liturghii de protos. Ghelasie Iorga, staretul Schitului Darvari din Bucuresti, care a slujit la Manastirea Christiana intre anii 2001 si 2003. La finalul slujbei, arhim. Nectarie Sofelea, exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor, a oferit manastirii, din partea Patriarhului Romaniei, Diploma ,,Justinian Patriarhul" cu medalie. SursaWhat Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay?
What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay? The How to Start an Argumentative Essay...

Preotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...

Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...


. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...

Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...