VIDEO / Ozana Barabancea, adepta detoxifierii prin clisma: "As da o lege astfel incat romanasul nostru sa fie obligat sa faca asta o data la sase luni!" | VIDEO / Ce se intampla cu tara noastra? Maria Ghiorgiu: "Atentat cu bomba la Timisoara" | VIDEO / Cum arata casa bijuterie a prietenei Oanei Zavoranu: "Am un parfum de 1.700 de lei" | Slabeste renuntand la albusul de ou. Explicatia este extrem de simpla | Proiect de modernizare pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa | Noi rezultate ale elevilor Liceului de Arte ,,Sigismund Toduta"- Deva | Etapa intermediara in Liga a III-a | Stiinta Petrosani, ca si scoasa din cursa pentru play-off | Hunedoreanul Avram Iancu va inota in Prut alaturi de un basarabean -100 de kilometri inot, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire | Sase persoane ranite in urma a doua accidente rutiere, produse in Deva si Hateg | Pregatiri pentru deschiderea subunitatii ISU din Totesti | O altfel de ,,Urgenta", pentru cazurile mai putin grave din Deva | Ambasadorul Republicii Kazahstan, in vizita oficiala la Deva | O suta de puieti de paltin, plantati la Calan -cifra simbol in Anul Centenarului | Rascucaitul oilor - Traditii si obiceiurile din batrani la Lupac VIDEO | Actiune de forta impotriva lui Donald Trump: Liderii europeni intervin intr-o problema-cheie - liderul de la Casa Alba, SOMAT | Rasturnare de situatie: Cine va ramane cu intreaga avere a Ionelei Prodan | Puscariasii vor beneficia de 20 de zile scazute din pedeapsa pentru fiecare carte scrisa: Proiectul UDMR a fost aprobat de deputatii juristi | Reactie incredibila a liderului Comisiei juridice din Camera Deputatilor: Ce spune despre masurile alternative de detentie - 'au fost prezentate sentimental' | Jocul politic care a transformat Romania din mediator in tinta |
Portalul Ziarelor din Romania

,,Prima casa", adresata celor cu venituri mici

Programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual deoarece s-a abatut de la rolul sau de program social si a distorsionat piata imobiliara, sustin specialistii. Pe de alta parte, autoritatile guvernamentale au anuntat deja ca programul se va recalibra pentru a se adresa celor cu venituri mici care au nevoie de locuinta, iar interventia statului prin garantare se va reduce gradual, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, in acest moment, iar programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual, sustine presedintele Asociatiei Analistilor Finan­ciar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.
,,Acum vad imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Daca faci un calcul mediu cu chiria care poate fi incasata pe metrul patrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului si reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasa de active cu risc sub medie cum ar fi obligatiuni, atunci ajungi la un pret pe metrul patrat de 1.000 - 1.050 de euro. Astazi este 1.250 euro", a spus Guda, intr-o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
El este de parere ca programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual deoarece s-a abatut de la rolul sau de program social si a distorsionat piata printr-o falsa alimentare a cererii. ,,, din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achizitionarea unei locuinte noi. A distorsionat semnificativ piata, in conditiile in care a fost contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program mai degraba cu caracter social, cel putin la inceputul sau. S-au contractat credite cu unde avansul, desi minimul e de ­5%, a fost platit la un nivel de 50%-60%. Aceasta a facut ca pretul pentru imobiliare rezidentiale, apartamente noi, sa fie usor supraapreciat printr-o falsa alimentare a cererii, un program cu conditii de acces facil speculat de patura cu un venit peste medie. In trendul de reducere a importantei acestui program, cred ca ar trebui orientat catre patura cu venituri scazute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a aratat presedintele AAFBR, citat de Agerpres.
Impasul in care a ajuns programul ,,Prima casa" este recunoscut si de autoritati care au hotarat ca interventia statului prin garantare in cadrul programului se va reduce gradual, incepand cu 1 ianuarie 2018. Anuntul a fost facut, la inceputul lunii decembrie 2017, de reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care au motivat ca noua strategie, materializata prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 3097/ 2017, are ca scop utilizarea mai eficienta a plafoanelor alocate anual pentru programul ,,Prima casa" si realizarea unui echilibru intre creditele contractate prin ,,Prima casa" si cele contractate in conditiile standard oferite de banci.
Potrivit strategiei, programul ,,Prima casa" se va recalibra pentru a redeveni un program social, adresat celor cu venituri mici care au nevoie de locuinta. ,,Pentru Programul , in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare, se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta", a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.
In 2017, programul ,,Prima casa" a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei, fata de 2,94 miliarde de lei in 2016. In acest an, suma va scadea la 2 miliarde de lei, nivel care se va mentine si in perioada 2019-2020. In anul 2021, programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei. SursaMila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...

ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...


IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...