In denuntul lui Gheorghe Stefan in dosarul Ionel Arsene este mentionat redactorul sef al Romaniei Libere din 2013, care ar fi urmat sa primeasca bani pentru articole critice la adresa lui Culita Tarata / Dan Turturica neaga orice implicare | Mihai Tudose neaga ca va fi numit sef la Consiliul Concurentei (money.ro) | Germania: Partidul de extrema dreapta AfD obtine sefia comisiei pentru Buget din Bundestag | Castiga unul dintre cele trei albume de fotografie ROST. 12 Hotare oferite de fotograful Razvan Voiculescu | SUA: Doi copii morti si alti 12 raniti, dupa ce un coleg a deschis focul in scoala | Studiu: Si pisicile pot fi stangace sau dreptace | Antipoetul chilian Nicanor Parra a murit la 103 ani | Australian Open: Simona Halep vs Karolina Pliskova (LIVE Text dupa ora 06:00) | SUA: Trump va gazdui prima vizita de stat pentru omologul sau francez, Emmanuel Macron, in aprilie | Domeniile.ro nu mai sunt valabile pe viata din 2018/ Cat vei plati si cum poti evita riscul de a ramane fara domeniu | Surse: Sevil Shhaideh, in carti pentru postul de Secretar general al guvernului Dancila | VIDEO Sindromul Italia. Traumele cu care se intorc romancele plecate la munca in strainatate | Siria: SUA suspecteaza Rusia dupa presupusul atac cu gaz chimic in Ghouta de Est | Rex Tilleson va vizita Varsovia | 1.277.364 lei pentru medicamente in 2017 la Spital. Primarul Kovacs:,,unii tin medicamente si in dulap dar nu pot demonstra,, | Avem Plan de acoperire a riscurilor dar nu avem adaposturi in caz de necesitate | NATIONAL: Un subofiter MApN si-a ucis iubita intr-un salon de coafura | Review George Butunoiu: Nu va lasati pacaliti cu usurinta de vaporii lui Petcana! | Bacardi cumpara producatorul de tequila Patron Spirits pentru 5,1 miliarde dolari | PNL: Decizia CCR privind Legea 304/2004 ar fi trebuit luata dupa sesizarea Comisiei de la Venetia |
Portalul Ziarelor din Romania

,,Prima casa", adresata celor cu venituri mici

Programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual deoarece s-a abatut de la rolul sau de program social si a distorsionat piata imobiliara, sustin specialistii. Pe de alta parte, autoritatile guvernamentale au anuntat deja ca programul se va recalibra pentru a se adresa celor cu venituri mici care au nevoie de locuinta, iar interventia statului prin garantare se va reduce gradual, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, in acest moment, iar programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual, sustine presedintele Asociatiei Analistilor Finan­ciar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.
,,Acum vad imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Daca faci un calcul mediu cu chiria care poate fi incasata pe metrul patrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului si reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasa de active cu risc sub medie cum ar fi obligatiuni, atunci ajungi la un pret pe metrul patrat de 1.000 - 1.050 de euro. Astazi este 1.250 euro", a spus Guda, intr-o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
El este de parere ca programul ,,Prima casa" ar trebui oprit gradual deoarece s-a abatut de la rolul sau de program social si a distorsionat piata printr-o falsa alimentare a cererii. ,,, din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achizitionarea unei locuinte noi. A distorsionat semnificativ piata, in conditiile in care a fost contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program mai degraba cu caracter social, cel putin la inceputul sau. S-au contractat credite cu unde avansul, desi minimul e de ­5%, a fost platit la un nivel de 50%-60%. Aceasta a facut ca pretul pentru imobiliare rezidentiale, apartamente noi, sa fie usor supraapreciat printr-o falsa alimentare a cererii, un program cu conditii de acces facil speculat de patura cu un venit peste medie. In trendul de reducere a importantei acestui program, cred ca ar trebui orientat catre patura cu venituri scazute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a aratat presedintele AAFBR, citat de Agerpres.
Impasul in care a ajuns programul ,,Prima casa" este recunoscut si de autoritati care au hotarat ca interventia statului prin garantare in cadrul programului se va reduce gradual, incepand cu 1 ianuarie 2018. Anuntul a fost facut, la inceputul lunii decembrie 2017, de reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care au motivat ca noua strategie, materializata prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 3097/ 2017, are ca scop utilizarea mai eficienta a plafoanelor alocate anual pentru programul ,,Prima casa" si realizarea unui echilibru intre creditele contractate prin ,,Prima casa" si cele contractate in conditiile standard oferite de banci.
Potrivit strategiei, programul ,,Prima casa" se va recalibra pentru a redeveni un program social, adresat celor cu venituri mici care au nevoie de locuinta. ,,Pentru Programul , in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare, se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta", a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.
In 2017, programul ,,Prima casa" a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei, fata de 2,94 miliarde de lei in 2016. In acest an, suma va scadea la 2 miliarde de lei, nivel care se va mentine si in perioada 2019-2020. In anul 2021, programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei. SursaWhat Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay?
What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay? The How to Start an Argumentative Essay...

Preotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...

Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...


. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...

Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...