Opozitia 's-a napustit' la adresa lui Liviu Dragnea: Atacuri in rafala si catre Guvern | Germania intervine in disputa bombardarii Siriei: Critici fara precedent la adresa aliatilor | Bataie generala la o nunta mirele a jurat ca va divorta. Totul a plecat de la soacra | Alexandra Lancranjan, 'procuroarea lui Dragnea', desfiinteaza una dintre propunerile PSD-ALDE: 'Puneti mana pe carte' | Generatiile viitoare, tot mai impovarate: Cum a evoluat datoria externa a Romaniei in ultimii 10 ani/ INFOGRAFIC | Veste BUNA pentru romani: inca o zi de sarbatoare nationala. Cand se va celebra | Gigi Becali lanseaza acuzatii explozive: Un oficial de la CFR Cluj i-ar fi propus sa aranjeze un meci | Imagini FABULOASE de la Cluj: Coregrafie fara precedent inainte de meciul Simonei Halep | Volkswagen isi modifica celebra sigla: schimbari de PROPORTII ale companiei, pentru o noua era | SCANDAL intre doua familii din Gorj: Politistii au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare | Situatie alarmanta pentru Putin: ce s-a intamplat dupa victoria sa in alegeri | Marmureanu, previziuni devastatoare: viitorul mare cutremur, asemanator celui din 1802 | Maria Palaria si povestea din spatele creatiilor sale | Avocatul Piperea aprinde fitilul: incepe criza economica reala | Anunt CAA: Intreruperea furnizarii apei potabile in Luna, in 23 aprilie 2018 | Drumul catre Tarnova, cosmarul oricarui sofer care isi respecta masina. Modernizarea, inca pe ,,hold", in asteptarea fondurilor europene | Foto / Video | Arad still rocks: trubadurii de la ,,Clipa" ne-au dezvaluit amanunte, pana acum secrete, despre viitorul noii formatii | Interviu | UTA, egal la Pandurii, rezultat care o tine la distanta de zona minata a clasamentului | Preselectiile "Romanii au talent" s-au incheiat! Vezi aici care a fost clasamentul televiziunilor ieri seara! | Simona Halep o infrunta pe Viktoria Golubic in primul meci de Fed Cup de la Cluj Napoca |
Portalul Ziarelor din Romania

Praznuire aleasa la Maglavit si Calafat

Praznicul Izvorului Tamaduirii a adus binecuvantare si bucurie duhovniceasca in sufletele sutelor de credinciosi care s-au inchinat in sfintele biserici, la manastirile si catedralele din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a savarsitSfanta si Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vara al Manastirii Maglavit, care si-a serbat hramul.
Pelerini din toate colturile Olteniei au venit la inchinare in Manastirea Maglavit din judetul Dolj, care si-a serbat hramul vineri, 13 aprilie, de praznicul Izvorului Tamaduirii. Ca in fiecare an, slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita aici de IPS Parinte Irineu, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. Ridicarea bisericii Manastirii Maglavit a inceput in anul 1936, in urma viziunilor repetate ale lui Petrache Lupu. Lucrarile de constructie au fost sistate in anul 1940 din cauza razboiului. Au fost reluate dupa 1989, recent finalizandu-se si pictura interioara.
Dorinta ultima a ciobanului vizionar de la Maglavit a fost aceea de a fi ingropat in apropierea locului unde Il vazuse pe Dumnezeu. Din diferite motive, in anul 1994 (anul mortii sale), dorinta nu i s-a indeplinit. In 1999, Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, a promis familiei ca va muta osemintele lui Petrache Lupu in apropierea manastirii, intocmai cum isi dorise. Anul trecut, la 29 mai, fagaduinta Mitropolitului Nestor fost implinita de catre succesorul sau in scaunul chiriarhal, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhi­episcopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, a adus ramasitele pamantesti ale ciobanului din cimitirul comunei si le-a asezat in fata bisericii manastirii. La acest eveniment au luat parte mii de credinciosi veniti din toata Oltenia.
Biserica Greceasca din Calafat, sub ceasornicul vremii
Zi de sarbatoare a fost si la Biserica ,,Izvorul Tamaduirii" din Calafat, judetul Dolj. Sfantul locas este cunoscut si sub numele de Biserica Greceasca, pentru faptul ca a fost construita de greci. Mormantul din curtea bisericii si pisania de la intrarea in sfantul locas mentioneaza ca aceasta a fost ctitorita de Hagi Panait Theodoru, ,,fondatorele comunitatii, bisericii si scolii elene din Calafat", acesta fiind ,,nascut la anul 1808 in Petrilu Agrafa Epirului si repausat la 31 ianuarie 1872 in Craiova", cum se poate citi pe placa mormantului ridicat in curtea bisericii de piosii sai fii in anul 1872.
Hagi Panait Theodoru era dintr-o familie de vechi negutatori si oameni ai marii, cutreierase lumea in lung si-n lat, facuse danii asezamintelor manastiresti de la Athos, ajunsese in pelerinaj chiar si la Ierusalim si inzestrase cu odoare de pret biserica cea mare, elena, din Braila. Aici ajungea cam din doi in doi ani, descarcand marfuri din Orient si luand grane din Baragan.Documente aflate in arhivele bisericii dovedesc faptul ca era un om cucernic, care prin daniile sale ajutase la cladirea, inceputa in 1869, a sfintei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului din Piata Mare, ,,Stirbei Voda", a Calafatului. Donase, de asemenea, in aprilie 1870, bisericii cu hramul Sfintilor Apostoli Mihail si Gavril din Craiova icoana ,,Izvorul Tamaduirii", impreuna cu doua sfesnice imparatesti de alama si cu angajamentul ca in tot restul vietii, la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, sa daruiasca si cate 10 galbeni.
Un hrisov atesta chiar ca este cavaler de Rhodos, titlu de noblete echivaland cu cel al Cavalerilor de Malta. Inclinam sa credem ca Hagi Panait Theodoru era dintr-un neam cu noi, roman. In Muntii Pindului si in vaile Epirului din Grecia erau foarte multe sate locuite de aromani, care, dupa inrautatirea brusca a situatiei lor politice, in 1822, au inceput sa plece din acele locuri, asezandu-se cu predilectie in localitati de pe malul Dunarii, in Tara Romaneasca, dar si in interiorul ei.
Exista in biserica icoana hramului, pe care este insemnarea: ,,Aceasta sfanta icoana s-au facut cu cheltuiala mea, chir Panait Theodoru, 1784 mai 26". Insemnarea este, ca si altele de pe aceeasi icoana, cu litere chirilice, dovada ca in casa ctitorului se vorbea si romaneste si se cultiva scrierea chirilica. Istoria Calafatului, mai ales cea a inceputurilor si dezvoltarii moderne ulterioare, atesta abundent contributia comunitatii grecesti in continua devenire la statuarea si inflorirea acestui oras, in circuitul economic si civilizator national si european. Desi putin numeroasa in peisajul populational, comunitatea greceasca din Calafat a crescut neincetat, ajungandu-se la 165 de etnici eleni in anul de sfarsit al veacului XIX. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...