Fost ofiter MAI, trecut in nefiinta | Bursa generala a locurilor de munca, 20 aprilie 2018 | Ceaiuri care te ajuta sa slabesti. Vezi din ce plante! | 6 pozitii sexuale ,,pe la spate" | Catre un play-off... de Dream Team! | Eleva a Liceului Militar ,,Tudor Vladimirescu" va REPREZENTA Romania la o competitive INTERNATIONALA! | Mitrescu il acuza pe Valceanu de politicianism, dupa ce a ridicat problema namolului din cariere | Burse de 1.000 de euro pentru copiii TALENTATI din Gorj! | Un fermier si doua magazine alimentare AMENDATE! Ce au gasit inspectorii DSV Gorj AICI! | Avantaj EOLIENE! | Mesaj sfasietor dupa moartea fratelui cantaretei Mira! Vezi ce a postat mama lui ,,U-Zi" pe Facebook! | CE Oltenia a finalizat achizitia de benzi de la Artego! | VIDEO DE INFARCT DISTRIBUIT DE UN PREOT DIN GORJ PE FACEBOOK! Nu incercati asta acasa!!! | Sentinta pentru fostul deputat Mugurel Surupaceanu! Acuzatiile, de pe vremea cand era perfect | Festivalul ,,Meleaguri Brancusiene", ajuns la cea de-a III-a editie! Vezi PROGRAMUL complet! | E OFICIAL! Ce au DECIS actionarii CEO! | SURPRIZA la concursul organizat de IPJ Gorj! Motivul pentru care singurul candidat a fost respins | Sindicatele raman fara zile PLATITE! Vot masiv in Comisie, doar 5 impotriva | Are 17 ani, IUBESTE dansul, insa vrea sa devina un OM la LEGII! Afla-i POVESTEA lui Razvan din Targu Jiu! | ANGAJATI ai Penitenciarului Targu Jiu, iritati de UNIFORMA! Directorul ii OBLIGA s-o poarte |
Portalul Ziarelor din Romania

O piesa de teatru-marturisire

Construit dupa jurnalul cu acelasi titlu al Anitei Nandris Cudla, spectacolul ,,20 de ani in Siberia", care poate fi vizionat maine la Sala Atelier a Teatrului National Bucuresti, pune in lumina destinul unei taranci din Bucovina deportata in Siberia impreuna cu cei trei fii ai sai, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actiunea se mentine prin jocul actritei Amalia Ciolan si exprima tragedia romanilor traitori pe acel meleag.
Intalnirea cu personajul Anita Nandris Cudla este mereu aceeasi sau diferita? Fiecare spectacol ,,20 de ani in Siberia" este un nou inceput. Acesta presupune un parcurs de text, de miscare, de intentii si obiective scenice bine stabilite ce sunt respectate cu rigurozitate, dar adevarul scenic se naste in momentul in care ma aflu pe scena si derulez fiecare situatie de viata pe care a parcurs-o Anita Nandris Cudla. Responsabilitatea este foarte mare, pentru ca am constiinta intamplarilor traite real de o parte a romanilor din Basarabia si Bucovina, iar Anita Nandris Cudla si fiii ei, Dumitru, Vasile si Toader, au trait cruda pedeapsa a istoriei, fara sa aiba nici o vina. Tragedia acestei familii reprezinta tragedia romanilor traitori pe acel meleag.
Ce aduce exceptional acest spectacol? Il putem caracteriza drept spectacol crestin? Nu pot sa spun ca spectacolul ,,20 de ani in Siberia" aduce ceva exceptional sau ca este crestin, asta pot spune specialistii, pot sa spun ca in acest spectacol se arata ce a ajutat-o pe aceasta femeie extraordinara sa treaca peste cei 20 de ani in Siberia si sa se intoarca in buna pace acasa. Toate valorile dupa care s-a ghidat in situatia-limita de viata sunt profund crestine: credinta si dragostea de Dumnezeu, dragostea si grija de familie, dragostea de tara. Acestea au facut-o sa fie un om echilibrat si puternic, un om curajos si cu demnitate si, cel mai important lucru, un om fara resentimente fata de ceea ce i s-a intamplat. Cum te inspira personalitatea Anitei in viata ta, este un personaj la care te poti raporta uneori? De cum am citit cartea ,,20 de ani in Siberia", mi s-a tulburat sufletul si mi s-a facut rusine de problemele mele mici. Din marturiile regasite in carte si din altele pe care le-am parcurs pentru documentare, intelegi ca totul se limpezeste in situatia-limita de viata daca ai credinta, dragoste si nadejde.
Este un rol ales de tine sau propus de regizorul Sorin Misiriantu? Imi place sa cred ca spectacolul ,,20 de ani in Siberia" ne-a ales pe noi. Eu am citit cartea, care m-a impresionat atat de mult, incat mi-am dorit sa lucrez la un spectacol pornind de la textul acesteia. Fiind dificil de dramatizat un asemenea text, am cerut sfatul bunului meu coleg si prieten Sorin Misiriantu. A fost pentru el nu numai impresionant textul cartii (familia tatalui sau a scapat de deportare in Siberia pentru ca au apucat sa treaca in Romania), ci si provocator. Mi-a propus sa lucram impreuna la dramatizarea si regia spectacolului.
Ce reprezinta pentru tine rolul din acest spectacol? Tot ce e scris in cartea ,,20 de ani in Siberia" reprezinta viata traita de Anita Nandris Cudla si imi doresc si sper sa fac o marturisire, nu un rol.
In ce alte spectacole te mai putem vedea in stagiunea actuala?
La TNB ,,Insir-te margarite" de Victor Eftimiu, regia Dan Puric, la Teatrul de Arta ,,Dumnezeu iubeste" de Zlata Demina, regia Tomi Cristin, la Teatrul Dramaturgilor Romani, in ,,Exercitiu de echilibru" de Carmen Dominte, regia Felix Crainicu, si la ARCUB-Gabroveni, in piesa ,,Pe urma pasilor Tai, Iisuse" de Olga Greceanu, regia Eliza Bercu. SursaIeromonahul anonim, despre rugaciune
Am gasit o rugaciune impotriva rautatii din inima. Am cautat-o indelung si mi-am propus ca, pana nu ...

Rescript 4
Focul nu se extinde daca este stins. Pacatul este un foc din iad. Vad ca un prunc care acum deschide...

Rescript 3
Cand pui mana mana pe o carte, rapid iti dai seama daca este buna sau nu. Cand gusti un vin, rapid i...

Homo generosus
Generosul traieste experienta apostolilor (bucuria de a fi la Nunta, impreuna cu Mirele). Generosul ...

Rescript 2
#2 Sabin miluieste toata viata un sarac. Exact acest nevoias primeste bani si il tradeaza. Sabin moa...


Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, si a Sfantului Gheorghe Pelerinul
Duminica, 25 martie a.c., de sarbatoarea Bunei Vestiri, va avea loc la Iasi Proclamarea solemna a ca...

Lansarea proiectului ,,Uniti pentru o Romanie vie!"
Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu" din Bacau a gazduit miercuri, 14 martie 2018, lansarea proiect...

Rescript
#1 Azi am renuntat la FB. Ma simt eliberat. Dincolo de lumea tastelor, ma simt pacatos. Obligat. Con...

Maiorul Iancu Catuneanu
Maiorul Iancu Catuneanu, care s-a duelat cu Alexandru Sturdza, in anul 1908, era ploiestean   I...

Cinstirea Crucii in viata noastra - Parintele Teofil Paraian
Crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, in inteles...