Surpriza Bilantului Curtii de Apel Pitesti: Magistratul Ion Rebeca despre adevaratele probleme ale magistratilor | Curs de formare si ateliere pe tema Consilierii si Orientarii in Cariera, in Merisani si in alte comune argesene | NASA vrea sa inceapa sa trimita oameni pe Luna, la finalul anului 2020 | Ciolos: Lupta impotriva coruptiei nu mai e un proces de primenire, ci a devenit un pericol pentru cei care apartin unui trecut in care mergea si asa | Numarul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 50 | Schimbarea climatica va afecta intr-o mare masura orasele europene. ONU cere luarea unor masuri urgente de adaptare a zonelor urbane (studiu) | Tudorel Toader: Romania nu are nicio legatura cu situatia juridica in care se afla Polonia. In Romania nimeni nu a pus problema nerespectarii deciziilor CCR | Antena 3 ii numeste agitatori si provocatori pe jurnalistii care-i puneau intrebari lui Tudorel Toader | 5 efecte si 5 posibile solutii ale proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor (profesor ASE) | Nu ma atinge-ma , de Adina Pintilie, cel mai curajos film din Competitia Berlinalei. Si cel mai controversat | Ce spunea Tudorel Toader in una din cartile sale: Curtea Constitutionala previne aspiratiile despotice ale majoritatii aflate la guvernare | Juncker: UE ar trebui sa se pregateasca pentru cel mai rau scenariu in urma alegerilor din Italia | Presa internationala: Protestele erup in Romania, una din cele mai corupte tari din UE. Combaterea coruptiei din Romania arata limitele influentei UE | VIDEO Politie: radarele ascunse au scazut drastic numarul accidentelor. Alesii le vor interzise | ONU nu a reusit impunerea unui armistitiu in Siria | Lavrov: Occidentul nu a invatat nimic din Ucraina | Hepatita netratata determina cresterea anuala a persoanelor nou infectate | NATIONAL: Protest in Piata Victoriei fata de propunere de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi | Start-up Nation: ce propuneri are Consiliul IMM-urilor pentru imbunatatirea programului | Diaspora ReSTART: 40.000 de euro pentru romanii care se intorc in tara pentru a deschide o afacere |
Portalul Ziarelor din Romania

Nicanor Tudori, boierul invesmantat in haina smerita a monahului

Casa monahala ce odinioara a insotit peste un veac si jumatate biserica ridicata de Sfantul Pahomie si care intregea ansamblul Schitului Pocrov a ramas in amintirea multora. Cunoscuta drept ,,Casa egumeneasca", cu o suprafata peste 600 mp, a disparut fulgerator impreuna cu alte anexe gospodaresti intr-un incendiu devastator petrecut in data de 30 noiembrie 2010.
Cei care dupa multa vreme au pasit in Poiana raiului sunt surprinsi sa reintalneasca vechea biserica de la Pocrov, primenita si asteptand cuminte ziua resfintirii. Simtind ca lipseste ceva, unii isi fac ochii roata cautand sa-si refaca vechi amintiri.
Casa monahala ce odinioara a insotit peste un veac si jumatate biserica ridicata de Sfantul Pahomie si care intregea ansamblul Schitului Pocrov a ramas in amintirea multora. Cunoscuta drept ,,Casa egumeneasca", cu o suprafata peste 600 mp, a disparut fulgerator impreuna cu alte anexe gospodaresti intr-un incendiu devastator petrecut in data de 30 noiembrie 2010. Istoria acestei case monahale, care cuprindea Paraclisul ,,Adormirii Maici Domnului", chiliile calugarilor si o bucatarie cu o mica sala de mese, a fost uitata in timp.
Monahul Nicanor a luat schima cea mare la Pocrov
Odata cu transformarea Sihastriei Pocrovului in schit de sine statator in anul 1714, calugarii si-au ridicat cateva chilii rasfirate dupa traditia pustniceasca pe intreg teritoriul schitului, avand in centru biserica de lemn. Atat izolarea, cat si saracia acestui asezamant monahal au fost piedici de-a lungul timpului ca sa se contureze un ansamblu arhitectonic specific locului care sa implineasca nevoile vietuitorilor de aici.
In anul 1847, schimonahul Nicanor, atat prin osteneala sa, cat si prin contributia altor ajutatori, ridica in partea de sud a bisercii o casa monahala. Aceasta cuprindea 11 chilii - inconjurate de un cerdac deschis - si un paraclis de iarna cu pridvorul inchis, cu o singura incapere dreptunghiulara pentru pronaos si naos si cu altarul patrat. Am fost suprins sa descopar de curand faptul ca acest schimonah Nicanor a fost banul Neculai Tudori, boier care s-a invesmantat cu haina smerita a monahilor.
Despre prezenta familiei Tudori in Moldova, memorialistul Costandin Sion mentioneaza doua neamuri: cel mai vechi din tinutul Galati si celalalt din tinutul Putnei. De origine sud-dunareana - Sion spune ca erau arnauti -, a doua ramura era reprezentata la inceputul veacului al XIX-lea de fratii: serdarul Ilie Tudori, banul Neculai si comisul Grigoras, toti fiii lui Tudori si ai fiicei lui Dima, vornic de Vrancea.
Nascut in anul 1777 la Batinesti, langa Tifesti, in Vrancea, Neculai a fost casatorit cu una dintre fetele paharnicului Grigoras Similachi cu care a avut doi feciori: serdarul Vasile Tudori, casatorit in 1834 cu Zmaranda, fiica paharnicului Petrache Carje; clucerul (1839 pitar) Gheorghe Tudori. Documentele vremii il mentioneaza pe biv vel ban Neculai Tudori printre boierii tinutului Putna, care, pana la 1830, avea mosii si vaduri de moara: 2 parti (din 3 parti) de mosie in hotar Igestii si Patrascani, 27 pogoane vie in Odobesti si casa in Focsani. La varsta de 53 de ani renunta la cele lumesti si se retrage la manastire pentru a deveni monah.
Intra ca vietuitor la Schitul Brazi, unde este tuns in cinul monahal cu numele de Nicanor. Aflat in apropiere de Focsani, credem ca Schitul Brazi, cunoscut pentru istoria si spiritualitatea sa, a avut o influenta duhovniceasca asupra hotararii sale de a se calugari. La scurt timp, in data de 16 februarie 1832, Mitropolitul Veniamin Costachi ii aproba cererea fostului ban devenit monahul Nicanor de a fi primit in obstea Manastirii Neamt.
Intr-un registru al monahilor si fratilor vietuitori in Manastirea Neamtului din anul 1837 il gasim inscris in randul monahilor, dar nu stim cu exactitate cat a stat la Neamt, caci in anul 1847, cand s-a finalizat paraclisul din casa monahala, era la Pocrov. Aici a luat schima cea mare, potrivit traditiei locului, de unde putem intelege ca la batrante si-a dorit retragerea la pustnicie. Tot in liniste si rugaciune va fi si inmormantat alaturi de ceilalti cuviosi monahi care odihnesc in cimitirul schitului.
De-a lungul a peste 150 de ani, casa egumeneasca a fost intretinuta si renovata dupa posibilitati mai ales de catre egumenii Vasian Panaint (1852-1903) si Vasile Vasilachi (1949-1959). Insa, cea mai ampla renovare a casei si a paraclisului Adormirii Maicii Domnului din interiorul acesteia a fost implinita de egumenul Ghervasie Gherorghe (1978-2013). La vremea pictarii paraclisului, parintele Ghervasie i-a asezat chipul cuviosului Nicanor Tudori in stanga pronaosului, ca semn de recunostinta si cinstire pentru smerita lui osteneala. SursaFor what reason the Due Diligence rooms are worth paying for
It is obvious that the Due Diligence rooms are common nowadays. Almost all the undertakings which th...

Happy greetings!
This is my first blog about useful things like youtube ThanksThe post Happy greetings! appeared firs...

Manastirea Delta Neajlovului In cautarea ajutorului crestin
Initial s-a construit aici un mic schit - Schitul Delta Neajlovului. Apoi, a venit timpul inceperii ...

Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia
In timpul imparatilor romani pagani, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos....

FARISEUL DIN NOI
Daca am invatat ceva de la sfinti e ca fiecare dintre noi poate sa cada oricat de jos, dupa cum poat...


Rugaciunea din Postul Pastelui care este de mare ajutor in necazuri si suparari! Poate rezolva aproape orice problema!
De mare ajutor credinciosilor care tin post si o spun in fiecare vineri din posturile de peste an, i...

Sfanta Liturghie arhiereasca in Parohia Cajvana II
In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, la Parohia cu hramurile ,,Nasterea Maicii...

Acum, la inceputul Sfantului si Marelui Post
Cateva referinte despre Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul... Din prima zi a Postului Pa...

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei
Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic...

Most Noticeable Write My Essay
Most Noticeable Write My Essay Among the standard roles of articles, as a blogger notes is how it is...