SCAD tarifele la energia electrica | SUA vrea sa "remedieze defectele" din acordul nuclear cu Iranul | Foaia de parcurs pentru reforma zonei euro | Agentii economici cer cosuri de gunoi pe calea Mihai Viteazu din Carei | Bursa locurilor de munca. Oferta de 750 locuri vacante | Planurile noului CEO Breslo pentru marketplace-ul de produse handmade: aplicatie mobila si intrarea pe piete externe | TBI Bank lanseaza depozitele in dolari si pluseaza dobanda la lei pana la 3,3% pe an | NATIONAL: BNS incepe lupta cu guvernul. Primii ies in strada angajatii din transporturi | NATIONAL: Masini distruse de un sofer beat crita | NATIONAL: Euro devine tot mai puternic in raport cu leul | NATIONAL: Pretul facturilor la energia electrica ar putea scadea semnificativ | NATIONAL: Sindicalistii din sanatate intentioneaza sa declanseze o greva generala | INTERNATIONAL: Mafioti arestati de politia italiana | INTERNATIONAL: Foreign Policy: Grecia si Turcia sunt la un pas de razboi | NATIONAL: Avertizare Cod galben de vant puternic pentru opt judete din Moldova si Dobrogea | NATIONAL: Primarul orasului Ghimbav a fost retinut de DNA | NATIONAL: ANAF a rambursat catre soferi 173 de milioane de lei din vechile taxe auto | INTERNATIONAL: Noi reguli pentru controlul produselor alimentare bio | Motive pentru care nu reusesti sa slabesti dupa sarcina | Mesajul primit de Cristina Ciobanasu, dupa scena sarutului cu Alex in serialul "Fructul Oprit" |
Portalul Ziarelor din Romania

Moment aniversar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae" din Iasi

Prof. univ. dr. Constantin Cucos, director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic de la Universitatea ,,Al. I. Cuza" din Iasi, delegat laic al Arhiepiscopiei Iasilor si membru in Adunarea Nationala Bisericeasca si membru in Consiliul National Bisericesc, a fost aniversat ieri la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani. La momentul festiv, initiat de dr. Ana-Nicoleta Grigore, au fost prezenti studenti teologi de la mai multe sectii, cat si conducerea facultatii.
Sala de curs T11 a Facultatii de Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae" din Iasi a fost ieri neincapatoare pentru studentii veniti sa il felicite pe prof. univ. dr. Constantin Cucos cu ocazia implinirii a 60 de ani de viata. Cursul sustinut de domnul profesor studentilor de la specializarea Asistenta Sociala s-a transformat astfel intr-un moment aniversar, de la care nu a lipsit prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, lect. univ. dr. Constantin Iulian Damian, directorul de Departament, dr. Ana-Nicoleta Grigore, initiatoarea momentului festiv.
Dupa o bogata cantare de ,,La multi ani!" din partea studentilor teologi, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan a adresat un cuvant de apreciere pentru intreaga activitate a profesorului Constantin Cucos atat la catedra, cat si in slujba Bisericii: ,,Domnul profesor Constantin Cucos este foarte cunoscut atat in tara, cat si in strainatate; nu mai are nevoie de nici o prezentare. As dori doar sa adaug, avand in vedere ca il cunosc de foarte multa vreme, ca a fost si este un om foarte harnic. Drept dovada, si in aceasta dimineata a fost foarte matinal, ajungand la curs chiar mai devreme, conform proverbului . Domnul profesor are o activitate impresionanta din punct de vedere stiintific, al cercetarii, fiind cel mai de seama reprezentant al domeniului in care activeaza, avand contributii reale, de mare valoare, si in ceea ce priveste invatamantul religios. Nu exista lucrare de grad didactic la noi in tara, si nu numai, in care profesorul Constantin Cucos sa nu fie citat consistent. In al doilea rand, domnul profesor este foarte angajat in viata Bisericii, fiind in trecut membru in Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor, iar in acest moment delegat laic al Arhiepiscopiei Iasilor si membru in Adunarea Nationala Bisericeasca (Patriarhia Romana) si membru in Consiliul National Bisericesc, comisia cultural-educationala. Astfel, putem spune ca pe linie didactica domnul profesor este la varf, iar pe linie de implicare in viata Bisericii si in invatamantul religios si teologic este unul dintre cei mai de seama reprezentanti, cu un cuvant ce cantareste greu".
Vizibil emotionat, profesorul Constantin Cucos a multumit pentru momentul organizat, mentionand colaborarea frumoasa cu Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi si amintind satisfactiile profesionale deosebite pe care le-a avut din partea studentilor teologi pe care i-a format: ,,Sunt foarte legat de aceasta facultate de teologie. De la bun inceput am tinut sa sustin cursuri la aceasta institutie de invatamant superior si pot spune ca cele mai mari bucurii si satisfactii de ordin profesional-didactic le-am avut la aceasta facultate si sper sa le am in continuare. Sigur, lucrul acesta a fost posibil si prin aportul studentilor teologi, care sunt deosebiti; de-abia astept, de pilda, incepand cu semestrul urmator, sa tin cursuri si la sectia Pastorala, avand in vedere ca s-a reactivat modulul psihopedagogic si pentru acesti studenti". De asemenea, domnul profesor a anuntat urmatoarea sa carte, care va avea ca tematica Filosofia educatiei, in care filosofia crestina cu sensurile pierdute ale pedagogiei va constitui un capitol esential: ,,Gandul meu acum se indreapta spre urmatoarea carte, care va fi o filosofie a educatiei, o zona mai putin explorata. Doresc sa defrisez acest teritoriu care mi se pare important, caci fara o viziune, fara un scop, fara o finalitate, orice proces paideic nu se poate derula".
,,Profesorul Constantin Cucos este un reperaxiologic pentru generatii de educatori"
Dr. Ana-Nicoleta Grigore, diriguitorul evenimentului, a subliniat modestul si firescul gestului conducerii facultatii si al studentilor pentru o personalitate imensa a mediului academic atasata Bisericii, ,,cu care avem bucuria sa fim contemporani": ,,Studentii facultatii de teologie sunt cu atat mai mult interesati si atasati de lucrarile profesorului, cu cat planurile sale de viitor vizeaza domeniul filosofiei educatiei, fundamentul ruinat de numeroasele reforme ale sistemului educational romanesc. Constantin Cucos are o cariera universitara de peste 30 de ani, iar in ultimii douazeci de ani, in calitate de profesor universitar doctor, detine numeroase functii administrative in organismele academice si bisericesti. A scris si a sustinut sute de articole stiintifice, in jur de douazeci de lucrari in calitate de autor unic, fiind o prezenta referentiala in toate listele bibliografice ale domeniului Stiinte ale Educatiei. Totodata, domnia sa s-a remarcat prin fermitatea si rigoarea cu care a aparat elementele identitatii noastre culturale si antropologice atat de contestate in societatea corectitudinii politice. Profesorul Constantin Cucos este un reper axiologic pentru generatii de educatori pe care i-a format prin cuvantul si pilda vietii sale". SursaConferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...


Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...

Estetica sacerdotiului (II)
Daniel Valean Sfantul Altar Absida principala a unei biserici, cea in care se gaseste Sfantul Altar,...

Sfintenia, predestinare sau libera alegere? - Avva Ghelasie Gheorghe
Sfintii nu sunt predestinati, ci prin propria lor Voie. Se vorbeste adesea ca sunt Sfinti din naster...

Sfantul Ierarh Pahomie, praznuit in ctitoria sa de la Pocrov
Pelerinii din mai multe zone ale tarii au participat sambata, 14 aprilie 2018, la Sfanta Liturghie o...