VIDEO / Ozana Barabancea, adepta detoxifierii prin clisma: "As da o lege astfel incat romanasul nostru sa fie obligat sa faca asta o data la sase luni!" | VIDEO / Ce se intampla cu tara noastra? Maria Ghiorgiu: "Atentat cu bomba la Timisoara" | VIDEO / Cum arata casa bijuterie a prietenei Oanei Zavoranu: "Am un parfum de 1.700 de lei" | Slabeste renuntand la albusul de ou. Explicatia este extrem de simpla | Proiect de modernizare pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa | Noi rezultate ale elevilor Liceului de Arte ,,Sigismund Toduta"- Deva | Etapa intermediara in Liga a III-a | Stiinta Petrosani, ca si scoasa din cursa pentru play-off | Hunedoreanul Avram Iancu va inota in Prut alaturi de un basarabean -100 de kilometri inot, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire | Sase persoane ranite in urma a doua accidente rutiere, produse in Deva si Hateg | Pregatiri pentru deschiderea subunitatii ISU din Totesti | O altfel de ,,Urgenta", pentru cazurile mai putin grave din Deva | Ambasadorul Republicii Kazahstan, in vizita oficiala la Deva | O suta de puieti de paltin, plantati la Calan -cifra simbol in Anul Centenarului | Rascucaitul oilor - Traditii si obiceiurile din batrani la Lupac VIDEO | Actiune de forta impotriva lui Donald Trump: Liderii europeni intervin intr-o problema-cheie - liderul de la Casa Alba, SOMAT | Rasturnare de situatie: Cine va ramane cu intreaga avere a Ionelei Prodan | Puscariasii vor beneficia de 20 de zile scazute din pedeapsa pentru fiecare carte scrisa: Proiectul UDMR a fost aprobat de deputatii juristi | Reactie incredibila a liderului Comisiei juridice din Camera Deputatilor: Ce spune despre masurile alternative de detentie - 'au fost prezentate sentimental' | Jocul politic care a transformat Romania din mediator in tinta |
Portalul Ziarelor din Romania

Majoritatea romanilor sustin familia traditionala

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a publicat in octombrie 2017, la cererea Asociatiei Parinti pentru ora de Religie, un sondaj de opinie la nivel national care releva faptul ca peste 90% dintre romani privesc casatoria drept uniune intre o femeie si un barbat, cu scopul de a procrea, creste si educa copii, si ca familia este legata fundamental de acest rol, asa cum sustine si Biserica. Rezultatul acestei consultari nationale probeaza totodata jus­tetea demersului facut de Coalitia pentru Familie in toamna anului 2015, de a se demara procedurile de revizuire a Constitutiei, printr-un referendum, in vederea inlocuirii termenului ,,soti" cu exprimarea ,,barbat si femeie" din articolul 48, alineat 1 din acest act fundamental, pentru care s-au strans trei milioane de semnaturi. Si aceasta, intrucat ,,casatoria s-a realizat dintotdeauna intre un barbat si o femeie, printr-un acord care, prin natura sa, este randuit pentru procrearea si educarea copiilor rezultati, precum si pentru unitatea si bunastarea familiei", dupa cum declara pentru ,,Ziarul Lumina" presedintele Coalitiei pentru Familie, Lucian Gheorghiu. ,,Casatoria intre ignora interesul superior al copilului, refuzandu-i acestuia fie un tata, fie o mama, adauga acesta.
Pentru majoritatea romanilor care sustin familia traditionala, asemenea si pentru Lucian Gheorghiu, casatoria nu este doar un contract social; este si o relatie care isi are radacinile in natura umana si, in consecinta, este guvernata de legea naturala. Aceasta este universala si neschimbatoare si se aplica intregii specii umane in mod egal. Principiul de baza al celor care sustin familia traditionala, exprimat de ­Gheorghiu, are la baza ,,perceptul elementar al legii naturale ca binele trebuie facut si urmarit, iar raul trebuie evitat": ,,prin ratiune, omul poate sa-si dea seama de ceea ce este bine sau rau din punct de vedere moral. In consecinta, poate sa cunoasca finalitatea sau scopul fiecarui act al sau si sa-si dea seama ca, din punct de vedere moral, este rau sa transforme mijloacele care il ajuta sa indeplineasca acel act".
Sondajul, realizat in perioada 1-15 octombrie 2017, scoate in evidenta adevarul ca majoritatea respondentilor asociaza casatoria intre persoane de acelasi sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuarii speciei umane, a educatiei si cresterii copiilor. In acelasi timp, majoritati largi de cetateni sustin rolul pozitiv pe care il are Biserica, in privinta cresterii copiilor si a bunelor relatii sociale in societate.
Faptul ca 91% dintre cei ches­tionati sunt de acord cu afir­matia ,,Casatoria trebuie definita ca o unitate traditionala dintre barbati si femei, cu scopul de procreere, de crestere si educarea copiilor, si ca doar 6% resping o astfel de intelegere a casatoriei demon­streaza soliditatea conceptiei moral-crestine a majo­ritatii romanilor cu privire la familie, fapt probat si de raspunsul afirmativ al celor 90% dintre respondenti care sunt de acord cu afirmatia ,,Dumnezeu a creat barbatul si femeia pentru a fi impreuna ca o familie, pentru a se inmulti, iar nimeni si nimic nu poate schimba aceasta randuiala".
Impotriva definirii casatoriei ca uniune dintre doua persoane, indiferent de sexul acestora, ­­­s-au pronuntat 87% dintre cei ches­tionati. Aproape in aceeasi proportie (83%) romanii au raspuns ca vor vota impotriva legalizarii casatoriilor dintre persoane de acelasi sex si 65% au raspuns negativ la intrebarea ,,Sunteti de acord cu legalizarea parteneriatelor civile", in timp ce 87% dintre cei chestionati resping adoptia de copii de catre cuplurile de acelasi sex.
Rolul pozitiv al Bisericii
Romanii sunt in aceeasi masura constienti si responsabili atunci cand se pun in discutie efectele casatoriilor sau parteneriatelor civile incheiate intre persoane de acelasi sex. Astfel, 80% dintre respondenti considera casatoria si familia intemeiata intre persoane de acelasi sex ca ,,afecteaza negativ perpetuarea speciei umane si cresterea copiilor", iar 78% au raspuns pozitiv la intrebarea ,,Legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societatii?"
Un capitol al sondajului este rezervat intrebarilor referitoare la valorile crestine. Romanii au raspuns pozitiv, in proportie de 87%, la afirmatia ,,Promovarea valorilor crestine in societatea romaneasca inseamna respectarea traditiilor istorice definitorii pentru Romania". Iar 82% sunt de acord ca ,,Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste educatia copiilor" si 85% ca ,,Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste respectarea relatiilor de convie­tuire pasnica intre oameni".
Model de civilizatie
Sondajul prezentat aici releva in mod indubitabil adevarul ca pentru romani familia nu este ,,un stil de viata", ci este legata fundamental de rolul de parinti. Daca acest rol esential nu mai este luat in considerare, ,,familia se reduce la o simpla recunoastere guvernamentala a afectiunii dintre doi cetateni, iar modul in care generatiile viitoare se vor dezvolta devine incert", dupa cum se arata in motivatia initiativei Coalitiei pentru Familie, privind revizuirea Constitutiei.
Datele acestui sondaj de opinie confirma si analiza publicatiei ,,Deutsche Welle", din data de 10 mai 2017, sub semnatura lui Horatiu Pepine, in care se arata ca scopul initiativei Coalitiei pentru Familie nu vizeaza ,,reprimarea sexuala a persoanelor cu orientare diferita" si ca ,,nu despre iubire pasionala, eros, sexualitate e vorba". Ci ,,aparatorii mariajului traditional doresc sa-i conserve acestuia prestigiul si forta sociala, nu neaparat pentru ei ca persoane, ci in beneficiul unui model de civilizatie. Daca admitem ca Europa cu temeiurile sale iudeo-crestine a creat o civilizatie demna de toata pretuirea, ar trebui sa recunoastem ca familia si-a adus o contributie majora. In schimb, militantii revolutionari, odata ce si-au dobandit libertatea in planul vietii intime, iau cu asalt institutia mariajului, pentru ca vad in ea un ultim obstacol in calea emaniciparii totale", cum se sustine in aceasta analiza.
Cercetarea CURS a fost realizata pe un esantion de 1.067 de respondenti, votanti in varsta de 18 ani si peste. Tipul de esantion a fost probabilist, multistadial, cu selectie aleatorie a sectiilor de votare, a gospodariilor in cadrul sectiilor de votare si a respon­dentilor in cadrul gospodariilor. Modul de intervievare a fost fata-in-fata, la domiciliul responden­tilor, iar marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion a fost de +-3%, la un nivel de incredere de 95%. SursaMila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...

ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...


IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...