In denuntul lui Gheorghe Stefan in dosarul Ionel Arsene este mentionat redactorul sef al Romaniei Libere din 2013, care ar fi urmat sa primeasca bani pentru articole critice la adresa lui Culita Tarata / Dan Turturica neaga orice implicare | Mihai Tudose neaga ca va fi numit sef la Consiliul Concurentei (money.ro) | Germania: Partidul de extrema dreapta AfD obtine sefia comisiei pentru Buget din Bundestag | Castiga unul dintre cele trei albume de fotografie ROST. 12 Hotare oferite de fotograful Razvan Voiculescu | SUA: Doi copii morti si alti 12 raniti, dupa ce un coleg a deschis focul in scoala | Studiu: Si pisicile pot fi stangace sau dreptace | Antipoetul chilian Nicanor Parra a murit la 103 ani | Australian Open: Simona Halep vs Karolina Pliskova (LIVE Text dupa ora 06:00) | SUA: Trump va gazdui prima vizita de stat pentru omologul sau francez, Emmanuel Macron, in aprilie | Domeniile.ro nu mai sunt valabile pe viata din 2018/ Cat vei plati si cum poti evita riscul de a ramane fara domeniu | Surse: Sevil Shhaideh, in carti pentru postul de Secretar general al guvernului Dancila | VIDEO Sindromul Italia. Traumele cu care se intorc romancele plecate la munca in strainatate | Siria: SUA suspecteaza Rusia dupa presupusul atac cu gaz chimic in Ghouta de Est | Rex Tilleson va vizita Varsovia | 1.277.364 lei pentru medicamente in 2017 la Spital. Primarul Kovacs:,,unii tin medicamente si in dulap dar nu pot demonstra,, | Avem Plan de acoperire a riscurilor dar nu avem adaposturi in caz de necesitate | NATIONAL: Un subofiter MApN si-a ucis iubita intr-un salon de coafura | Review George Butunoiu: Nu va lasati pacaliti cu usurinta de vaporii lui Petcana! | Bacardi cumpara producatorul de tequila Patron Spirits pentru 5,1 miliarde dolari | PNL: Decizia CCR privind Legea 304/2004 ar fi trebuit luata dupa sesizarea Comisiei de la Venetia |
Portalul Ziarelor din Romania

Majoritatea romanilor sustin familia traditionala

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a publicat in octombrie 2017, la cererea Asociatiei Parinti pentru ora de Religie, un sondaj de opinie la nivel national care releva faptul ca peste 90% dintre romani privesc casatoria drept uniune intre o femeie si un barbat, cu scopul de a procrea, creste si educa copii, si ca familia este legata fundamental de acest rol, asa cum sustine si Biserica. Rezultatul acestei consultari nationale probeaza totodata jus­tetea demersului facut de Coalitia pentru Familie in toamna anului 2015, de a se demara procedurile de revizuire a Constitutiei, printr-un referendum, in vederea inlocuirii termenului ,,soti" cu exprimarea ,,barbat si femeie" din articolul 48, alineat 1 din acest act fundamental, pentru care s-au strans trei milioane de semnaturi. Si aceasta, intrucat ,,casatoria s-a realizat dintotdeauna intre un barbat si o femeie, printr-un acord care, prin natura sa, este randuit pentru procrearea si educarea copiilor rezultati, precum si pentru unitatea si bunastarea familiei", dupa cum declara pentru ,,Ziarul Lumina" presedintele Coalitiei pentru Familie, Lucian Gheorghiu. ,,Casatoria intre ignora interesul superior al copilului, refuzandu-i acestuia fie un tata, fie o mama, adauga acesta.
Pentru majoritatea romanilor care sustin familia traditionala, asemenea si pentru Lucian Gheorghiu, casatoria nu este doar un contract social; este si o relatie care isi are radacinile in natura umana si, in consecinta, este guvernata de legea naturala. Aceasta este universala si neschimbatoare si se aplica intregii specii umane in mod egal. Principiul de baza al celor care sustin familia traditionala, exprimat de ­Gheorghiu, are la baza ,,perceptul elementar al legii naturale ca binele trebuie facut si urmarit, iar raul trebuie evitat": ,,prin ratiune, omul poate sa-si dea seama de ceea ce este bine sau rau din punct de vedere moral. In consecinta, poate sa cunoasca finalitatea sau scopul fiecarui act al sau si sa-si dea seama ca, din punct de vedere moral, este rau sa transforme mijloacele care il ajuta sa indeplineasca acel act".
Sondajul, realizat in perioada 1-15 octombrie 2017, scoate in evidenta adevarul ca majoritatea respondentilor asociaza casatoria intre persoane de acelasi sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuarii speciei umane, a educatiei si cresterii copiilor. In acelasi timp, majoritati largi de cetateni sustin rolul pozitiv pe care il are Biserica, in privinta cresterii copiilor si a bunelor relatii sociale in societate.
Faptul ca 91% dintre cei ches­tionati sunt de acord cu afir­matia ,,Casatoria trebuie definita ca o unitate traditionala dintre barbati si femei, cu scopul de procreere, de crestere si educarea copiilor, si ca doar 6% resping o astfel de intelegere a casatoriei demon­streaza soliditatea conceptiei moral-crestine a majo­ritatii romanilor cu privire la familie, fapt probat si de raspunsul afirmativ al celor 90% dintre respondenti care sunt de acord cu afirmatia ,,Dumnezeu a creat barbatul si femeia pentru a fi impreuna ca o familie, pentru a se inmulti, iar nimeni si nimic nu poate schimba aceasta randuiala".
Impotriva definirii casatoriei ca uniune dintre doua persoane, indiferent de sexul acestora, ­­­s-au pronuntat 87% dintre cei ches­tionati. Aproape in aceeasi proportie (83%) romanii au raspuns ca vor vota impotriva legalizarii casatoriilor dintre persoane de acelasi sex si 65% au raspuns negativ la intrebarea ,,Sunteti de acord cu legalizarea parteneriatelor civile", in timp ce 87% dintre cei chestionati resping adoptia de copii de catre cuplurile de acelasi sex.
Rolul pozitiv al Bisericii
Romanii sunt in aceeasi masura constienti si responsabili atunci cand se pun in discutie efectele casatoriilor sau parteneriatelor civile incheiate intre persoane de acelasi sex. Astfel, 80% dintre respondenti considera casatoria si familia intemeiata intre persoane de acelasi sex ca ,,afecteaza negativ perpetuarea speciei umane si cresterea copiilor", iar 78% au raspuns pozitiv la intrebarea ,,Legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societatii?"
Un capitol al sondajului este rezervat intrebarilor referitoare la valorile crestine. Romanii au raspuns pozitiv, in proportie de 87%, la afirmatia ,,Promovarea valorilor crestine in societatea romaneasca inseamna respectarea traditiilor istorice definitorii pentru Romania". Iar 82% sunt de acord ca ,,Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste educatia copiilor" si 85% ca ,,Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste respectarea relatiilor de convie­tuire pasnica intre oameni".
Model de civilizatie
Sondajul prezentat aici releva in mod indubitabil adevarul ca pentru romani familia nu este ,,un stil de viata", ci este legata fundamental de rolul de parinti. Daca acest rol esential nu mai este luat in considerare, ,,familia se reduce la o simpla recunoastere guvernamentala a afectiunii dintre doi cetateni, iar modul in care generatiile viitoare se vor dezvolta devine incert", dupa cum se arata in motivatia initiativei Coalitiei pentru Familie, privind revizuirea Constitutiei.
Datele acestui sondaj de opinie confirma si analiza publicatiei ,,Deutsche Welle", din data de 10 mai 2017, sub semnatura lui Horatiu Pepine, in care se arata ca scopul initiativei Coalitiei pentru Familie nu vizeaza ,,reprimarea sexuala a persoanelor cu orientare diferita" si ca ,,nu despre iubire pasionala, eros, sexualitate e vorba". Ci ,,aparatorii mariajului traditional doresc sa-i conserve acestuia prestigiul si forta sociala, nu neaparat pentru ei ca persoane, ci in beneficiul unui model de civilizatie. Daca admitem ca Europa cu temeiurile sale iudeo-crestine a creat o civilizatie demna de toata pretuirea, ar trebui sa recunoastem ca familia si-a adus o contributie majora. In schimb, militantii revolutionari, odata ce si-au dobandit libertatea in planul vietii intime, iau cu asalt institutia mariajului, pentru ca vad in ea un ultim obstacol in calea emaniciparii totale", cum se sustine in aceasta analiza.
Cercetarea CURS a fost realizata pe un esantion de 1.067 de respondenti, votanti in varsta de 18 ani si peste. Tipul de esantion a fost probabilist, multistadial, cu selectie aleatorie a sectiilor de votare, a gospodariilor in cadrul sectiilor de votare si a respon­dentilor in cadrul gospodariilor. Modul de intervievare a fost fata-in-fata, la domiciliul responden­tilor, iar marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion a fost de +-3%, la un nivel de incredere de 95%. SursaWhat Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay?
What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay? The How to Start an Argumentative Essay...

Preotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...

Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...


. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...

Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...