Consilierii municipali, convocati in sedinta. Se dezbat proiecte importante | Familie de sirieni, cu patru copii intre 1 si 10 ani, prinsa cand incerca sa treaca din Bulgaria in Romania | Lucrari la reteaua de apa din Mircea Voda | Cum poti deveni inspector la Primaria Constanta? | ETA cere scuze victimelor inainte de a se dizolva | Armata siriana a bombardat tabara Yarmouk | Rusia nu va furniza rachete S-300 lui Assad | Trump l-a invitat pe Putin in SUA | Avem nevoie de cosuri de gunoi stradale la Carei? | NATIONAL: Pieton accidentat mortal pe DN 2 A | NATIONAL: Atentionare Cod galben de vant puternic pentru 12 judete | INTERNATIONAL: Alegeri anticipate in Turcia | NATIONAL: Un tren de marfa a rupt macazul si a intrat pe linia pe care venea un tren de calatori | INTERNATIONAL: Aproximativ 40 de persoane au fost ranite intr-un accident feroviar | INTERNATIONAL: Acordul privind retragerea Marii Britanii din UE este convenit in proportii de 75% | INTTERNATIONAL: Donald Trump l-a invitat pe omologul sau rus la Casa Alba | NATIONAL: Alina Bica a primit statutul de refugiat politic in Costa Rica | NATIONAL: Migranti prinsi in apropierea granitei cu Bulgaria | NATIONAL: Protest in fata sediului ministerului de resort | NATIONAL: Protest spontan la Institutul de Boli Cardiovasculare "George I. M. Georgescu" |
Portalul Ziarelor din Romania

,,Este deosebit de greu a vorbi despre Ierusalim..."

Marturisesc ca, in pregatirea calatoriei la Ierusalim, pusesem accentul pe planul religios si istoric al acesteia, concentrandu-ne, ca toti pelerinii, pe obiectivele vechi si de mare rezonanta pentru crestini. Nu ne asteptam ca aspectele ,,profane" ale locului (din care reti­nusem valmesul multicultural si potentialul conflictual interreligios) si mai ales pulsul sau sociopolitic sa ne entuziasmeze. De obicei, cei veniti de departe sunt obtuzi la pasiunile politice ale bastinasilor. Dar energia luminoasa revarsata peste oras cu ocazia Zilei Ierusalimului nu putea sa nu te impresioneze! Chiar daca nu aveai motive sa rezonezi cu entuziasmul miilor de tineri iesiti sa-si serbeze orasul si victoria intr-un razboi controversat, bucuria si solidaritatea de pe fetele lor erau contaminante! Caci numai o bucurie curata poate contamina un strain, nu si patimile unui nationalism egoist: strainii sunt primii care ii sesizeaza potentialul belicos. Acum, insa, pe 24 mai 2017, ramasese doar bucuria. Orasul, abia eliberat de sub asediul fortelor de ordine care il paralizasera in timpul vizitei lui Donald Trump, este ­inundat acum de o alta invazie, de data asta joviala si mai putin protocolara, dar mult mai zgomotoasa: aceea a tinerilor.
Ne bucuram si noi ca Dumnezeu ne-a daruit a cunoaste si acest modus vivendi atat de tineresc si dinamic al patriarhalei cetati, pe care, ca pelerini preo­cupati in special de istorie veche, nu l-am fi banuit. Multe citadele antice isi epuizeaza puterea de viata, implodand in propriul gol existential ori devenind, cel mult, muzee in aer liber. Nu este acesta cazul Ierusalimului, pe care numai de epuizare nu il poti acuza! Tineretea si vitalitatea sa frematatoare lasa in umbra metropole mult mai tinere si mai prospere, ca New York, Tokyo, Frankfurt, Londra sau Moscova, in care localnicii se plang mereu de stres si depresii. Poate ca moartea e mai aproape pe strazile Ierusalimului decat in metropolele nordului, dar si dragostea de viata si patriotismul localnicilor sunt mai mari.
Dictonul rabinului cordobez
Densitatea simbolica exceptio­nala a orasului o recepteaza fiecare turist si pelerin; artistii ajunsi aici incearca s-o exprime; nu tuturor le reuseste. ,,Este deosebit de greu a vorbi despre Ierusalim. Nu exista poezie, nu exista cantec, fapt si lucru care sa poata exprima ce simte cineva cand pronunta cuvantul Ierusalim. Acest cuvant cuprinde totul", spunea rabinul Iosef Wasserman, argumentand cu un citat din rabinul medieval cordobez Smuel Ha-Naghid, care spunea acum o mie de ani: ,,Daca cineva a scris chiar cinci mii de poezii, dar nu a scris nici o poezie despre Ierusalim, este ca si cum n-ar fi scris nimic. Dar daca el va scrie o singura poezie despre Ierusalim, in aceasta poezie el va exprima totul, pentru ca este deosebit de greu a vorbi despre Ierusalim".
Fara a fi cunoscut vechiul dicton al rabinului-poet din Cordoba, am simtit si eu, in urma acestui pelerinaj, nevoia de a scrie cel putin un poem despre sfanta cetate, care mi-a aratat atata marinimie si m-a impresurat cu daruri atat de bogate. Un poem pe care si eu l-am voit a cuprinde ,,totul", asa cum pot literele uneori sa o faca. Aceasta ,,totalitate", inerent fragmentara, asemeni unui poliedru de cristal, se poate revarsa oricand in alte culori si lumini, in alte semnificatii. Si in alte intamplari si poeme. Una dintre aceste noi ,,intamplari si poeme" este intalnirea cu artistul fotograf Dmitri Brickman, cel mai inspirat poet vizual al Ierusalimului, din cati am cunoscut. Despre genialele sale videoeseuri si interpretari fotografice ale cartilor si toposurilor sacre ale omenirii am scris nu demult. Dmitri Brickman a acceptat sa vina special de la Tel Aviv sa se intalneasca cu noi, pentru a ne arata cate ceva din misterele batranei cetati. Ca autor a cateva fotoalbume si filme de arta despre Ierusalim, cu­noaste ca nimeni altul orasul. Dar pentru ca este foarte ocupat, si pentru ca si noi, pelerinii, avem agenda incarcata, nu am gasit moment mai potrivit a ne intalni decat aglomerata Zi a Ierusalimului. Si tocmai la Poarta Jaffa, care este literalmente sufocata de hoardele de tineri cu steaguri, aflati in permanenta miscare. Multi­mile imping din toate par­tile. Cum ne vom gasi in acest furnicar? Zgomotul e atat de mare, incat vorbitul la telefon e inutil. Dar Dmitri e un om cu prezenta de spirit si, la cei 1,90 metri ai sai, se urca pe o piatra masiva din fata portii, asa ca devine usor de observat in marea de oameni. Ne intalnim. Inotam in marea de oameni; la fiece pas spunem ,,excuse me!" si multimea compacta ne face loc, astfel ca inaintam fara sa impingem si sa fim impinsi; intr-o aglomeratie bucuresteana nu s-ar fi intamplat asta. Nici urma de agresivitate la acesti tineri infa­surati in steaguri alb-albastre cu steaua lui David, care realmente stiu sa-si sarbatoreasca identitatea! Dupa cateva zeci de metri de inot prin zumzetul neostoit al multimii, deodata se face liniste: o liniste mare, din alt taram! Parca si lumina s-a schimbat! Am intrat in Cartierul Armenesc. (Va urma) SursaIDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...


Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...

Estetica sacerdotiului (II)
Daniel Valean Sfantul Altar Absida principala a unei biserici, cea in care se gaseste Sfantul Altar,...

Sfintenia, predestinare sau libera alegere? - Avva Ghelasie Gheorghe
Sfintii nu sunt predestinati, ci prin propria lor Voie. Se vorbeste adesea ca sunt Sfinti din naster...