Sfantul Grigorie Teologul | Fiscul spaniol intentioneaza sa o dea in judecata pe Shakira pentru frauda de zeci de milioane de euro | Fostul presedinte ASF Dan Radu Rusanu cere statului roman despagubiri in valoare de 6,5 milioane de lei pentru perioada n care a fost arestat | VIDEO Distractie la maxim pe partia de la Valiug de Ziua mondiala a zapezii | Cabinetul Presedintelui CJ Neamt intra in reevaluare! Primul val: 3 pleaca in cateva saptamani! | Rusofobia Occidentului este mai grava decat pe durata Razboiului Rece, sustine ministrul rus de Externe | Paul Ryan: Camera Reprezentantilor sustine finantarea pe termen scurt a Guvernului american | Guvernul Ungariei a intocmit o lista cu organizatiile care promoveaza migratia ilegala | Anuntul SN Nuclearelectrica SA privind Unitatea 2 a CNE Cernavoda | Scandalul de la Spitalul "Sf. Maria" continua! Acuzatii incredibile au fost aduse conducerii. S-a lasat cu amenintari si injuraturi | Exclusiv! Un JANDARM din Iasi s-a urcat beat la volan si a provocat un accident rutier! Si-a facut masina praf si are de dat explicatii in fata legii! | Mahmud Abbas va cere Uniunii Europene sa recunoasca statul palestinian | Legile retrocedarii - un ghimpe otravit pentru Romania | SUFLET DIN SUFLETUL NEAMULUI MEU, cu Dorel Visan | ANAF: Gradul de conformare voluntara la plata a crescut la peste 85% in 2017 | Anuntul SN Nuclearelectrica SA privind Unitatea 2 a CNE Cernavoda | Firea, despre o posibila candidatura a sa la prezidentiale: Nu renunt la mandatul de edil chiar daca imi cere partidul | Gabriela Firea explica cine este Viorica Dancila, premierul desmnat: Eu cred ca va #rezista | Republica Moldova intentioneaza sa angajeze o companie care sa estimeze pagubele ocupatiei ruse in Transnistria | De vis! Sotia carui politician are cea mai scumpa POSETA din Romania? |
Portalul Ziarelor din Romania

Doua volume nascute din bucuria slujirii prin cuvant

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, atat la Editura Partos a Arhiepiscopiei Timisoarei, cat si la Editura Eurostampa au aparut doua volume nascute din bucuria propovaduirii cuvantului lui Dumnezeu: ,,Bucuria slujirii prin cuvant", semnat de parintele dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, si lucrarea ,,Tie, Doamne!", a parintelui Iosif Handa.
Lucrarea ,,Bucuria slujirii prin cuvant" este o crestomatie ce aduna intre coper­tile ei diverse materiale de presa publicate de autor, in ultimii 30 de ani, in mai multe reviste si periodice bisericesti sau laice. Prezentul volum vede acum lumina tiparului sub egida Editurii Partos, prin sprijinul Fundatiei ,,Preot Ioan Olariu" din Timisoara si al altor oameni iubitori de cultura. In cuvantul-inainte, intitulat ,,La umbra gandului", Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, mentioneaza: ,,Bucuria slujirii prin cuvant este darul de suflet pe care il ofera parintele vicar Ionel Popescu iubitorilor de carte si credinciosilor banateni, precum si tinerilor care bat la portile teologiei. Cartea de fata insumeaza cateva zeci de materiale publicate de autor, vreme de trei decenii, in foile si revistele bisericesti si laice din Banat, pe vremea activitatii sale de profesor la Seminarul Teologic din Caransebes, apoi ca preot paroh in Timisoara si, de aproape 15 ani, ca slujitor in administratia eparhiala". Cele 70 de articole, structurate pe cinci sectiuni (Foaia Diecezana, Invierea, Biserica si Scoala, Ziarul Lumina, Articole publicate in alte periodice bisericesti si laice), abordeaza o multitudine de subiecte istorice, teologice si culturale. Toate vadesc deosebita apetenta a autorului pentru slujirea Bisericii lui Hristos si prin intermediul slovei scrise.In ,,Cuvantul catre cititori", autorul aminteste de contextul ce l-a determinat sa transmita, prin cuvantul scris, generatiilor succesive de crestini atat experienta si emotiile traite la diverse evenimente culturale si spirituale din provincia istorica a Banatului, cat si aprecierile sale fata de persoanele biblice si patristice, pe de-o parte, si fata de personalitatile de marca din Banat, pe de alta parte. Adevarate file de cronica sunt si articolele dedicate Academiei Teologice din Caransebes, astazi Seminarul Teologic Ortodox ,,Ioan Popasu", care a generat de-a lungul vremii nenumarate activitati culturale si spirituale, influentand istoria si viata sociala a Caransebesului, si nu numai.
Lucrarea parintelui Ionel Popescu este o dovada a faptului ca nu s-au obliterat din memoria colectiva chipul si faptele unor personalitati de pe meleagurile Banatului, care au avut un aport considerabil la infaptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, la Revolutia din decembrie 1989 sau la ctitorirea Parohiei Timisoara-Iosefin. In acest sens se evidentiaza studiile cu caracter encomiastic: ,,In memoriam: invatatorul Pavel Jumanca, luptator pentru infaptuirea Marii Uniri din 1918", ,,Preoti ortodocsi timisoreni, luptatori in Revolutia din Decembrie 1989", ,,Preoti ortodocsi din Arad, luptatori in Revolutia din Decembrie 1989", ,,Martiri romani pentru Hristos, in perioada regimului comunist", ,,Purtarea de grija a Mitropolitului Nicolae Corneanu pentru fostii preoti detinuti politic", ,,Muzicologul Sabin Dragoi, enorias de nadejde al Parohiei Timisoara-Iosefin".
Prevalente sunt si studiile de teologie biblica, prin care autorul contextualizeaza anumite situatii parenetice, facandu-i astfel pe cititori atat contemporani cu evenimentele biblice, cat si faptuitori ai virtutii. Nu in ultimul rand, multe dintre articolele volumului de fata cuprind aspecte analitice si pedagogice totodata, prin care autorul analizeaza atmosfera actuala, specifica societatii de consum, din preajma marilor sarbatori ale crestinatatii, cu scopul atat de a-i edifica pe crestinii zilelor noastre in ceea ce priveste descoperirea duhului autentic de viata crestineasca, cat si de a perpetua spiritualitatea adusa in lume de Insusi Fiul lui Dumnezeu.
Volumul ,,Bucuria slujirii prin cuvant" poate fi achizitionat de la pangarul bisericii Parohiei Timisoara-Iosefin, precum si de la magazinul de obiecte bisericesti din incinta parohiei.
O carte de poezii cu caracter doxologic
Si la Editura Eurostampa a aparut, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, lucrarea crestina, cu caracter latreutic, ,,Tie, Doamne!", a parintelui Iosif Handa, parohul si ctitorul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului" din Timisoara-Calea Aradului. Cartea preotului-poet, chiar daca insumeaza aprox. 60 de pagini, are un mesaj de o incarcatura emotionala foarte mare, ce inlesneste epectaza omului-cititor catre Dumnezeul Atotmilostiv. Asemenea unui mozaic, cele 33 de creatii, de tipul epico-liric, scrise intr-un stil sobru si concentrat, cuprind toate sentimentele care ne coplesesc in fata dumnezeirii nemarginite. Avand permanent admiratie fata de atotputernicia lui Dumnezeu, dar si contempland bunatatea si dragostea divina, autorul purcede sa compuna rugaciuni de lauda si de multumire, dezvaluind exteriorizarea nevoii firesti de a-L preamari pe Dumnezeu. Prin fotografiile de familie si prin dedicarea unei poezii, in epilog, bunicului, care a fost luptator pe front si prizonier la Cotul Donului, apoi inchis in lagarul din Sevastopol (Republica Autonoma Crimeea), lucrarea constituie si un album prin care este omagiata stirpea autorului, care a avut un aport considerabil in formarea sa.
In predoslovia intitulata ,,Daltuind cuvinte", Mitropolitul Banatului mentioneaza: ,,Parintele Iosif, prin prezentul volum de poezii, ctitoreste un templu al cuvantului, pe care-l ofera celor care doresc sa-L intalneasca pe Dumnezeu printr-o tainica rostire. Prin versurile asternute in paginile acestei carti, autorul ne face partas vietii sale de pastor duhovnicesc. (...) Aflam versuri inchinate Maicii Domnului, dar n-o uita nici pe a sa iubita mama, care, din frageda pruncie, l-a dus la biserica din sat, unde pruncul Iosif s-a intalnit intai cu Dumnezeu. Parintele Iosif nu-si uita nici credinciosii pe care-i pastoreste, purtandu-i cu sine, in ruga, pana la portile Cerului".
Preotul Iosif Handa s-a nascut la 10 iunie 1956, in localitatea Petnic, judetul Caras-Severin. In anii 1971-1976, se formeaza la Seminarul Teolo­gic din Caransebes, iar in 1977-1981 urmeaza cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu. Incepand cu 1999 este slujitor al Parohiei Timisoara-Calea Aradului, ridicand, impreuna cu enoriasii, o monumentala biserica in plan treflat. SursaSfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...

Athoniada, cea mai renumita scoala aghiorita
In vecinatatea manastirii Vatopedi se afla si ruinile vechii Academii Athonite, cea mai renumita sco...

Icoana sangeranda a Maicii Domnului din Log
Icoana Maicii Domnului Kazanskaia il insoteste pe credincios, in Rusia, pe intreg parcursul vietii. ...


Sfantul Maxim Marturisitorul - om al vietii in Dumnezeu
Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662), teolog si scriitor mistic ortodox. S-a nascut in jurul anulu...

Biblii sunt, lipsesc cititorii
Da, acum sunt multe Biblii, numai ca ne intristeaza putinatatea cititorilor, desi o buna parte a ace...

Copiii - tomberon
De vreo cativa ani incoace, Scoala romaneasca pe langa atributiile ei de formare si dezvoltare a per...

Despre fericire
Nu cu mult timp in urma, auzeam vorbindu-se la radio despre un sondaj in legatura cu fericirea oamen...

Sfantul Eftimie cel Mare
Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in ...