Gorj: Politistii au tras focuri de arme pentru aplanarea unui conflict izbucnit intre doua familii la Targu-Carbunesti | Jenny Paulson, cea mai bogata romanca din lume. Este prietena cu Donald Trump si traieste intr-un palat | FOTO / Simona Gherghe, ipostaza emotionanta alaturi de fetita ei, la primele ore ale diminetii | Raluka a dat cartile pe fata. Cum a cheltuit cantareata banii castigati la Asia Express | VIDEO / Delia s-a incaltat cu cele mai noncoformiste botine, iar fanii au reactionat. "Moartea pasiunii" | VIDEO / Scapa rapid de imperfectiuni! Specialistul a oferit toate detaliile despre masajul anticelulitic: "Daca ne ingrasam, apare celulilta" | Cainii si pisicile pot fi prieteni? Cele doua animale se pot intelege sub anumite conditii | Tentativa de sinucidere ca-n filme! Un barbat din Botosani s-a aruncat de mai multe ori in fata masinilor | Al doilea sot al Ionelei Prodan, distrus de durere dupa moartea artistei. Ce decizie a luat dupa inmormantare | Liga II-a, etapa a 30-a: UTA coboara un loc dupa egalul de la Motru, dar le tine la respect pe Pandurii, Miroslava si Foresta | Liga IV-a Arad, etapa a 22-a: O noua victorie fara probleme a liderului, ,,Vladi" produce surpriza la Ineu | Popa: ,,Nemultumit ca nu am castigat, desi egalul e - per ansamblu - echitabil" | Utistii au acuzat arbitrajul de la Motru: ,,Un penalty pentru noi mutat in afara careului, iar lovitura lor de la 11 metri a fost prea usor acordata" | Bogoi: ,,Ne-am dominat adversarul, rezultat injust fata de cum s-au desfasurat ostilitatile pe teren" | ASTAZI la Botosani: Peste 1.200 de oameni scosi la iarba verde de sefi si parlamentari - GALERIE FOTO | ULTIMA ORA: Un botosanean s-a aruncat in fata unei masini | Ce reprezinta cu adevarat horoscopul | FC Arges, un meci ca o simfonie: 3-0 acasa, cu Metaloglobus Bucuresti | Adrian Neaga, debut prost ca antrenor. Dinamo a batut-o pe ACS Poli, scor 1-0 | Talhar in tren: Un bihorean a fost batut si lasat fara telefonul mobil. Agresorul a fost prins si arestat |
Portalul Ziarelor din Romania

Doua volume nascute din bucuria slujirii prin cuvant

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, atat la Editura Partos a Arhiepiscopiei Timisoarei, cat si la Editura Eurostampa au aparut doua volume nascute din bucuria propovaduirii cuvantului lui Dumnezeu: ,,Bucuria slujirii prin cuvant", semnat de parintele dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, si lucrarea ,,Tie, Doamne!", a parintelui Iosif Handa.
Lucrarea ,,Bucuria slujirii prin cuvant" este o crestomatie ce aduna intre coper­tile ei diverse materiale de presa publicate de autor, in ultimii 30 de ani, in mai multe reviste si periodice bisericesti sau laice. Prezentul volum vede acum lumina tiparului sub egida Editurii Partos, prin sprijinul Fundatiei ,,Preot Ioan Olariu" din Timisoara si al altor oameni iubitori de cultura. In cuvantul-inainte, intitulat ,,La umbra gandului", Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, mentioneaza: ,,Bucuria slujirii prin cuvant este darul de suflet pe care il ofera parintele vicar Ionel Popescu iubitorilor de carte si credinciosilor banateni, precum si tinerilor care bat la portile teologiei. Cartea de fata insumeaza cateva zeci de materiale publicate de autor, vreme de trei decenii, in foile si revistele bisericesti si laice din Banat, pe vremea activitatii sale de profesor la Seminarul Teologic din Caransebes, apoi ca preot paroh in Timisoara si, de aproape 15 ani, ca slujitor in administratia eparhiala". Cele 70 de articole, structurate pe cinci sectiuni (Foaia Diecezana, Invierea, Biserica si Scoala, Ziarul Lumina, Articole publicate in alte periodice bisericesti si laice), abordeaza o multitudine de subiecte istorice, teologice si culturale. Toate vadesc deosebita apetenta a autorului pentru slujirea Bisericii lui Hristos si prin intermediul slovei scrise.In ,,Cuvantul catre cititori", autorul aminteste de contextul ce l-a determinat sa transmita, prin cuvantul scris, generatiilor succesive de crestini atat experienta si emotiile traite la diverse evenimente culturale si spirituale din provincia istorica a Banatului, cat si aprecierile sale fata de persoanele biblice si patristice, pe de-o parte, si fata de personalitatile de marca din Banat, pe de alta parte. Adevarate file de cronica sunt si articolele dedicate Academiei Teologice din Caransebes, astazi Seminarul Teologic Ortodox ,,Ioan Popasu", care a generat de-a lungul vremii nenumarate activitati culturale si spirituale, influentand istoria si viata sociala a Caransebesului, si nu numai.
Lucrarea parintelui Ionel Popescu este o dovada a faptului ca nu s-au obliterat din memoria colectiva chipul si faptele unor personalitati de pe meleagurile Banatului, care au avut un aport considerabil la infaptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, la Revolutia din decembrie 1989 sau la ctitorirea Parohiei Timisoara-Iosefin. In acest sens se evidentiaza studiile cu caracter encomiastic: ,,In memoriam: invatatorul Pavel Jumanca, luptator pentru infaptuirea Marii Uniri din 1918", ,,Preoti ortodocsi timisoreni, luptatori in Revolutia din Decembrie 1989", ,,Preoti ortodocsi din Arad, luptatori in Revolutia din Decembrie 1989", ,,Martiri romani pentru Hristos, in perioada regimului comunist", ,,Purtarea de grija a Mitropolitului Nicolae Corneanu pentru fostii preoti detinuti politic", ,,Muzicologul Sabin Dragoi, enorias de nadejde al Parohiei Timisoara-Iosefin".
Prevalente sunt si studiile de teologie biblica, prin care autorul contextualizeaza anumite situatii parenetice, facandu-i astfel pe cititori atat contemporani cu evenimentele biblice, cat si faptuitori ai virtutii. Nu in ultimul rand, multe dintre articolele volumului de fata cuprind aspecte analitice si pedagogice totodata, prin care autorul analizeaza atmosfera actuala, specifica societatii de consum, din preajma marilor sarbatori ale crestinatatii, cu scopul atat de a-i edifica pe crestinii zilelor noastre in ceea ce priveste descoperirea duhului autentic de viata crestineasca, cat si de a perpetua spiritualitatea adusa in lume de Insusi Fiul lui Dumnezeu.
Volumul ,,Bucuria slujirii prin cuvant" poate fi achizitionat de la pangarul bisericii Parohiei Timisoara-Iosefin, precum si de la magazinul de obiecte bisericesti din incinta parohiei.
O carte de poezii cu caracter doxologic
Si la Editura Eurostampa a aparut, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, lucrarea crestina, cu caracter latreutic, ,,Tie, Doamne!", a parintelui Iosif Handa, parohul si ctitorul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului" din Timisoara-Calea Aradului. Cartea preotului-poet, chiar daca insumeaza aprox. 60 de pagini, are un mesaj de o incarcatura emotionala foarte mare, ce inlesneste epectaza omului-cititor catre Dumnezeul Atotmilostiv. Asemenea unui mozaic, cele 33 de creatii, de tipul epico-liric, scrise intr-un stil sobru si concentrat, cuprind toate sentimentele care ne coplesesc in fata dumnezeirii nemarginite. Avand permanent admiratie fata de atotputernicia lui Dumnezeu, dar si contempland bunatatea si dragostea divina, autorul purcede sa compuna rugaciuni de lauda si de multumire, dezvaluind exteriorizarea nevoii firesti de a-L preamari pe Dumnezeu. Prin fotografiile de familie si prin dedicarea unei poezii, in epilog, bunicului, care a fost luptator pe front si prizonier la Cotul Donului, apoi inchis in lagarul din Sevastopol (Republica Autonoma Crimeea), lucrarea constituie si un album prin care este omagiata stirpea autorului, care a avut un aport considerabil in formarea sa.
In predoslovia intitulata ,,Daltuind cuvinte", Mitropolitul Banatului mentioneaza: ,,Parintele Iosif, prin prezentul volum de poezii, ctitoreste un templu al cuvantului, pe care-l ofera celor care doresc sa-L intalneasca pe Dumnezeu printr-o tainica rostire. Prin versurile asternute in paginile acestei carti, autorul ne face partas vietii sale de pastor duhovnicesc. (...) Aflam versuri inchinate Maicii Domnului, dar n-o uita nici pe a sa iubita mama, care, din frageda pruncie, l-a dus la biserica din sat, unde pruncul Iosif s-a intalnit intai cu Dumnezeu. Parintele Iosif nu-si uita nici credinciosii pe care-i pastoreste, purtandu-i cu sine, in ruga, pana la portile Cerului".
Preotul Iosif Handa s-a nascut la 10 iunie 1956, in localitatea Petnic, judetul Caras-Severin. In anii 1971-1976, se formeaza la Seminarul Teolo­gic din Caransebes, iar in 1977-1981 urmeaza cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu. Incepand cu 1999 este slujitor al Parohiei Timisoara-Calea Aradului, ridicand, impreuna cu enoriasii, o monumentala biserica in plan treflat. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...