Jandarmii au gasit arme albe, cutite, bux-uri, lanturi si un pistol de jucarie la persoane care voiau sa intre in Piata Universitatii | FOTOGALERIE Creativitatea protestatarilor in cele mai bune imagini de la protestul de sambata | FOTOGALERIE Ce titrau cinci televiziuni de stiri la ora 20 despre proteste in informatiile prezentate pe burtiera: 50 de mii, 35 de mii, mii de oameni, violente, protest de amploare | VIDEO Cehia: Cel putin doi morti si zeci de raniti, intr-un incendiu la un hotel din Praga | VIDEO Momentul in care protestatarii aprind luminitele de la telefon in fata Parlamentului | FOTO Romanii din Olanda cer Parlamentului sa adopte legi anticoruptie | Piata Universitatii: 15.000 de protestatari | 40.000 de protestatari se indreapta spre Parlament | SUA revine la strategia Razboiului Rece | NATIONAL: Protest impotriva modificarii legilor justitiei in Piata Universitatii | NATIONAL: Proteste in tara impotriva PSD | INTERNATIONAL: Atac armat in incinta Hotelului Intercontinental din Kabul | Atentie! Polei in tot orasul! | FOTO - Solidari cu protestatarii din tara! Sute de bistriteni au iesit in strada | UPDATE E-Distributie Dobrogea: Orasul Sulina a fost alimentat la reteaua de energie electrica in jurul orei 17:00 | Jandarmeria: Scopul filtrelor de la Universitate - de a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice | Olt: Barbat acuzat de agresiune sexuala asupra unei eleve de 14 ani, arestat preventiv | Primele imagini cu Roxana Ciuhulescu si noul ei iubit! Video paparazzi | VIDEO / Fiica Andrei, o dulceata si jumatate! Arista a pus mana imediat pe telefon, cand a inceput sa danseze | HOROSCOPUL ZILEI - 21 IANUARIE: Nativii Leu sunt rasfatati, iar Gemenii au parte de schimbari drastice in viata lor |
Portalul Ziarelor din Romania

Despre vamile vazduhului

Invatatura de credinta a Bisericii noastre cu privire la starea sufletelor dupa moarte se gaseste in stransa legatura cu ,,vamile vazduhului". Identificat ca teologumena in majoritatea tratatelor de teologie, subiectul primeste lamuriri valoroase in ultima lucrare semnata de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, ,,Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul" (Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2017).
Semnificatia eshatologica a vamilor vazduhului ca loc de trecere a sufletului din lumea aceasta spre viata vesnica reprezinta unul dintre cele mai importante puncte de expresie dogmatica a parcursului pe care il impartaseste sufletul in intervalul celor 40 de zile de la moarte la judecata particulara. Aceasta strabatere spre transcendent este presarata, dupa unele pareri teologice, de anumite ,,locuri sau vami de cercetare, strajuite de diavoli, cunoscatorii pacatelor omului". Intr-un sens mai larg, aceste experiente spirituale ar putea fi legate in mod special de cuvintele Mantuitorului: ,,Precum aud judec" (Cf. In. 5, 30), dar si de alte referinte din Sfanta Scriptura si de la Sfintii Parinti. Despre aceste repere vorbeste autorul in subcapitolul de fata. Cu toate ca teologia contemporana vorbeste prea putin pe aceasta tema, ,,aceasta realitate eshatologica, cu radacini in Sfanta Scriptura si in Vietile Sfintilor, prezinta experiente duhovnicesti de mare insemnatate pentru viata credinciosului. Mantuitorul Insusi, inainte de Patima Sa, a vorbit despre stapanitorul acestui veac: (Cf. In. 14, 30). Iar Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre aceste duhuri raspandite prin vazduh, fapt ce ne atentioneaza asupra luptei pe care sufletul trebuie s-o duca impotriva acestor puteri malefice sub ceruri. Deci, pentru a ajunge la locul de fericire, sufletul este obligat sa treaca printr-un spatiu locuit de . Dupa cum se stie din Sfanta Scriptura, de la caderea ingerilor in pacatul mandriei, in aceasta lume se salasluiesc diferite duhuri rele care impiedica sufletele celor raposati sa ajunga in Imparatia cerurilor. Despre aceste lucruri si despre aceste puteri, care au fost izgonite din cer, ne vorbeste Sfantul Apostol Pavel cand numeste pe capetenia acestora: (Ef. 2, 2). Astfel, ingerii cazuti, raspanditi in multime mare in vazduh, tulbura pe fiecare om in parte, ispitindu-l spre pacat" (Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul, pp. 1.111-1.113).
Marturii patristice despre ,,vamile vazduhului"
In urma acestor cercetari, fiecare suflet va primi rasplata cuvenita: pacatosii ,,sunt aruncati de demoni in izvorul de foc", sfintii si dreptii vor trece cu mare usurinta. Cu toate acestea, aceasta cantarire nu este decat ,,o confirmare a ceea ce sufletul a trait pe pamant". In literatura patristica, Sfantul Ioan Gura de Aur arata lamurit ca ,,sufletele celor care mor de moarte silnica nu ajung duhuri necurate, ci numai sufletele celor care traiesc in pacate" (Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii la Lazar, II, trad. D. Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 2005, pp. 53-54). Legat de aceasta precizare a Sfantului Parinte, IPS Irineu arata ca nu poate fi nicidecum vorba despre ,,o schimbare in cadrul firii acestor suflete", ci mai degraba despre ,,o inlantuire" in rautate a celor pacatosi (Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul, p. 1.119).
O exemplificare lamurita pe aceasta tema o gasim cercetand ,,Viata Sfantului Vasile cel Nou". Parintele Mitropolit face, pornind de aici, o justificare completa asupra modului in care se pozitioneaza Biserica, prin rugaciunile ei, inaintea momentului dinaintea marii treceri a sufletului la Judecata particulara. Aflam astfel ca ,,sufletul, odata despartit de trupul sau, este purtat de ingerul pazitor in locurile pe unde a facut binele si raul, dupa care se urca la cer, pentru a se inchina Tatalui ceresc. In acest timp de peregrinare, Biserica se roaga pentru cel raposat, ca sa aiba trecere linistita in Imparatia cerurilor. Iar cat priveste locurile unde vor merge oamenii dupa trecerea din lumea aceasta, Sfantul Ioan Gura de Aur considera ca raiul si iadul sunt fata in fata, ca atat dreptii, cat si pacatosii sa vada de ce au scapat si ce au pierdut" (Ibidem, pp. 1.158-1.159). SursaBiblii sunt, lipsesc cititorii
Da, acum sunt multe Biblii, numai ca ne intristeaza putinatatea cititorilor, desi o buna parte a ace...

Copiii - tomberon
De vreo cativa ani incoace, Scoala romaneasca pe langa atributiile ei de formare si dezvoltare a per...

Despre fericire
Nu cu mult timp in urma, auzeam vorbindu-se la radio despre un sondaj in legatura cu fericirea oamen...

Sfantul Eftimie cel Mare
Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in ...

Iertarea incepe cu tine
Stiri de ultima ora, evenimente, atitudine - OficialMedia.com Iertarea....toti ne intalnim in viata ...


Sfantul Macarie Egipteanul
Macarie cel Mare, cunoscut si sub numele de Macarie Egipteanul, este unul dintre marii Sfinti Parint...

CINE IL PLAGIAZA PE HRISTOS?
Am auzit despre o carte, lansata de un institut celebru, care vrea sa optimizeze comportamentul anga...

Doar pentru mantuire ne luptam
Ucenicul iubirii va lupta in primul rand cu sine insusi, propovaduieste preotul Constantin din Savin...

Abia cand vom vedea o lume fara dragoste vom intelege ce inseamna ateismul
  Sursa: sihastriaputnei.ro Hristos ii va invia pe toti copiii tuturor vaduvelor din toate Nain...

Protestul lui Cezar Petrescu
Istoria asa cum a fost - Protestul lui Cezar Petrescu fata de abuzul Politiei Legionare la Busteni &...