Debut cu dreptul pentru Adi Mutu pe banca echipei Voluntari in deplasarea de la Chiajna | VIDEO: Vedeti cum a ars o cisterna plina cu vin care s-a rasturnat pe autostrada | Meci surprinzator cu patru goluri. Viitorul - FCSB, scor final 2-2 | Simona Halep are din nou probleme de sanatate ? | Remiza intre Viitorul si FCSB! | AUDIO / Greu doar o repriza pentru Informatica! | "Vesticele" pierd in play-off, dar castiga in play-out! | Povesti cu gospodari banateni, duminica, la "Diminetile satului" | FCSB salveaza remiza cu Viitorul | Dica, surprins de agresivitatea celor de la Viitorul | Becali nu si-a recunoscut echipa cu Viitorul: "Parca am fost blat pe fata" | Presedintele judetului Valcea vrea asistenta medicala la standarde europene la maternitate | Valcea va organiza un turneu semfinal de juniori din cadrul Campionatului National de volei | Amenda record pentru munca la negru. Patronul de la ,,Dumbrava", sanctionat | O noua televiziune se lanseaza in Gorj | Marturia socanta a unuia din cei mai buni prieteni ai lui Avicii. "M-am suparat! Imi promisese!" | Mutu a trait intens primul sau meci ca antrenor: "Imi venea sa intru pe teren! A fost ca si cum m-am apucat a doua oara de fotbal!" | ANIMATIE GRAFICA. Manevra unui sofer de 20 de ani, care a bagat in spital 7 oameni | Sumudica e cu bagajele la usa dupa inca o infrangere in campionat: 4 infrangeri in ultimele 5 meciuri | VIDEO: Keseru, golul 200 in cariera! Romanul e cel mai bun marcator din campionatul Bulgariei |
Portalul Ziarelor din Romania

Despre vamile vazduhului

Invatatura de credinta a Bisericii noastre cu privire la starea sufletelor dupa moarte se gaseste in stransa legatura cu ,,vamile vazduhului". Identificat ca teologumena in majoritatea tratatelor de teologie, subiectul primeste lamuriri valoroase in ultima lucrare semnata de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, ,,Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul" (Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2017).
Semnificatia eshatologica a vamilor vazduhului ca loc de trecere a sufletului din lumea aceasta spre viata vesnica reprezinta unul dintre cele mai importante puncte de expresie dogmatica a parcursului pe care il impartaseste sufletul in intervalul celor 40 de zile de la moarte la judecata particulara. Aceasta strabatere spre transcendent este presarata, dupa unele pareri teologice, de anumite ,,locuri sau vami de cercetare, strajuite de diavoli, cunoscatorii pacatelor omului". Intr-un sens mai larg, aceste experiente spirituale ar putea fi legate in mod special de cuvintele Mantuitorului: ,,Precum aud judec" (Cf. In. 5, 30), dar si de alte referinte din Sfanta Scriptura si de la Sfintii Parinti. Despre aceste repere vorbeste autorul in subcapitolul de fata. Cu toate ca teologia contemporana vorbeste prea putin pe aceasta tema, ,,aceasta realitate eshatologica, cu radacini in Sfanta Scriptura si in Vietile Sfintilor, prezinta experiente duhovnicesti de mare insemnatate pentru viata credinciosului. Mantuitorul Insusi, inainte de Patima Sa, a vorbit despre stapanitorul acestui veac: (Cf. In. 14, 30). Iar Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre aceste duhuri raspandite prin vazduh, fapt ce ne atentioneaza asupra luptei pe care sufletul trebuie s-o duca impotriva acestor puteri malefice sub ceruri. Deci, pentru a ajunge la locul de fericire, sufletul este obligat sa treaca printr-un spatiu locuit de . Dupa cum se stie din Sfanta Scriptura, de la caderea ingerilor in pacatul mandriei, in aceasta lume se salasluiesc diferite duhuri rele care impiedica sufletele celor raposati sa ajunga in Imparatia cerurilor. Despre aceste lucruri si despre aceste puteri, care au fost izgonite din cer, ne vorbeste Sfantul Apostol Pavel cand numeste pe capetenia acestora: (Ef. 2, 2). Astfel, ingerii cazuti, raspanditi in multime mare in vazduh, tulbura pe fiecare om in parte, ispitindu-l spre pacat" (Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul, pp. 1.111-1.113).
Marturii patristice despre ,,vamile vazduhului"
In urma acestor cercetari, fiecare suflet va primi rasplata cuvenita: pacatosii ,,sunt aruncati de demoni in izvorul de foc", sfintii si dreptii vor trece cu mare usurinta. Cu toate acestea, aceasta cantarire nu este decat ,,o confirmare a ceea ce sufletul a trait pe pamant". In literatura patristica, Sfantul Ioan Gura de Aur arata lamurit ca ,,sufletele celor care mor de moarte silnica nu ajung duhuri necurate, ci numai sufletele celor care traiesc in pacate" (Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii la Lazar, II, trad. D. Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 2005, pp. 53-54). Legat de aceasta precizare a Sfantului Parinte, IPS Irineu arata ca nu poate fi nicidecum vorba despre ,,o schimbare in cadrul firii acestor suflete", ci mai degraba despre ,,o inlantuire" in rautate a celor pacatosi (Asteptand pe Cel ce este si Cel ce vine Atottiitorul, p. 1.119).
O exemplificare lamurita pe aceasta tema o gasim cercetand ,,Viata Sfantului Vasile cel Nou". Parintele Mitropolit face, pornind de aici, o justificare completa asupra modului in care se pozitioneaza Biserica, prin rugaciunile ei, inaintea momentului dinaintea marii treceri a sufletului la Judecata particulara. Aflam astfel ca ,,sufletul, odata despartit de trupul sau, este purtat de ingerul pazitor in locurile pe unde a facut binele si raul, dupa care se urca la cer, pentru a se inchina Tatalui ceresc. In acest timp de peregrinare, Biserica se roaga pentru cel raposat, ca sa aiba trecere linistita in Imparatia cerurilor. Iar cat priveste locurile unde vor merge oamenii dupa trecerea din lumea aceasta, Sfantul Ioan Gura de Aur considera ca raiul si iadul sunt fata in fata, ca atat dreptii, cat si pacatosii sa vada de ce au scapat si ce au pierdut" (Ibidem, pp. 1.158-1.159). SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...