Cum a actionat Primaria Ploiesti pentru combaterea poleiului | Barbatul acuzat de viol la Carei era chiar instalatorul centrului de copii. A fost concediat | Centre de permanenta in judetul Satu Mare. Adrese si numere de telefon | Prezentarea multimedia ,,159 de ani de la Unirea Principatelor Romane - un pilon de baza in desavarsirea Marii Uniri" la Castelul din Carei | Aritmetica si gramatica protestelor | "Am voit sa aratam lumii ceea ce toata tara doreste". Unirea mica - juramantul lui Cuza si discursul lui Kogalniceanu | Povestea unei persoane oneste intr-o lume corupta | Cum putem ajuta copiii din centre de plasament sa devina adultii responsabili si independenti de maine | A renuntat la o cariera in banking pentru a face evaluari. Povestea unui business pornit de la zero | Romania a pierdut 9 locuri in topul global al competitivitatii talentelor | Managerii din Romania care alearga sau inoata pentru a-i ajuta pe altii | Premiile OSCAR 2018: Lista nominalizarilor la cea de-a 90-a editie | Cultura, cel mai bun ambasador al Romaniei | Romania reala si Romania de pe Facebook | Despre secretare si soferi | Malin Bot: Am decis sa cer 1 milion de euro daune Jandarmeriei. Plangerile depuse la Parchetul Militar | TEXTE INTEGRALE | Pe banii contribuabililor, DGASPC pierde procese pe banda rulanta! | Dragnea si partidul i-au schimbat coafura lui Dancila. Cum arata acum viitorul prim-ministru | Jandarmul bataus a incurcat-o. Dosar penal pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva | Verdict al CCR pe legile Justitiei. Judecatorii au respins o parte dintre prevederile adoptate de PSD si ALDE |
Portalul Ziarelor din Romania

Ctitorii ale vechilor boieri olteni din Dolj

Intreaga Oltenie este presarata de nenumarate repere culturale deosebite, unele mai noi, altele care isi au radacinile infipte adanc in istoria poporului nostru. Doua asemenea asezaminte se gasesc in localitatea Rasnic-Dolj, denumita si Rasnicu Oghian: biserica cu hramul ,,Sfantul Mucenic Gheorghe" si Conacul Saulescu.
Biserica ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din parohia doljeana Rasnic, Protopopiatul Craiova Sud, a fost construita din zid in anii 1846-1855 de Matei Saulescu si sotia sa Ilinca. A fost terminata de fiul lor Costache Saulescu (conform Pisaniei - consemnata de Ana Cumbary, Maria Manoil, Mihail Canianu, Amelia Candrea, in ,,Dictionar geografic al judetului Doljiu", Bucuresti 1896, p. 559). In anul 1909, sfantul locas a fost recladit prin cheltuiala colonelului Ioan Gheorghe Saulescu si a sotiei sale Constanta, ,,cu dorinta ca locuitorii sa capete educatiunea religiunii strabune" (vezi Pisania). Inscriptia este relevanta pentru raporturile marilor proprietari din satele Rasnic, Rasnicu Batran si Cornita cu taranii care in anul 1907 se rasculasera, arzand conacul latifundiarului Paraianu si al arendasului mosiei, in ideea unei paci sociale. Totodata, motivatia refacerii bisericii de catre urmasii ctitorilor se inscrie in spiritul scolii si conceptiei haretiene din anii de inceput al secolului al XX-lea.
Monument inchinat eroilor neamului
In incinta bisericii se afla o placa de marmura care preaslaveste sacrificiul eroilor din Razboiul pentru intregirea neamului - 1916-1919: ,,Oasele celor cazuti au impanzit ogoarele, iar numele lor s-au scris in ceruri". Aici se reproduc textele de pe Monumentul eroilor, aflat langa soseaua Craiova - Breasta - Crovna - Rasnic - Cornita - Cernatesti, in colt cu drumul comunal Rasnic - Scaesti.
Asadar, biserica din Rasnic este ctitoria boierilor Saulescu, stapani proprietari ai unei parti din mosia satului. In secolele anterioare, boierii care au stapanit parti din mosia satului alaturi de cativa mosneni proveneau din familiile Amarascu (mentionati documentar in anii 1722-1908) si Urdareanu (1831), precum si marii proprietari Saulescu, N.G. Racovita, Portarescu si Paraianu (sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea) (vezi Cezar Avram, Paul Emanoil Barbu, Dinica Ciobotea, Vladimir Osiac, ,,Dictionarul istoric al localitatilor din judetul Dolj", A-C, Craiova 2004, pp. 300-306).
Conacul Saulescu, reper istoric si cultural
Al doilea reper istoric cultural este Conacul Saulescu, construit in stilul unei arhitecturi intalnite si la alte conace, zise boieresti, de la inceputul secolului trecut, apartinand marilor proprietari funciari P. si G. Saulescu, sau locotenentului I. Saulescu. A fost construit, probabil, cand cerealele au devenit importante in comertul dezvoltat de societatea romaneasca si pe plan international, in deceniile ce au precedat Primul Razboi Mondial. Astazi cladirea este intr-o stare avansata de ruina.
De unul dintre reprezentantii acestui neam de proprietari se leaga un episod din anii celui de al Doilea Razboi Mondial, anume pastrarea in Conacul de la Rasnic a tezaurului Primariei Municipiului Bucuresti (al Muzeului Municipiului), pe cand primar al comunei era Matei Vlad (Dinica Ciobotea, Marius Turache, ,,Cultura si civilizatie pe Valea Rasnicului", Craiova 2013, pp. 472-474). Pe de alta parte, trebuie mentionat ca Saulestii, originari din Gorj, au aparut intre boieri la sfarsitul secolului al XVIII-lea. La inceputul secolului al XIX-lea, Nae Saulesu s-a casatorit cu Smaranda, fiica lui Grigorie III zis Bradescu (1790-1860) si a Tarsitei (fiica polcovnicului Zanfirache Caluda din Cerneti). Prin neamul Saulestilor, neamul Bradestilor a intrat in secolul al XX-lea. De amintit este si faptul ca, langa biserica din Bradestii Batrani, capodopera arhitecturala de la mijlocul secolului al XVIII-lea, exista mormantul lui Misu Saulescu, profesor universitar si ministru de finante, decedat in anul 1929. SursaPreotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...

Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...

. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...


Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...

Athoniada, cea mai renumita scoala aghiorita
In vecinatatea manastirii Vatopedi se afla si ruinile vechii Academii Athonite, cea mai renumita sco...