VIDEO / Ozana Barabancea, adepta detoxifierii prin clisma: "As da o lege astfel incat romanasul nostru sa fie obligat sa faca asta o data la sase luni!" | VIDEO / Ce se intampla cu tara noastra? Maria Ghiorgiu: "Atentat cu bomba la Timisoara" | VIDEO / Cum arata casa bijuterie a prietenei Oanei Zavoranu: "Am un parfum de 1.700 de lei" | Slabeste renuntand la albusul de ou. Explicatia este extrem de simpla | Proiect de modernizare pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa | Noi rezultate ale elevilor Liceului de Arte ,,Sigismund Toduta"- Deva | Etapa intermediara in Liga a III-a | Stiinta Petrosani, ca si scoasa din cursa pentru play-off | Hunedoreanul Avram Iancu va inota in Prut alaturi de un basarabean -100 de kilometri inot, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire | Sase persoane ranite in urma a doua accidente rutiere, produse in Deva si Hateg | Pregatiri pentru deschiderea subunitatii ISU din Totesti | O altfel de ,,Urgenta", pentru cazurile mai putin grave din Deva | Ambasadorul Republicii Kazahstan, in vizita oficiala la Deva | O suta de puieti de paltin, plantati la Calan -cifra simbol in Anul Centenarului | Rascucaitul oilor - Traditii si obiceiurile din batrani la Lupac VIDEO | Actiune de forta impotriva lui Donald Trump: Liderii europeni intervin intr-o problema-cheie - liderul de la Casa Alba, SOMAT | Rasturnare de situatie: Cine va ramane cu intreaga avere a Ionelei Prodan | Puscariasii vor beneficia de 20 de zile scazute din pedeapsa pentru fiecare carte scrisa: Proiectul UDMR a fost aprobat de deputatii juristi | Reactie incredibila a liderului Comisiei juridice din Camera Deputatilor: Ce spune despre masurile alternative de detentie - 'au fost prezentate sentimental' | Jocul politic care a transformat Romania din mediator in tinta |
Portalul Ziarelor din Romania

Credinta si dainuire in satul Budila, judetul Brasov

Comunitatea din Budila, judetul Brasov, pastreaza pana astazi nu doar credinta ortodoxa a strabunilor, ci si patrimoniul bisericesc din localitate: o biserica veche, marturie a dainuirii romanismului in Tara Barsei si o biserica mai noua, simbol al comunitatii brasovene.
Satul Budila se afla la 18 kilometri de Bra­sov si la 14 kilometri de orasul Sacele. Localitatea face parte din vechile asezari din Tara Barsei, cu o istorie indelungata si plina de evenimente marcante pentru comunitate. Localitatea se intinde pe o distanta de aproximativ doi kilometri, pe drumul care leaga comunele brasovene Teliu si Tarlungeni, intr-o zona foarte frumoasa si atractiva pentru turisti. Istoricul Nicolae Stoicescu men­tioneaza, in lucrarea ,,Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Transilvania", ca numele acestei localitati s-a schimbat de-a lungul vremii si a cunoscut urmatoarele forme: ,,Badola", ,,Badila", ,,Bodeln", ,,Budille", ,,Bodila", ,,Bodola". Alte surse explica originea acestei denumiri si mentioneaza ca este de origine slava, insemnand ,,planta intepatoare, iritanta".
In monografia Parohiei Budila se mentioneaza faptul ca prima atestare a localitatii brasovene dateaza chiar de la anul 1211, cand au venit cavalerii teutoni in partile Depresiunii Barsei si au ramas aici pentru a locui. Acest eveniment a determinat ca locuitorii Budilei sa se retraga spre regiunea deluroasa, pe Valea Ducsoarei, la circa 2 kilometri spre est de actuala vatra a comunei. In anul 1214, dupa navalirea tatarilor, regele Ungariei Adalbert al IV-lea a donat teritoriul Budilei logofatului Dumitru din Prejmer. In anul 1332 comuna figureaza sub numele de ,,Buduli", apar­tinand din punct de vedere administrativ de Sfantu Gheorghe. Nu se stie in ce imprejurari si cine a donat comuna voievodului Transilvaniei in anul 1405. In anul 1599 Mihai Viteazul a trecut muntii prin trecatoarea Buzau spre Transilvania, iar la iesirea din Valea Teliului, populatia din Budila i-a iesit in intampinare, aducandu-i daruri in semn de supunere.
De-a lungul timpului, locuitorii Budilei s-au ocupat cu agricultura si exploatarea forestiera. In vremurile noastre, locuitorii lucreaza in diverse domenii, in orasul Brasov si imprejurimi.
Biserica veche
In Budila se pastreaza pana astazi doua biserici inchinate Sfantului Nicolae. Biserica veche este marturia faptului ca romanii ortodocsi au avut din timpuri stravechi locas de inchinare si au fost atasati cu mult devotament credintei strabune. Documente care sa mentioneze anul zidirii acestui locas de cult nu s-a pastrat. Din monografia parohiala aflam ca se pastreaza o cronica parohiala, scrisa la inceputul secolului XX de parintele Iordan Curcubata, unde se mentioneaza existenta unei biserici de lemn ridicate inainte de 1834. Sunt mentionate in cronica marturiile inaintasului sau la slujirea sfantului altar, preotul Gheorghe Ioanovici, precum si matricolele parohiale care se gasesc. Aceasta biserica de lemn a fost vanduta filiei Dobarlaului, Bacel (Bacitelec).
Biserica veche de zid a fost inaltata in timpul pastoririi preotului Ioan Ioanovici si a fost finalizata in anul 1834. Ctitorul principal al acestei biserici a fost Moise Ciutaz din Sacele (Satulung) care a donat 8.000 coroane, la care s-au adaugat si banii colectati de la locuitorii tarani si oieri din satele de sus, adica tot din Sacele, care erau mai instariti decat iobagii din Budila.
Tinda bisericii a fost adaugata in anul 1874, pe timpul preotului Ioan Ioanovici junior. Biserica are forma de corabie si este construita din piatra la fundatie, caramida la ziduri, iar acoperisul este de tigla. Plafonul in mici bolti da bisericii o infatisare placuta. Stilul este autohton romanesc. Se presupune ca mesterii zidari au fost de prin Sacele, deoarece arhitectura ei se aseamana cu cea a bisericilor mai vechi din Sacele: Satulung, Turches si Baciu. Podisorul sta pe pivoti grosi de caramida. Biserica pastreaza pictura originala. Locasul a avut si pictura exterioara, dupa cum se poate observa in zona altarului, unde se pot deslusi chipurile Sfantului Haralambie si Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Iconostasul bisericii este pictat in ulei. Documentele nu mentioneaza numele mesterilor care au ridicat si infrumusetat locasul de cult. Langa biserica veche se mai afla cateva pietre funerare, semn al existentei unui cimitir vechi. Cimitirul nou are aproximativ un hectar si este situat la marginea satului.
Biserica noua, inchinata Sfantului Nicolae
In biserica veche s-au oficiat slujbe religioase in perioada 1834-1946, deci 112 ani, pana cand a fost ridicata si sfintita biserica cea noua din sat, inchinata tot Sfantului Ierarh Nicolae. Locasul a fost ridicat in perioada 1941-1946, sub pastorirea preotului Iordan Curcubata. Ctitorii principali au fost protopopul Iordan Curcubata, Gheorghe Voiculescu din Medgidia, precum si Prefectura judetului Brasov si credinciosii din Budila, care si-au adus contributia lor in bani, dar si in zile de munca, la ridicarea noului locas de cult din satul lor.
Biserica noua a fost ridicata dupa planurile arhitectului Vasile Gavrilescu din Brasov, originar din comuna Harman, iar antreprenorul lucrarilor a fost Cristian Hergas, din comuna PrejmerBiserica are forma de cruce greceasca inscrisa, ziduri groase din beton si caramida, cu o mare cupola centrala, iar in fata doua turnuri, intr-unul se afla doua clopote, iar in celalalt un singur clopot, cel mare. Ca arhitectura, biserica este impunatoare, prin cupolele sale reliefand stilul bizantin. Corpul bisericii este format din altar, naos cu cele doua hore si pronaos. Podisorul este construit numai din beton armat, avand scari din beton ce duc in cele doua turle. Biserica este acoperita cu tabla zincata. Iconostasul si stranele sunt sculptate, din lemn de stejar, si au fost executate de catre sculptorul Iosif Sicherl, din Craiova. Biserica a fost sfintita de Mitropolitul Nicolae Balan la 14 Septembrie 1946. La slujba de sfintire, mentioneaza monografia parohiala, din soborul de slujitori a facut parte si ieromonahul Arsenie Boca.
Pictura locasului de cult a fost facuta in anul 1946 de pictorul Gheorghe Cepoiu din Izvoarele-Prahova si de zugravul Romanschi din Brasov. Pictura a fost restaurata recent, si, in zonele mai deteriorate, a fost refacuta. Lucrarea a fost incredintata pictorilor Mihai Zigman si Silviu Saftu. Pictura iconostasului este in stil bizantin, executata de catre pictorul Braescu, din Bucuresti.
Innoire duhovniceasca si administrativa
Din anul 2015 au inceput si ample lucrari de renovare a locasului de cult. Aceste lucrari au inceput odata cu un nou program de slujbe religioase si de rugaciune in biserica cea mare a satului Budila. ,,Cand am venit in aceasta parohie, la sfarsitul anului 2015, am gasit oameni dornici sa se indrepte pe calea mantuirii. Trebuia doar sa fie directionati, sfatuiti. Cand am ajuns in aceasta parohie nu stiam de ce lucru sa ma apuc, si atunci am mers la duhovnicul meu si l-am intrebat cu ce sa incep, fiind foarte multe lucruri de facut. Parintele duhovnic m-a indemnat sa ma rog mult, si atunci am stabilit un program duhovnicesc, un program de rugaciune in parohie care cuprinde acatiste, paraclise, Taina Sfantului Maslu, Vecernia, Utrenia si Sfanta Liturghie. Apoi avem randuiala fireasca a Bisericii de spovedit si de apropiere a credinciosilor de im­partasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos", ne-a spus preotul paroh de la Budila, Daniel Sararu.
Dupa inceperea noului program de rugaciune in biserica mare a parohiei au inceput si lucrari de renovare si restaurare a locasului de cult, pentru ca slujbele religioase sa fie oficiate in cele mai bune conditii pentru credinciosii din comunitate.
,,Rodul lucrurilor duhovnicesti bine facute au fost realizarile materiale din parohia noastra. Pentru a putea sa inaltam rugaciuni in cele mai bune conditii a trebuit sa curatam sfantul altar, sa luam acoperaminte noi, sfinte vase si toate cele de trebuinta pentru buna desfa­surare a slujbelor religioase. S-a facut mobilier nou in sfantul altar, cum ar fi tronul cel de sus cu tronurile ingeresti, spalator nou, iar dupa aceea, continuandu-ne programul nostru de rugaciune neintrerupta, prin voia lui Dumnezeu si prin fiii Lui, care au fost mereu alaturi de biserica de la Budila, s-a inceput renovarea locasului la exterior, prin reparatii tencuire si zugravire. S-a reparat si acoperisul, s-a amenajat cladirea anexa de langa biserica, unde s-au randuit toate conditiile pentru a monta o centrala termica. Acestea tin toate de scopul nostru duhovnicesc, pentru care trebuie sa oferim toate conditiile pentru rugaciune. Am schimbat candelabrele din biserica, s-a facut un program de curatenie in sfantul locas si multe alte lucruri care tin de buna randuiala a vietii noastre bisericesti", ne-a mai spus parintele Daniel Sararu.
Lucrarile de renovare la biserica au fost insotite si de un proiect de reamenajare si renovare a casei parohiale. ,,O parte dintre lucrarile facut in parohia noastra nu se vad, mai ales cele de la casa parohiala. Acolo munca a fost de doua ori mai mare, pentru ca au fost lucrari ample, de la temelie, pentru a se putea locui acolo in conditii decente. S-a ridicat o anexa pentru a adaposti centrala termica, s-a reamenajat o camera speciala pentru biblioteca parohiala, unde am asezat toate cartile si documentele. S-a repus pe picioare gospodaria si s-a imprejmuit tot terenul de la casa parohiala", continua preotul Daniel Sararu. Toate aceste lucrari facute la Budila, cu multe efort din partea comunitatii, au fost binecuvantate de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, pe 5 noiembrie 2017. Ierarhul a apreciat jertfa credinciosilor si a preotului paroh, depusa in refacerea bisericii mari din sat.
Activitati culturale si social-filantropice
Pe langa aceste activitati administrative si duhovnicesti, Parohia Budila nu a uitat nici de nevoile sociale din comunitate. Parohia a fost tot timpul preocupata sa raspunda, prin preotul paroh, Consiliul parohial si Comitetul parohial, cu promptitudine nevoilor locuitorilor Budilei, avand o buna colaborare cu Scoala Gimnaziala si cu celelalte institutii socio-culturale din sat. De altfel, Parohia Budila a avut in trecut o bogata activitate culturala si educationala, cu toate cu nu a avut scoala confesionala. Monografia parohiala aminteste de infiintarea in anul 1920 a Asociatiei ,,Casa Culturala". Asociatia a fost infiintata de preotul Iordan Curcubata. In anul 1927 este mentionata existenta Despartamantului ,,Astra" din Budila.
Dintre preotii care au pastorit la Budila ii amintim pe: pr. Popovici Nicolae - 1814; pr. Ion Ioanovici 1814-1865; pr. Ion Ioanovici junior 1850-1886; pr. Gheorghe Ionescu (Ioanovici) 1881-1908; pr. Iordan Curcubata 1904-1949; pr. Gheorghe Moldovan 1949-1991 si pr. Ioan Gheorghe Bunea 1991- 2015. SursaMila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...

ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...


IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...