Aniversatii zilei de 24 ianuarie | La zi: 24 ianuarie - curiozitati, aniversari | Un inginer al Facebook a inventat o noua unitate de timp: flick | Ce este de urmarit la Davos: efectele economice ale Brexitului, criptomonedele si Big Tech | Utile:Efectele secundare ale banalului ibuprofen sunt foarte serioase; Leacuri cu usturoi facute in casa; Cat timp se pot folosi recipientele din plastic? | Faze tari: Camile injectate cu botox, descalificate de la un concurs de frumusete; Au construit o cale ferata in doar 9 ore; Scuza gasita de un sofer prins beat la volanul unei Tesla | Papa Francisc si amenintarea robotilor: Omul trebuie sa fie in centrul economiei | Viorica Dancila, probleme cu gramatica: Am fost investit ca si prim-ministru. | Summit-ul de la Davos: Dificultati pentru liderii politici din cauza cantitatii mari de zapada/ Organizatorii spera ca lucrurile sa functioneze mai bine pana la sosirea lui Trump | Senatul SUA confirma numirea lui Jerome Powell la conducerea Federal Reserve | Basescu, despre Viorica Dancila ca premier: In sfarsit, Dragnea va fi seful Guvernului, va fi 100% guvernarea Dragnea | Basescu, despre legile Justitiei: Sa stavilim orice "entuziasm al vreunui Portocala" de a face dosare | Basescu, despre varianta unei coalitii de dreapta: Categoric, da, dar problema este onestitatea PNL-ului | Notarii din Suceava si Botosani au fost amendati de Consiliul Concurentei cu 2,8 milioane de lei | Ce program au bancile pe 24 ianuarie 2018, de ziua Micii Uniri | Gestul uimitor a lui Madalin Voicu! Ce cadou de nunta i-a facut celui de-al saptelea copil al sau | Femeia cu cei mai mari sani din Europa uimeste din nou! Ce explicatie are pentru ultima schimbare din viata sa | 3 lucruri despre barbati, pe care nu vor sa le afle femeile. Te asteptai la numarul 2? | Clipe de groza pentru Anamaria Prodan! Ionela Prodan a ajuns de urgenta la spital | Florin Salam, in lacrimi, dupa ce a ramas fara cel mai important sprijin! Este singur impotriva tuturor |
Portalul Ziarelor din Romania

,,Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie"

Versurile acestei poezii aparute in 1867 dezvaluie nazuintele ado­les­centului Mihai Emi­nescu pentru patria sa iubita, careia ii ureaza dragoste de pace, viitor mare, solidaritatea intre fiii tarii si gloria adusa de biruinta impotriva dusmanilor, asa cum se intamplase in atatea veacuri de glorie din trecutul neamului nostru stramosesc.
Poetul a cuprins in scrierile sale intreaga romanime din toate provinciile locuite de romani, fie ca era vorba despre cei care locuiau in Regatul Romaniei sau de romanii din Bucovina, Transilvania, Basarabia, Serbia, Macedonia sau Moravia, pe atunci provincii inglobate in imperiile Austro-Ungar, Rus sau Otoman. A cunoscut Bucovina de mic copil, urmand clasele primare si pe cele liceale la Colegiul National Hauptschule din Cernauti. In anul 1866, poetul este prezent la inmormantarea lui Aron Pumnul, caruia ii fusese bibliotecar si pe care il socotea ,,redesteptator al limbii nationale si cu aceasta al spiritului natio­nal".
Dorinta de a cunoaste centrul vietii romanesti din Transilvania ii poarta pasii spre Blaj, undeva in jurul anului 1865, de unde face mai apoi calatorii la Sibiu si in Banat, unde se arata impresionat de nationalismul romanesc foarte dezvoltat, in primul rand datorita propagandei acerbe a Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman (ASTRA). Toate suferintele romanilor transilvaneni au fost rezumate in Memorandumul din 1881, tradus si in limba franceza in 1883, pentru a fi adus la cu­nos­tinta opiniei publice din Europa. Framantarile romanilor transilvaneni sunt aduse in aten­tia poetului Mihai Eminescu si de colegii de la Viena, aceasta stare de fapt facand insusi obiectul operei sale intitulate ,,Geniu Pus­tiu".Moldovei de peste Prut ii dedica o parte din versurile Scrisorii a III-a, opera intitulata in varianta manuscris ,,Patria si patriotii", in care deplange starea de robie in care se afla aceasta veche provincie romaneasca: ,,ai plange, dar n-ai lacrimi, Moldovo, nu ai mama". Pierderea sudului Moldovei, Basarabia, este al doilea eveniment ca importanta din anul 1878, dupa Razboiul de Indepen­denta. Poetul afirma in acest sens ca ,,trebuie sa fim un stat de cultura la gurile Dunarii, aceasta e singura misiune a statului roman, si oricine ar voi sa ne risipeasca puterile spre alt scop pune in joc viitorul urmasilor si calca in picioare roadele muncii strabunilor nostri".
Mihai Eminescu nu i-a uitat nici pe romanii din Macedonia sau pe cei din Serbia, denuntand in paginile Curierului de Iasi presiunea la care erau supusi acestia de natiunile inconjuratoare, nefiindu-le permis ,,sa aiba scoala lor si nici in bisericile lor nu aveau voie sa faca Liturghie romaneste", cerand guvernului roman, asupra caruia acestia isi indreptau nadejdile, ,,sa ne aratam vrednici de increderea lor", atragand in ace­lasi timp atentia si asupra romanilor din Moravia care isi pastreaza inca portul si obiceiurile stra­mosesti in pofida faptului ca si-au pierdut limba.Profund incredintat de faptul ca viata Rasaritului ortodox e condusa de idealuri istorice si religioase si ca ,,o natiune nu poate progresa daca nu-si respecta institutiile trecutului si nu stie sa inainteze in spirit, nu in forma", poetul aduce in atentia opiniei publice romanesti, prin articolele sale istorice si politice, maretia epocilor de domnie ale lui Alexandru cel Bun, Mircea cel Batran, Sfantul Voievod Stefan cel Mare si Sfant sau Matei Basarab, cerand contemporanilor dragoste de tara si de trecutul ei, solidaritate si fraternitate: ,,Nu merge la mormintele Domnilor tai cu samanta dezbinarii in inima, ci precum mergi si te impartasesti cu sangele Mantuitorului, astfel imparta­seste-ti sufletul tau cu reamintirea trecutului, fara patima si fara ura intre fiii aceluiasi pamant, cari oricat de osebiti ar fi in pareri, frati sunt, fiii aceleiasi mame sunt", subliniind totodata rolul preeminent al Bisericii Ortodoxe Romane in introducerea limbii romane in Biserica si in stat: ,,Singura Mitropolia Moldovei si Sucevei e ab antiquo suverana, neatarnata de nici o Patriarhie, acestei Mitropolii a Moldovei si a Sucevei se datoreste introducerea limbii romane in Biserica si stat, ea este mama neamului romanesc".
Pentru acest ,,pelerin in timp si in spatiu al intregului neam romanesc de la Nistru pan la Tisa" (Simion Mehedinti), dragostea de tara si respectul aratat eroilor nea­mului si institutiilor traditio­nale erau un lucru sfant ,,ideea natio­nala era la dansul imaginea cea mai sfanta a cugetarii" (Dimitrie August Laurian), nationali­ta­tea romaneasca gasind in el un adevarat apostol, pe care Nicolae Iorga il socotea ,,intruparea literara a constiintei romanesti una si nedespartita".
Pentru a se ajunge la crearea unui stat national romanesc, Mihai Eminescu dorea unirea sufleteasca a tuturor romanilor, astep­tand cu nadejdea ca ,,Unirea politica va veni, caci ea e telul ultim al unui neam si singurul de a-si dezvalui tot cuprinsul sau sufletesc, dar nu ea e totul. Inainte de ea trebuie sa fim uniti prin gand si inima, unirea politica trebuie sa fie urmarea fireasca a unirii cugetelor romanilor de pretutindeni", expresia vietii natiunilor fiind socotita cultura pe care natiunea a fost in stare s-o creeze, denuntand faptul ca ,,o cultura artificiala importata din catesi­patru unghiurile lumii se impune spiritului romanesc si l-a corupt pana la un grad oarecare", adevarata cultura fiind pentru poet cultura ,,crescuta din pamantul spiritului national. Ea trebuie sa exprime inaltimea si stadiul spiritului national". In anul 1871, poetul este ales secretar al Comitetului de organizare al serbarilor dedicate Sfantului Voievod Stefan cel Mare de la Manastirea Putna, incredin­tandu-se o data in plus ca drumul spre triumful natiunii romane incepea nu pe calea politicii, ci pe calea culturii. Pentru a-si aduce prinosul de recunostinta, la mormantul marelui voievod s-au adunat romani din toate provinciile romanesti, marii barbati de stat bucovineni luptatori pentru intarirea constiintei romanesti a Bucovinei, tineri studenti entuziasti si oameni politici din Regat: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, membrii familiilor Bratianu si Golescu, C.A. Rosetti, prezenta numeroasa facandu-l pe talentatul compozitor Ciprian Porumbescu sa exclame intr-o scrisoare adresata tatalui sau: ,,Tata, am cantat Daciei intregi".
Inca din timpul serbarii de la Manastirea Putna, Mihai Eminescu isi exprimase cu clarviziune parerea ca formarea unui stat national romanesc va trebui sa vina dupa ce unirea sufleteasca a tuturor romanilor se va fi realizat.
Contopindu-se cu suferintele si aspiratiile natiunii romane, poetul a iubit Romania ,,asa cum este, cum a facut-o Dumnezeu, cum a ajuns prin suferintele seculare pana in zilele noastre", de mare actualitate ramanand, parca mai mult ca niciodata, in contextul Anului omagial al unitatii de credinta si de neam si al Anului comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918 urarile pe care le face din vesnicie tarii poetul Mihai Eminescu: ,,Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,/ Tara mea de glorii, tara mea de dor? (...) La trecutu-ti mare, mare viitor!" SursaSfanta Xenia
Sfanta Xenia era originara din Roma. In momentul in care parintii au hotarat sa o marite, ea a ales ...

What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay?
What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay? The How to Start an Argumentative Essay...

Preotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...


Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...

. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...

Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...