Nova Apaserv a inceput debransarile pentru clientii rau platnici: CATI botosaneni au fost ,,taiati" de la apa | Controale inopinate anuntate de inspectorii muncii: CINE este vizat | Comunicat PSD: Tamara Ciofu a prezentat demersurile realizate pentru reducerea mortalitatii infantile in cadrul dezbaterii organizate de Salvati Copiii Romania si Ministerul Sanatatii | CINCI consilieri locali chemati la Tribunal in procesul Uvertura Mall - Unul a refuzat sa depuna juramantul | Comunicat: Modificarea Codului Administrativ in privinta administratorului public, prioritate pentru Asociatia Administratorilor Publici din Romania | Sorinela Bitin va fi condusa maine pe ultimul drum... | ACUM! ACCIDENT rutier pe soseaua Bucuresti! (FOTO) | Giurgiuveanca, lovita pe trecerea de pietoni! (FOTO) | NOU in GIURGIU! O solutie ecologica pentru casa si masina ta! Eco Washing, spalatoria care vine la tine acasa! (FOTO) | IMAGINILE ZILEI: O fereastra a unui avion operat de Air India s-a desprins in timpul unui zbor cu turbulente | Razboiul de pe taramul gandirii | Dacia scoate din oferta pentru Duster motoarele de 1,2 litri TCE si 1,6 litri benzina | La Pitesti, Teatrul de vara, tot un pierde-vara | Abia plantati, puietii de brad din Trivale au fost mancati de gandaci! | Padurea Trivale s-a transformat in loc de picnic | Vinalcool Arges a iesit din insolventa | Printesa Maja von Hohenzollern, la spectacolul ,,Eduxanima" de la Pitesti | Caravana meseriilor poposeste poimaine la Mioveni | La pauza, Academica Clinceni-FC Arges 2-2. Argesul a condus de doua ori | Munteni Buzau relanseaza campionatul |
Portalul Ziarelor din Romania

Bucuria cutezatoare a credintei

Omul se teme de indoiala doar atunci cand i se pare ca, daca se clatina viziunea sa despre lume, se clatina si intreaga realitate, se clatina totul si el nu mai are pe ce-si sprijini piciorul. Trebuie sa avem onestitatea si cutezanta de a pune mereu totul sub semnul intrebarii, toate punctele noastre de vedere, tot ceea ce am descoperit in viata, in numele cautarii a ceea ce exista cu adevarat, si nu al aflarii linistii si certitudinii.
Poate parea stranie o afirmatie auzita din gura unui credincios care cu inspiratie si incredere apara dreptul fiecaruia la indoiala. De fapt, aceasta este doar o alta expresie a cunoscutei idei ce spune ca omul trebuie sa fie sincer pana la capat, sa fie sincer in mod neconditionat, sa fie mereu gata sa-si puna la indoiala propria existenta si propriile convingeri. Acestea sunt cu putinta atunci cand credem ca exista ceva de nezdruncinat care alcatuieste obiectul cautarilor noastre.
Nu putem sa crestem mai sus de limitele zilei de azi daca ne este teama sa-i suspectam continutul
Acest lucru este foarte important in cercetarea stiintifica; este foarte important in gandirea filosofica; si nu este mai putin important in experienta religioasa. Nu putem sa crestem mai sus de limitele zilei de azi daca ne este teama sa-i suspectam continutul. Iar in ceea ce priveste aspectul religios, unul dintre scriitorii Bisericii din secolul al IV-lea, Sfantul Grigorie de Nyssa, spunea ca daca am incerca sa construim o imagine integrala despre Dumnezeu, alcatuita din indiciile scripturistice, din Revelatia Divina si din experienta sfintilor, si daca vom crede ca aceasta imagine ne da o reprezentare despre Dumnezeu, atunci cu siguranta ca am creat un idol si nu mai suntem in stare sa-l aflam pe adevaratul Dumnezeu cel Viu, care este doar viata si miscare.
La fel putem spune si despre viziunile filosofice: imediat cum una dintre acestea devine adevar incontestabil si nu mai poate fi supusa indoielii inseamna ca deja nu se mai crede nici in progres, nici in posibilitatea aprofundarii, ci suntem sortiti sa traim cu privirea inapoi, doar la ceea ce a fost odata spus, gasit, enuntat ca adevar incontestabil, ca si cum a privi inainte nu ar mai avea sens, ba ar fi chiar periculos! Este o lasitate fata de viata, este o frica fata de adevar, este o negare a polivalentei si a profunzimii realitatii. Si ceea ce spun acum despre stiinta sau filosofie poate fi spus si despre conceptele religioase, dar nu in sensul ca Dumnezeu se schimba, ci in sensul ca putem trece cu o bucurie si cu o inspiratie imensa pe langa reprezentarile noastre copilaresti sau adolescentine, spre a creste si a cunoaste intr-o noua masura pe Dumnezeul cel Viu, Cel ce este de neexprimat pentru orice imagine sau termen.
Cata bucurie descoperim in faptul ca omul se poate depasi pe sine, ca omenirea este intr-atat de mareata, incat orice generatie, luand locul precedentei, priveste mostenirea trecutului, nedevenind, totodata, robul sau captivul acesteia, ci, in baza celor ce au fost candva descoperite de experienta crestina sau cugetul omului, se poate depasi pe sine, devenind ceva absolut nou, inedit, iar consecintele unor prezumtii statice iau forma unei dinamici continue, se transforma in creativitate si bucurie.
Atitudinea fata de viata, constitutia launtrica pe care o numim credinta, adica increderea ziditoare si echilibrul ce contin deopotriva si mister, si indoiala, este, dupa mine, una dintre cele mai mari bucurii in viata fiecaruia. Si sunt de parere ca aceasta bucurie parvine din mai multe izvoare, se bazeaza pe mai multe cauze.
In primul rand, cel care priveste viata cu indrazneala si iscusinta, cel care priveste astfel la omul din fata sa si la societatea in care traieste, la natura si la istorie - un asemenea om nu are frica sa stea fata in fata cu realitatea, acesta depaseste echilibrul mort, placiditatea de care sufera atatia din cauza ca nu le ajung puterile sa se arunce in domeniul necunoscutului, nu pot depasi frica, lasitatea si ramolirea. Iar in momentul in care hotaram sa ne aruncam cu toata indrazneala in necunoscut, fata catre fata, toate fortele noastre launtrice se aduna si se aprinde in noi bucuria ce creste in masura in care creste neinfricarea.
Pentru a crede in om e nevoie de multa barbatie
Am vorbit despre credinta in om si despre credinta savantului in stiinta; si intr-un caz, si in altul credinta consta in faptul ca omul este absolut increzut ca bezna si necunoscutul care il sperie contin o revelatie, un inteles, ca haosul din fata sa poate fi la un moment dat strafulgerat de lumina pe care o numim ,,sens" si care va crea o armonie, fie si partiala, primara.
Aceasta incredere insa nu rezolva problema in sine, neinfricarea este oricum necesara, intrucat pentru a crede in om e nevoie de multa barbatie: omul poate fi uneori foarte infricosator.
Iar acolo unde domeniul credintei este plin de indoiala, unde insusi omul este pus sub semnul intrebarii impreuna cu credinta sa, tot acolo un izvor al bucuriei gasim in speranta, in savurarea, anticipare indrazneata a faptului ca bezna va fi totusi strafulgerata de lumina, ca haosul va lua forma armoniei, ca absurdul va capata sens. Prin aceasta atitudine dinamica, cel care purcede sa caute, care incepe sa gaseasca simte ca traieste; descopera ca trece din moarte la viata; si devine viu nu doar in activitatea si manifestarile sale, ci viu pana la radacina fiintarii sale, avand constiinta faptului ca viata izvoraste in el nestavilit, torential; aceasta puternica, profunda viata descoperita inauntrul nostru cuprinde in sine un intreg univers; si omul, si toate celelalte, de la microscopic la neinchipuit de mare. Aici nu ne mai sperie indoiala, deoarece, am mai spus-o, indoiala nu tine de obiectul cercetarii, de natura, de om sau Dumnezeu, ci de reprezentarea noastra actuala referitoare la aceste entitati. Cu cata bucurie, cu cata speranta putem descoperi ca noi insine suntem pusi la indoiala, suntem pusi la indoiala de catre cei din jurul nostru, suntem pusi la indoiala de catre natura si viata publica, suntem pusi la indoiala de catre Dumnezeu. Si nu doar convingerile noastre, ci noi insine, indrazneala noastra, sinceritatea noastra, bunatatea din noi. Acestea sunt cerintele fata de noi inaintate de catre lumea inconjuratoare: om, societate, stiinta.
O noua plinatate a vietii si o noua plinatate a credintei
Aceasta confruntare a obiectivului, care ne solicita bunatate, sinceritate si dreptate extrema, naste in noi o bucurie a credintei ce nu poate fi atinsa prin nimic altceva. Vedem asta in savantul care obtine adevarul depunand tot sufletul, cugetul si indrazneala sa; vedem si in cel ce lucreaza printre oameni, care se intalneste cu ei fata in fata si care ia aminte la cel ce ii pune poate ultima, hotaratoarea intrebare; la cel ce este afundat in activitati obstesti si trebuie sa stea in fata multimii cu toata responsabilitatea, insa - nu mai putin - in fata dreptatii omenesti.
Iata de unde se naste bucuria cutezatoare a credintei; iar ea, repet, este accesibila oricui; aceasta credinta, aceasta cale este inceputul oricarei vieti creative. Pentru credinciosi bucuria credintei se odihneste, in ultima instanta, pe Insusi Dumnezeu, Care e Cel ce a creat totul - pe mine, lucrurile ce ma inconjoara, pe ceilalti semeni ai mei; pentru Care totul - si materialul, si spiritualul, si sufletescul, si omul, si societatea, si stiinta, si natura, si arta - toate au un sens in devenirea umana; Care este ultimul, cel mai profund impuls dinamic ce-mi solicita sa ma deschid, sa pricep, sa ma pun fata in fata, iar in aceasta cutezanta a credintei sa obtin o noua cunoastere, o noua plinatate a vietii si o noua plinatate a credintei. (Fragment extras din cartea: Antonie Bloom - Despre indoiala si credinta, Editura Cathisma, 2007) SursaTinerii s-au intalnit in Iasi la ,,Festivalul bucuriei"
Biblioteca Centrala Universitara din Iasi a gazduit duminica, 22 aprilie 2018, editia a III-a a fest...

Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau
Ieri a fost zi de mare sarbatoare la Harlau. Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau, cti...

Manastirea Voronet si-a cinstit ocrotitorul
Pelerinii au participat ieri, 23 aprilie 2018, in numar mare la hramul Bisericii ,,Sfantul Mare Muce...

Mila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...


ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...