Sfantul Grigorie Teologul | Fiscul spaniol intentioneaza sa o dea in judecata pe Shakira pentru frauda de zeci de milioane de euro | Fostul presedinte ASF Dan Radu Rusanu cere statului roman despagubiri in valoare de 6,5 milioane de lei pentru perioada n care a fost arestat | VIDEO Distractie la maxim pe partia de la Valiug de Ziua mondiala a zapezii | Cabinetul Presedintelui CJ Neamt intra in reevaluare! Primul val: 3 pleaca in cateva saptamani! | Rusofobia Occidentului este mai grava decat pe durata Razboiului Rece, sustine ministrul rus de Externe | Paul Ryan: Camera Reprezentantilor sustine finantarea pe termen scurt a Guvernului american | Guvernul Ungariei a intocmit o lista cu organizatiile care promoveaza migratia ilegala | Anuntul SN Nuclearelectrica SA privind Unitatea 2 a CNE Cernavoda | Scandalul de la Spitalul "Sf. Maria" continua! Acuzatii incredibile au fost aduse conducerii. S-a lasat cu amenintari si injuraturi | Exclusiv! Un JANDARM din Iasi s-a urcat beat la volan si a provocat un accident rutier! Si-a facut masina praf si are de dat explicatii in fata legii! | Mahmud Abbas va cere Uniunii Europene sa recunoasca statul palestinian | Legile retrocedarii - un ghimpe otravit pentru Romania | SUFLET DIN SUFLETUL NEAMULUI MEU, cu Dorel Visan | ANAF: Gradul de conformare voluntara la plata a crescut la peste 85% in 2017 | Anuntul SN Nuclearelectrica SA privind Unitatea 2 a CNE Cernavoda | Firea, despre o posibila candidatura a sa la prezidentiale: Nu renunt la mandatul de edil chiar daca imi cere partidul | Gabriela Firea explica cine este Viorica Dancila, premierul desmnat: Eu cred ca va #rezista | Republica Moldova intentioneaza sa angajeze o companie care sa estimeze pagubele ocupatiei ruse in Transnistria | De vis! Sotia carui politician are cea mai scumpa POSETA din Romania? |
Portalul Ziarelor din Romania

Binecuvantarea institutiilor romanesti din Giula, Ungaria

La cateva zile dupa praznicul Botezului Domnului, marti, 9 ianuarie, institutiile romanesti din Giula au fost binecuvan­tate prin stropire cu Agheasma Mare de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul ortodox roman din Ungaria.
Preasfintitul Parinte Siluan a fost insotit de alti clerici de la Centrul eparhial, informeaza Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. Au fost sfintite Consulatul General al Romaniei la Giula si resedinta consulului general Florin Trandafir Vasiloni; gradinita romaneasca, aflata sub conducerea doamnei director Ana Ciotea si unde invata 115 copii, impartiti in 4 grupe; scoala generala, caminul de elevi si Liceul Romanesc ,,Nicolae Balcescu", conduse de doamna director Maria Gurzau Czegledi, unde invata 425 de elevi; Expozitia Muzeala Permanenta a Episcopiei din Ungaria, inaugurata in 2014. De asemenea, au fost binecuvantate sediile Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU); Centrului de documentare si informare al ATRU; al revistelor saptamanale ,,Foaia Romaneasca" si ,,Cronica"; al Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU), dar si casele unor credinciosi din Giula. Peste tot, la fel ca in fiecare an, ierarhul a fost intampinat cu mare bucurie de copii si elevi, dar si de cadrele didactice si conducatorii institutiilor romanesti din Giula, care au primit binecuvantarea revarsata in aceste zile peste crestinii dreptmaritori din lumea intreaga, prin stropirea cu Agheas­ma Mare. Aceasta lucrare misionar-pastorala reprezinta si un semn concret al ajutorului si binecuvantarii primite din partea lui Dumnezeu la inceput de An Nou calendaristic pentru toate activitatile ce urmeaza sa se desfasoare aici, in folosul spiritual, cultural si national al comunitatii roma­nesti din Giula.
,,Si in acest an am purces din nou la aceasta initiativa sfanta si traditionala a Bisericii si neamului nostru romanesc si am facut atat sfintirea institutiilor roma­n­esti din Giula, a celor doua ins­ti­tutii de educatie si invata­mant, dar si sfintirea altor insti­tutii romanesti, cum sunt Uniunea Culturala, Centrul de Informare si Documentare, Autoguvernarea pe Tara, Consulatul General al Romaniei la Giula si, nu in ultimul rand, sfintirea muzeului episcopiei, a expozitiei muzeale permanente care functio­neaza aici din anul 2014 si in care avem foarte multe exponate vechi", a aratat Preasfintitul Parinte Episcop Siluan.
,,Cu multa bucurie, conform obiceiului crestinesc si romanesc, am primit atat la sediul misiunii noastre, cat si la resedinta noastra pe Intaistatatorul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, pe Preasfintitul Parinte Siluan, impreuna cu soborul de preoti care l-a insotit. Este un obicei pastrat cu sfintenie si de romanii din Ungaria ca la sarbatoarea Bobotezei sa primeasca preotul cu sfintitul caselor", a declarat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al Romaniei la Giula. SursaSfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...

Athoniada, cea mai renumita scoala aghiorita
In vecinatatea manastirii Vatopedi se afla si ruinile vechii Academii Athonite, cea mai renumita sco...

Icoana sangeranda a Maicii Domnului din Log
Icoana Maicii Domnului Kazanskaia il insoteste pe credincios, in Rusia, pe intreg parcursul vietii. ...


Sfantul Maxim Marturisitorul - om al vietii in Dumnezeu
Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662), teolog si scriitor mistic ortodox. S-a nascut in jurul anulu...

Biblii sunt, lipsesc cititorii
Da, acum sunt multe Biblii, numai ca ne intristeaza putinatatea cititorilor, desi o buna parte a ace...

Copiii - tomberon
De vreo cativa ani incoace, Scoala romaneasca pe langa atributiile ei de formare si dezvoltare a per...

Despre fericire
Nu cu mult timp in urma, auzeam vorbindu-se la radio despre un sondaj in legatura cu fericirea oamen...

Sfantul Eftimie cel Mare
Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in ...