Gorj: Politistii au tras focuri de arme pentru aplanarea unui conflict izbucnit intre doua familii la Targu-Carbunesti | Jenny Paulson, cea mai bogata romanca din lume. Este prietena cu Donald Trump si traieste intr-un palat | FOTO / Simona Gherghe, ipostaza emotionanta alaturi de fetita ei, la primele ore ale diminetii | Raluka a dat cartile pe fata. Cum a cheltuit cantareata banii castigati la Asia Express | VIDEO / Delia s-a incaltat cu cele mai noncoformiste botine, iar fanii au reactionat. "Moartea pasiunii" | VIDEO / Scapa rapid de imperfectiuni! Specialistul a oferit toate detaliile despre masajul anticelulitic: "Daca ne ingrasam, apare celulilta" | Cainii si pisicile pot fi prieteni? Cele doua animale se pot intelege sub anumite conditii | Tentativa de sinucidere ca-n filme! Un barbat din Botosani s-a aruncat de mai multe ori in fata masinilor | Al doilea sot al Ionelei Prodan, distrus de durere dupa moartea artistei. Ce decizie a luat dupa inmormantare | Liga II-a, etapa a 30-a: UTA coboara un loc dupa egalul de la Motru, dar le tine la respect pe Pandurii, Miroslava si Foresta | Liga IV-a Arad, etapa a 22-a: O noua victorie fara probleme a liderului, ,,Vladi" produce surpriza la Ineu | Popa: ,,Nemultumit ca nu am castigat, desi egalul e - per ansamblu - echitabil" | Utistii au acuzat arbitrajul de la Motru: ,,Un penalty pentru noi mutat in afara careului, iar lovitura lor de la 11 metri a fost prea usor acordata" | Bogoi: ,,Ne-am dominat adversarul, rezultat injust fata de cum s-au desfasurat ostilitatile pe teren" | ASTAZI la Botosani: Peste 1.200 de oameni scosi la iarba verde de sefi si parlamentari - GALERIE FOTO | ULTIMA ORA: Un botosanean s-a aruncat in fata unei masini | Ce reprezinta cu adevarat horoscopul | FC Arges, un meci ca o simfonie: 3-0 acasa, cu Metaloglobus Bucuresti | Adrian Neaga, debut prost ca antrenor. Dinamo a batut-o pe ACS Poli, scor 1-0 | Talhar in tren: Un bihorean a fost batut si lasat fara telefonul mobil. Agresorul a fost prins si arestat |
Portalul Ziarelor din Romania

Binecuvantarea institutiilor romanesti din Giula, Ungaria

La cateva zile dupa praznicul Botezului Domnului, marti, 9 ianuarie, institutiile romanesti din Giula au fost binecuvan­tate prin stropire cu Agheasma Mare de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul ortodox roman din Ungaria.
Preasfintitul Parinte Siluan a fost insotit de alti clerici de la Centrul eparhial, informeaza Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. Au fost sfintite Consulatul General al Romaniei la Giula si resedinta consulului general Florin Trandafir Vasiloni; gradinita romaneasca, aflata sub conducerea doamnei director Ana Ciotea si unde invata 115 copii, impartiti in 4 grupe; scoala generala, caminul de elevi si Liceul Romanesc ,,Nicolae Balcescu", conduse de doamna director Maria Gurzau Czegledi, unde invata 425 de elevi; Expozitia Muzeala Permanenta a Episcopiei din Ungaria, inaugurata in 2014. De asemenea, au fost binecuvantate sediile Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU); Centrului de documentare si informare al ATRU; al revistelor saptamanale ,,Foaia Romaneasca" si ,,Cronica"; al Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU), dar si casele unor credinciosi din Giula. Peste tot, la fel ca in fiecare an, ierarhul a fost intampinat cu mare bucurie de copii si elevi, dar si de cadrele didactice si conducatorii institutiilor romanesti din Giula, care au primit binecuvantarea revarsata in aceste zile peste crestinii dreptmaritori din lumea intreaga, prin stropirea cu Agheas­ma Mare. Aceasta lucrare misionar-pastorala reprezinta si un semn concret al ajutorului si binecuvantarii primite din partea lui Dumnezeu la inceput de An Nou calendaristic pentru toate activitatile ce urmeaza sa se desfasoare aici, in folosul spiritual, cultural si national al comunitatii roma­nesti din Giula.
,,Si in acest an am purces din nou la aceasta initiativa sfanta si traditionala a Bisericii si neamului nostru romanesc si am facut atat sfintirea institutiilor roma­n­esti din Giula, a celor doua ins­ti­tutii de educatie si invata­mant, dar si sfintirea altor insti­tutii romanesti, cum sunt Uniunea Culturala, Centrul de Informare si Documentare, Autoguvernarea pe Tara, Consulatul General al Romaniei la Giula si, nu in ultimul rand, sfintirea muzeului episcopiei, a expozitiei muzeale permanente care functio­neaza aici din anul 2014 si in care avem foarte multe exponate vechi", a aratat Preasfintitul Parinte Episcop Siluan.
,,Cu multa bucurie, conform obiceiului crestinesc si romanesc, am primit atat la sediul misiunii noastre, cat si la resedinta noastra pe Intaistatatorul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, pe Preasfintitul Parinte Siluan, impreuna cu soborul de preoti care l-a insotit. Este un obicei pastrat cu sfintenie si de romanii din Ungaria ca la sarbatoarea Bobotezei sa primeasca preotul cu sfintitul caselor", a declarat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al Romaniei la Giula. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...