Surpriza Bilantului Curtii de Apel Pitesti: Magistratul Ion Rebeca despre adevaratele probleme ale magistratilor | Curs de formare si ateliere pe tema Consilierii si Orientarii in Cariera, in Merisani si in alte comune argesene | NASA vrea sa inceapa sa trimita oameni pe Luna, la finalul anului 2020 | Ciolos: Lupta impotriva coruptiei nu mai e un proces de primenire, ci a devenit un pericol pentru cei care apartin unui trecut in care mergea si asa | Numarul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 50 | Schimbarea climatica va afecta intr-o mare masura orasele europene. ONU cere luarea unor masuri urgente de adaptare a zonelor urbane (studiu) | Tudorel Toader: Romania nu are nicio legatura cu situatia juridica in care se afla Polonia. In Romania nimeni nu a pus problema nerespectarii deciziilor CCR | Antena 3 ii numeste agitatori si provocatori pe jurnalistii care-i puneau intrebari lui Tudorel Toader | 5 efecte si 5 posibile solutii ale proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor (profesor ASE) | Nu ma atinge-ma , de Adina Pintilie, cel mai curajos film din Competitia Berlinalei. Si cel mai controversat | Ce spunea Tudorel Toader in una din cartile sale: Curtea Constitutionala previne aspiratiile despotice ale majoritatii aflate la guvernare | Juncker: UE ar trebui sa se pregateasca pentru cel mai rau scenariu in urma alegerilor din Italia | Presa internationala: Protestele erup in Romania, una din cele mai corupte tari din UE. Combaterea coruptiei din Romania arata limitele influentei UE | VIDEO Politie: radarele ascunse au scazut drastic numarul accidentelor. Alesii le vor interzise | ONU nu a reusit impunerea unui armistitiu in Siria | Lavrov: Occidentul nu a invatat nimic din Ucraina | Hepatita netratata determina cresterea anuala a persoanelor nou infectate | NATIONAL: Protest in Piata Victoriei fata de propunere de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi | Start-up Nation: ce propuneri are Consiliul IMM-urilor pentru imbunatatirea programului | Diaspora ReSTART: 40.000 de euro pentru romanii care se intorc in tara pentru a deschide o afacere |
Portalul Ziarelor din Romania

Atelier de formare pentru lucrul cu tinerii in parohii

Timp de trei zile, intre 5 si 7 februarie, in linistea profunda pe care Manastirea Sucevita o imprastie de secole, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan al Moldovei si Bucovinei, s-a desfasurat trainingul Familia preotului si tinerii comunitatii, sustinut de trainerii crestini Cristian si Cristina-Elena Negut din Bucuresti. Prilejuit de Sectorul de misiune, statistica si prognoza pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor, indrumat de arhim. Nicodim Petre, si implementat prin Biroul misionar al Protopopiatului II Iasi, trainingul a adunat opt familii de preoti, cele mai multe angrenate in lucru cu tinerii in parohiile lor. Trainingul a fost axat pe ideea de a invata sa transformam o multime intr-un grup si apoi un grup intr-o echipa. Asa s-a si intamplat. Proiectul care s-a cizelat acolo va capata, suntem siguri, cat de curand un contur practic despre care vom mai vorbi.
Atelierul Familia preotului si tinerii din comunitate - primul de acest fel din Patriarhia Romana - a reprezentant pentru participati un temeinic inceput pentru a lucra in echipa. In final s-a hotarat scrierea unui proiect misionar nou care urmareste lucrul cu tinerii si implementarea lui - pentru o perioada de 16 luni - in 8 parohii din Arhiepiscopia Iasilor. Trebuie sa spunem ca majoritatea participantilor au fost mai dinainte pregatiti pentru ca au avut bucuria de la lua parte, cu alte ocazii, la trainingurile Preotul si tinerii si Preoteasa si tinerii, pregatite de aceiasi traineri crestini devotati Bisericii noastre. Multumim lui Dumnezeu pentru aceste binecuvantari!
Intre trebuie si ar fi bine
Biserica Ortodoxa are nevoie de lucrarea misionara a tinerilor din parohiile sale. Atentia acordata de Biserica tinerei generatii se manifesta in diferite moduri si este una in crestere. Tocmai pentru aceasta preotii si laicii implicati in lucrarea misionara in parohii au nevoie sa invete si apoi sa aplice metode potrivite pentru a relationa cu tinerii, pentru a-i intelege si pentru a-i ajuta sa fie misionari ai Bisericii Ortodoxe. Ca sa o faca cu succes ar fi bine sa alcatuiasca si sa dezvolte o echipa misionara de tineret in parohie, sau, daca nu este posibil, intr-o echipa comuna mai multor parohii. Despre aceasta s-au straduit sa ne invete si trainerii crestini Cristian si Cristina-Elena Negut prin intermediul trainingului Familia preotului si tinerii din comunitate.
S-a plecat de la principiul ca lucrarea misionara a fost intotdeauna una de echipa, chiar si atunci cand apostolul sau, dupa caz, misionarul propovaduia aparent singur - echipa sa era mereu Biserica, al carei cap este Hristos, Care se ruga pentru reusita sa. Trainerii au sustinut ca in lucrul misionar cu tinerii in parohie ai nevoie sa te sprijini pe o echipa alcatuita chiar de tineri. Dar mai intai ar fi bine sa inveti sa o alcatuiesti, sa o mentii si sa o dezvolti si abia apoi trebuie sa incepi sa o folosesti pentru misiune.
O alta coordonata a intalnirii a fost sa facem diferenta, din perspectiva misionara, a manierii de lucru cu tinerii in parohie intre a ordona si a ruga, intre a oferi libertate de initiativa si a coordona chiar si cand nu este nevoie. Pentru a face aceasta este nevoie de un balans fin intre trebuie si ar fi bine prin care sa-i invatam pe tineri sa faca diferenta intre certitudini revelate si pareri personale, intre realitatile dumnezeiesti si de neschimbat propovaduite de Biserica si parerile oamenilor mai mult sau mai putin credinciosi. Tanarul misionar crestin, cand are de marturisit un adevar deplin, trebuie sa-l spuna! Dar daca are o parere personala, ar fi bine mai intai s-o verifice si apoi sa o marturiseasca. Pentru tanar este foarte important sa nu se lase inselat si nici sa nu insele asteptarile altora! Avem nevoie sa argumentam pentru ca tinerii sa ne inteleaga, urmeze si sustina in activitatile noastre din parohii pentru marturisirea si intarirea credintei. Trebuie sta pe buzele noastre zilnic, dar ar fi bine sa nu transformam folosirea lui intr-o bagatela... pentru ca, intr-adevar acum chiar trebuie sa facem misiune, iar tinerii sunt cei mai potriviti pentru aceasta! Ei pot sa-si asume marturisirea credintei avand curaj si dezinvoltura ca pe un obiectiv absolut care trebuie implinit fara nici o indoiala (certitudinile sunt rare, putine si gandesc ca tocmai de aceea sunt revelate de Dumnezeu; ca atare si verbul trebuie ar fi bine sa fie limitat doar la actiunile fundamentale...). Cat despre modul in care ar fi bine sa fie facuta aceasta marturisire, potrivit darului fiecarui marturisitor in parte, tinerii au nevoie si ar fi bine sa fie formati si sa invete sa devina misionari. Referitor la formatorii lor, preotii si laicii implicati in lucrarea misionara din parohie, acestia trebuie la randul lor sa invete cum sa transmita dorinta si lucrarea misionara tinerilor! In acest context trainingurile cum sunt Preotul si tinerii, Preoteasa si tinerii si, mai nou, Familia preotului si tinerii devin mijloace fundamentale de pregatire.
Tinerii au nevoie sa-si exprime libertatea prin exercitiul de a alege ce fel de slujire doresc sa aiba in Biserica. Numai in cunostinta de cauza vor putea sa actioneze cu incredere. Optiunea este de preferat ordinului in actiunea misionara - diferenta dintre ar fi bine si trebuie se va traduce pentru ei printr-o angajare misionara deschisa si deplina, care isi va produce efectul pe termen lung. Relatia si lucrarea noastra cu tinerii ne cere sa apelam la ar fi bine in locul lui trebuie! Tinerii vor alege si vor sti cand sa inlocuiasca primul termen cu cel de al doilea. Ca si noi, adultii, ei sufera daca primesc comenzi pe care trebuie sa le execute fara sa le inteleaga, pentru ca le ceri sa faca ceva fara sa le oferi in schimb ceea ce ramane un act fundamental: increderea manifestata prin explicatiile de care au nevoie pentru a intelege scopul propus.
Misiunea noastra in lucrul cu tinerii este de a le explica ca ar fi bine sa se alature efortului misionar al Bisericii si, intelegand, ei sa accepte ca sunt chemati si trebuie sa devina misionarii de maine ai Ortodoxiei romanesti si universale. Avem nevoie sa explicam tinerilor de ce ar fi bine sa aiba o viata crestina curata si implicata pentru ca sunt chemati acum si trebuie sa-L marturiseasca pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos intr-o lume care tinde sa propovaduiasca o ,,credinta" mincinoasa potrivita pacatelor ei!
Tinerii tind sa ramana izolati in Biserica pentru ca se considera neintelesi de adulti. Vrei sa le ceri sa participe la proiectul tau misionar? Atunci nu trebuie sa le impui viziunea ta - chiar si atunci cand aceasta este corecta si de folos - daca nu le dezvolti mai intai propria libertate. Tinerii au nevoie sa invete sa fie si sa se pastreze liberi iar acest lucru nu se poate intampla decat daca vor intalni oameni cu adevarat liberi si nu niste politruci care mimeaza un discurs si comportament pseudoliber pentru ca, in realitate, sunt subjugati minciunii unei vieti si unei gandiri duplicitare care va sfarsi prin a ucide constiinta...
De aceea, lucrarea noastra misionara cu tinerii Bisericii trebuie sa fie una sincera si ar fi bine sa fie foarte clara in intentia pe termen scurt si in viziunea pe termen lung pentru a fi credibila.
Asa cum ne crestem tinerii in credinta, in comunicare si in actiunea propovaduirii vietii crestine autentice, asa vor replica atunci cand vor ajunge la deplina maturitate si vor fi pusi in situatia sa marturiseasca apartenenta lor la Biserica Ortodoxa, la viata morala si harica a acesteia.
Trebuie sa fim cu totii crestini autentici! Asa cred si marturisesc! Ar fi bine, insa, sa incepem sa intelegem ca tinerii, chemati acum sa devina misionari, asteapta sa fie ajutati sa inteleaga de ce. Depinde de noi, preoti si laici implicati in misiunea Bisericii, cum lansam aceasta chemare pentru a fi primita, inteleasa si aplicata de tanara generatie.
Meditatia aceasta mi-a fost prilejuita de un parcurs simplu, concertat si scurt, de doar cateva zile, ale caror ore nu insumeza doar trecere, ci si valoare formatoare... A fost un adevarat simpozion in care incepi sa intelegi practic cum ar fi bine sa lucrezi in echipa inainte de a spune cineva ca trebuie sa faci acest lucru. Sa intelegi ca ar fi bine sa ai o echipa tanara in parohie, dar si ca acest lucru trebuie sa se intample acum!
Sunt convins ca exista multi tineri care ne asteapta sa le oferim o echipa misionara in care ei sa-si valorifice talantul. Nu ne ramane decat, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa purcedem la treaba - nu spun ca trebuie, ci ca ar fi bine... SursaFor what reason the Due Diligence rooms are worth paying for
It is obvious that the Due Diligence rooms are common nowadays. Almost all the undertakings which th...

Happy greetings!
This is my first blog about useful things like youtube ThanksThe post Happy greetings! appeared firs...

Manastirea Delta Neajlovului In cautarea ajutorului crestin
Initial s-a construit aici un mic schit - Schitul Delta Neajlovului. Apoi, a venit timpul inceperii ...

Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia
In timpul imparatilor romani pagani, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos....

FARISEUL DIN NOI
Daca am invatat ceva de la sfinti e ca fiecare dintre noi poate sa cada oricat de jos, dupa cum poat...


Rugaciunea din Postul Pastelui care este de mare ajutor in necazuri si suparari! Poate rezolva aproape orice problema!
De mare ajutor credinciosilor care tin post si o spun in fiecare vineri din posturile de peste an, i...

Sfanta Liturghie arhiereasca in Parohia Cajvana II
In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, la Parohia cu hramurile ,,Nasterea Maicii...

Acum, la inceputul Sfantului si Marelui Post
Cateva referinte despre Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul... Din prima zi a Postului Pa...

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei
Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic...

Most Noticeable Write My Essay
Most Noticeable Write My Essay Among the standard roles of articles, as a blogger notes is how it is...