HOROSCOPUL ZILEI DE MIERCURI 25 APRILIE 2018 pentru Zodia Balanta | HOROSCOPUL ZILEI DE MIERCURI 25 APRILIE 2018 pentru Zodia Sagetator | Adrian Nastase: Dinu C. Giurescu - o mare personalitate academica, o voce inconfundabila in disputele tranzitiei romanesti | Tariceanu: Dinu C. Giurescu, unul dintre intelectualii de marca ai Romaniei | Basescu declara ca legile privind siguranta nationala vor fi bune daca serviciile secrete vor fi demilitarizate | Basescu, despre protocoalele incheiate de SRI: Nu sunt rodul gandirii generalilor | Toader despre nerevocarea lui Kovesi: Eu am venit cu argumente juridice, Iohannis a dat un raspuns pur politic | 24 de investitori au cumparat obligatiunile emise de Bucuresti | CEC Bank si-a deschis agentie la Deveselu | Loredana Chivu, mesaj transant pentru fostul iubit: "Imi este rusine de mine ca am iubit un asemenea om" | VIDEO / La 50 de ani, ca la 20! Luana Ibacka se mentine folosind un tratament minune | VIDEO / Kamara, noi dezvaluiri dupa ce a fost acuzat ca a trimis-o pe Oana sa faca videochat: "Eu nu am dus-o de mana" | Ingredientul minune care iti face unghiile sa creasca la viteza luminii! Este ieftin si accesibil | VIDEO PAPARAZZI / Are sotul tinerel, iar ea se vrea top-model! Romanita Iovan, aparitie senzationala in buricul targului | VIDEO PAPARAZZI / ,,Printul" a renuntat la camasa si la cravata, dar nu si la vechile obiceiuri! Cum a surprins Adrian Cristea ziua in amiaza mare | Imagini exclusive cu nepotul preferat al lui Gigi Becali. Lucian, pe urmele "Razboinicului Luminii" | Paparazzi/ Nicoleta Luciu, aparitie rara! Cum a fost surprinsa vedeta dupa ce nu a mai aparut de un an la tv | VIDEO / PAPARAZZI / Cum incearca Leta Ilie sa-si scape fiul santajist de puscarie! Imagini exclusive | Fratele Cristinei Pucean, in fata judecatorilor! N-a mai avut nicio sansa! | VIDEO / De ce a mostenit Anamaria Prodan toata averea mamei. Ionela Prodan a avut o mare teama! |
Portalul Ziarelor din Romania

Arta si civilizatie in spatiile monahale romanesti - icoana, fresca, mozaicul

Editura Arhiepiscopiei Targo­vistei a publicat recent un nou volum, si anume ,,Arta si civili­zatie in spatiile monahale roma­nesti - icoana, fresca, mozaicul". Volumul cuprinde in 388 de pagini articole si studii prezentate in cadrul simpozionului interna­tional omonim, editia a IX-a, desfasurat la Manastirea Stelea din Targoviste, in zilele de 10 si 11 octombrie 2017. Rod al cercetarii stiintifice a unor distinse personalitati ale spatiului academic romanesc, tematica cuprinsa intre paginile volumului arata implicarea culturala profunda a Bisericii noastre, faptul ca ea a sprijinit dintru inceput actul cultural, precum si faptul ca intreaga noastra cultura veche poarta o puternica amprenta eclesiala. Ortodoxia a patronat dezvoltarea culturii si a educatiei, avand o contributie semnificativa la aprofundarea spirituala a neamului nostru. In precuvantarea volumului, IPS Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, a evidentiat semnificatia actului cultural si artistic care reprezinta manifestarea darurilor pe care le-a sadit Creatorul in fiecare dintre noi, dar si colaborarea fructuoasa a omului cu harul dumnezeiesc. ,,Biserica a considerat ca expresia artistica reprezinta, pe langa vocatia naturala a omului, un viabil mijloc pastoral-misionar care a sprijinit promovarea valorilor Evangheliei Mantuitorului Iisus Hristos in lume. De aceea, Biserica a sprijinit intotdeauna dezvoltarea artei si a culturii, pentru ca manifestarea intelepciunii, a stiintei, a frumosului si a binelui reprezinta necesitati umane profunde, precum si mijloace prin care fiinta umana isi manifesta creativitatea, demnitatea si specificitatea", a reliefat Inaltpreasfintia Sa.
Simpozionul international academic, cu rol central in viata spirituala a Eparhiei Targovistei, a dorit reafirmarea importantei, din perspectiva artistica si culturala, dar si pentru prezentul si viitorul natiunii romane, de-a lungul istoriei, credintei stramosesti. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Targovistei, in colaborare cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Federatia Romana a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO si Centrul Cultural pentru UNESCO ,,Cetatea Romantei" - Targoviste, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte si al autoritatilor locale ale judetului Dambovita. SursaTinerii s-au intalnit in Iasi la ,,Festivalul bucuriei"
Biblioteca Centrala Universitara din Iasi a gazduit duminica, 22 aprilie 2018, editia a III-a a fest...

Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau
Ieri a fost zi de mare sarbatoare la Harlau. Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau, cti...

Manastirea Voronet si-a cinstit ocrotitorul
Pelerinii au participat ieri, 23 aprilie 2018, in numar mare la hramul Bisericii ,,Sfantul Mare Muce...

Mila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...


ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...