Nova Apaserv a inceput debransarile pentru clientii rau platnici: CATI botosaneni au fost ,,taiati" de la apa | Controale inopinate anuntate de inspectorii muncii: CINE este vizat | Comunicat PSD: Tamara Ciofu a prezentat demersurile realizate pentru reducerea mortalitatii infantile in cadrul dezbaterii organizate de Salvati Copiii Romania si Ministerul Sanatatii | CINCI consilieri locali chemati la Tribunal in procesul Uvertura Mall - Unul a refuzat sa depuna juramantul | Comunicat: Modificarea Codului Administrativ in privinta administratorului public, prioritate pentru Asociatia Administratorilor Publici din Romania | Sorinela Bitin va fi condusa maine pe ultimul drum... | ACUM! ACCIDENT rutier pe soseaua Bucuresti! (FOTO) | Giurgiuveanca, lovita pe trecerea de pietoni! (FOTO) | NOU in GIURGIU! O solutie ecologica pentru casa si masina ta! Eco Washing, spalatoria care vine la tine acasa! (FOTO) | IMAGINILE ZILEI: O fereastra a unui avion operat de Air India s-a desprins in timpul unui zbor cu turbulente | Razboiul de pe taramul gandirii | Dacia scoate din oferta pentru Duster motoarele de 1,2 litri TCE si 1,6 litri benzina | La Pitesti, Teatrul de vara, tot un pierde-vara | Abia plantati, puietii de brad din Trivale au fost mancati de gandaci! | Padurea Trivale s-a transformat in loc de picnic | Vinalcool Arges a iesit din insolventa | Printesa Maja von Hohenzollern, la spectacolul ,,Eduxanima" de la Pitesti | Caravana meseriilor poposeste poimaine la Mioveni | La pauza, Academica Clinceni-FC Arges 2-2. Argesul a condus de doua ori | Munteni Buzau relanseaza campionatul |
Portalul Ziarelor din Romania

Activitati dedicate poetului Mihai Eminescu

In ziua de 15 ianuarie se face in fiecare an pomenirea marelui nostru poet national Mihai Eminescu. ,,Luceafarul poeziei romanesti" va fi comemorat la inceputul saptamanii viitoare si in Mitropolia Olteniei printr-o serie de evenimente si manifestari culturale, insotite de rugaciunile de pomenire pentru sufletul marelui nostru inaintas.
Arhiepiscopia Ramnicului continua si in acest an seria manifestarilor culturale dedicate poetului national Mihai Eminescu. Astfel, luni, 15 ianuarie, vor avea loc mai multe evenimente culturale, integrate sugestiv in ,,Ziua Culturii Nationale.
Manifestarile vor debuta la ora 10:00 cu slujba Parastasului, savarsita in Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea, iar dupa un moment de rugaciune la teiul sau, acestea vor continua la Sala ,,Iosif Episcopul" a Casei ,,Sfantul Calinic". Personalitatea ,,Luceafarului poeziei romanesti" va fi elogiata de actorii George Ivascu, managerul si fondatorul Teatrului ,,Metropolis" din Bucuresti, si Anghel Damian, de la Teatrul National ,,I. L. Caragiale" Bucuresti, care, impreuna cu formatia instrumentala a Arhiepiscopiei Ramnicului, dirijata de arhid. Codrut-Dumitru Scurtu, vor interpreta fragmente din lirica eminesciana.
Evenimente dedicate lui Mihai Eminescu la Severin si Orsova
Fundatia culturala ,,Lumina", organizatie nonguvernamentala de interes comunitar ce isi desfasoara activitatea in Turnu Severin, organizeaza in perioada 10-15 ianuarie a XXVIII-a editie a manifestarilor culturale dedicate Zilei Culturii Nationale aniversarii zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu si in acest an consacrate si sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Festivitatea de deschidere a manifestarilor a avut loc la Palatul Culturii ,,T. Costescu" din Drobeta-Turnu Severin ieri, 11 ianuarie, ora 12:00. In deschiderea acestui eveniment, Corul ,,Kinonia" al Episcopiei Severinului si Strehaiei a sustinut un moment artistic. Repertoriul a continut o suita de cantari pe versuri de Mihai Eminescu. De asemenea, astazi, 12 ianuarie, de la ora 13:00, la Manastirea ,,Sfanta Ana" din municipiul Orsova, va fi savarsita o slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu. La editia din acest an vor prezenta referate istorici, critici si istorici literari din tara si din comunitatile romanesti de peste hotare. Scopul este acela de a aduce noi contributii la descifrarea si interpretarea istoriei literaturii romanesti si de a racorda localitatea la circuitul valorilor culturale universale.
Geniul nu are varsta
Spiritul si amintirea marelui Mihai Eminescu raman vii si lucratoare peste veacuri. Suflul geniului sau inspira si astazi generatiile iubitoare de frumos si lucratoare in virtute. El a ramas viu si treaz in spirit si Biserica are o mare contributie pentru acest lucru. Este emblematic pentru Ortodoxie tocmai pentru ca a marturisit aceste lucruri cu voce tare. Despre ecoul spuselor sale scrise in versuri, dr. Tudor Nedelcea spune ca a ramas fara de egal. ,,Astazi, lectura clasica este concurata de internet, dar fara doar si poate se va intoarce la forma ei initiala si bineinteles la Eminescu. El se redescopera in orice epoca. In perioada interbelica, de exemplu, a fost folosit si de comunisti, si de legionari, partial insa, pentru ca nu era nici de dreapta, nici de stanga. Chiar daca este pus de catre unii profesori universitari pe aceeasi linie cu alti scriitori si poeti, dupa mine obisnuiti si chiar mediocri, valoarea lui creste in timp. Nici nu are nevoie sa fie laudat sau idolatrizat excesiv, trebuie doar sa i se citeasca opera in intregime, in special publicistica. A fost un consens general inca de la moartea lui. La mormantul lui, un ziarist care i-a facut mult rau cat a fost in viata a dat indicatia: . Ei bine, aceasta indicatie a durat de la 15 iunie 1889, de la moartea lui, pana in 1980, atunci cand a aparut primul volum din publicistica eminesciana". SursaTinerii s-au intalnit in Iasi la ,,Festivalul bucuriei"
Biblioteca Centrala Universitara din Iasi a gazduit duminica, 22 aprilie 2018, editia a III-a a fest...

Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau
Ieri a fost zi de mare sarbatoare la Harlau. Hramul Bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" din Harlau, cti...

Manastirea Voronet si-a cinstit ocrotitorul
Pelerinii au participat ieri, 23 aprilie 2018, in numar mare la hramul Bisericii ,,Sfantul Mare Muce...

Mila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...


ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...