Alerta meteo. COD GALBEN de ninsori si viscol pentru zona de munte a judetului Gorj | PROGNOZA METEO. LUNI, 22 IANUARIE | Alerta meteo. Avertizare de CEATA in mai multe judete din tara. COD GALBEN pentru judetul Gorj | Victor Ponta, despre investirea noului Guvern: Voi vota ,,impotriva" cu toata convingerea | Guvernul pregateste un nou ajutor social: se dau lunar tichete de masa in valoare de 500 de lei! Ce trebuie sa faci ca sa le primesti | Cod rutier 2018: TOP 5 modificari pentru noul an. Ce trebuie sa stie soferii pentru a evita amenzi uriase | Prognoza METEO pentru 22, 23 si 24 ianuarie: Ninsori | HOROSCOP 22 IANUARIE 2018. Nu se recomanda luarea unor decizii importante | Guvernul pregateste un nou ajutor social pentru persoanele care au grija de batrani | Juramantul profesiei contabile: calitate in serviciile oferite de membrii Filialei CECCAR Timis | Cum conducem iarna? Cele mai utile sfaturi | Real Madrid a dat ,,sapte" cu Deportivo! Cristiano Ronaldo, UMPLUT DE SANGE! VIDEO | SNOOKER | Mark Allen, in premiera, campion la Masters! | CODUL RUTIER 2018. Top 5 modificari pentru noul an | Deces IOAN B. SAHINIAN | Gabriela Firea despre proteste: Ar trebui sa fie asumate aceste adunari publice | Consiliul de Securitate al ONU se reuneste luni pentru a discuta despre ofensiva turca in Siria | Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, va cere Uniunii Europene sa recunoasca statul Palestina | Gabriela Firea: Cam o treime din guvern se va improspata. Structura guvernamentala ramane aceeasi | LIVE Text Simona Halep vs Naomi Osaka 6-3, 1-1 |
Portalul Ziarelor din Romania

Activitati dedicate poetului Mihai Eminescu

In ziua de 15 ianuarie se face in fiecare an pomenirea marelui nostru poet national Mihai Eminescu. ,,Luceafarul poeziei romanesti" va fi comemorat la inceputul saptamanii viitoare si in Mitropolia Olteniei printr-o serie de evenimente si manifestari culturale, insotite de rugaciunile de pomenire pentru sufletul marelui nostru inaintas.
Arhiepiscopia Ramnicului continua si in acest an seria manifestarilor culturale dedicate poetului national Mihai Eminescu. Astfel, luni, 15 ianuarie, vor avea loc mai multe evenimente culturale, integrate sugestiv in ,,Ziua Culturii Nationale.
Manifestarile vor debuta la ora 10:00 cu slujba Parastasului, savarsita in Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea, iar dupa un moment de rugaciune la teiul sau, acestea vor continua la Sala ,,Iosif Episcopul" a Casei ,,Sfantul Calinic". Personalitatea ,,Luceafarului poeziei romanesti" va fi elogiata de actorii George Ivascu, managerul si fondatorul Teatrului ,,Metropolis" din Bucuresti, si Anghel Damian, de la Teatrul National ,,I. L. Caragiale" Bucuresti, care, impreuna cu formatia instrumentala a Arhiepiscopiei Ramnicului, dirijata de arhid. Codrut-Dumitru Scurtu, vor interpreta fragmente din lirica eminesciana.
Evenimente dedicate lui Mihai Eminescu la Severin si Orsova
Fundatia culturala ,,Lumina", organizatie nonguvernamentala de interes comunitar ce isi desfasoara activitatea in Turnu Severin, organizeaza in perioada 10-15 ianuarie a XXVIII-a editie a manifestarilor culturale dedicate Zilei Culturii Nationale aniversarii zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu si in acest an consacrate si sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Festivitatea de deschidere a manifestarilor a avut loc la Palatul Culturii ,,T. Costescu" din Drobeta-Turnu Severin ieri, 11 ianuarie, ora 12:00. In deschiderea acestui eveniment, Corul ,,Kinonia" al Episcopiei Severinului si Strehaiei a sustinut un moment artistic. Repertoriul a continut o suita de cantari pe versuri de Mihai Eminescu. De asemenea, astazi, 12 ianuarie, de la ora 13:00, la Manastirea ,,Sfanta Ana" din municipiul Orsova, va fi savarsita o slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu. La editia din acest an vor prezenta referate istorici, critici si istorici literari din tara si din comunitatile romanesti de peste hotare. Scopul este acela de a aduce noi contributii la descifrarea si interpretarea istoriei literaturii romanesti si de a racorda localitatea la circuitul valorilor culturale universale.
Geniul nu are varsta
Spiritul si amintirea marelui Mihai Eminescu raman vii si lucratoare peste veacuri. Suflul geniului sau inspira si astazi generatiile iubitoare de frumos si lucratoare in virtute. El a ramas viu si treaz in spirit si Biserica are o mare contributie pentru acest lucru. Este emblematic pentru Ortodoxie tocmai pentru ca a marturisit aceste lucruri cu voce tare. Despre ecoul spuselor sale scrise in versuri, dr. Tudor Nedelcea spune ca a ramas fara de egal. ,,Astazi, lectura clasica este concurata de internet, dar fara doar si poate se va intoarce la forma ei initiala si bineinteles la Eminescu. El se redescopera in orice epoca. In perioada interbelica, de exemplu, a fost folosit si de comunisti, si de legionari, partial insa, pentru ca nu era nici de dreapta, nici de stanga. Chiar daca este pus de catre unii profesori universitari pe aceeasi linie cu alti scriitori si poeti, dupa mine obisnuiti si chiar mediocri, valoarea lui creste in timp. Nici nu are nevoie sa fie laudat sau idolatrizat excesiv, trebuie doar sa i se citeasca opera in intregime, in special publicistica. A fost un consens general inca de la moartea lui. La mormantul lui, un ziarist care i-a facut mult rau cat a fost in viata a dat indicatia: . Ei bine, aceasta indicatie a durat de la 15 iunie 1889, de la moartea lui, pana in 1980, atunci cand a aparut primul volum din publicistica eminesciana". SursaSfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...

Athoniada, cea mai renumita scoala aghiorita
In vecinatatea manastirii Vatopedi se afla si ruinile vechii Academii Athonite, cea mai renumita sco...

Icoana sangeranda a Maicii Domnului din Log
Icoana Maicii Domnului Kazanskaia il insoteste pe credincios, in Rusia, pe intreg parcursul vietii. ...


Sfantul Maxim Marturisitorul - om al vietii in Dumnezeu
Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662), teolog si scriitor mistic ortodox. S-a nascut in jurul anulu...

Biblii sunt, lipsesc cititorii
Da, acum sunt multe Biblii, numai ca ne intristeaza putinatatea cititorilor, desi o buna parte a ace...

Copiii - tomberon
De vreo cativa ani incoace, Scoala romaneasca pe langa atributiile ei de formare si dezvoltare a per...

Despre fericire
Nu cu mult timp in urma, auzeam vorbindu-se la radio despre un sondaj in legatura cu fericirea oamen...

Sfantul Eftimie cel Mare
Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in ...